Annonce
Favrskov

Otte salige sekunder i den syvende cykelhimmel

Så er der cykelfest. Christian Oest tester asfalten, inden feltet stryger forbi. Foto: Annelene Petersen
Kokken og cykelentusiasten Christian Oest og en flok kolleger fra Tradium har brugt en måned på at forberede en fest i vejkanten i forbindelse med cykelløbet PostNord Danmark Rundt. I går kulminerede det hele i løbet af ganske få sekunder ved landsbyen Tostrup i Favrskov Kommune.

Ulstrup: Cykelfesten er godt i gang en time inden, at det 120 mand store felt ventes at svinge rundt om 90 grader-svinget Forten og Dejehøjvej i landsbyen Tostrup lidt syd for Ulstrup.

Feltet er startet klokken 13.20 inde i Silkeborg. Ifølge tidsplanen skal rytterne dreje skarpt lige her klokken 14.32. Reklamekaravanen ventes forbi præcis en halv time inden.

Christian Oest er til daglig kok og kantinekoordinator på Tradium, Blommevej 40, i det nordøstlige Randers. Sammen med en flok næsten ligesindede cykelfans fra uddannelsesinstitutionen har Christian Oest, iført rød-hvid klovneparyk og dannebrog over skulderen, besluttet at holde en gigantfest for cykelløbet, samtidig med at der bliver slået på tromme for Tradium.

Svinget langt ude på landet i Tostrup er valgt med omhu. Der er blevet rekognosceret i området for at finde det helt perfekte sted at fejre cykelløbet. Og det skorter da heller ikke på udstyr i svinget ved Tostrup.

Køretøjer med Tradiums navn og logo, blandt andet et stor lastvogn med anhænger, er kørt frem. Samtidig serveres der kage, kaffe og sodavand. DR1, der filmer løbet, kan næsten ikke undgå at give Tradium god reklame, når den lange slange af politimotorcykler, servicebiler og ikke mindst de cyklende hovedpersoner haster forbi.

- Tænk. Vi har brugt en hel måned på at planlægge festen, og så varer det hele bare otte sekunder, siger Christian Oest, der synes, at det er det hele værd.

Otte sekunder - og en hel måneds opskruede forventninger er forbi. Foto: Annelene Petersen

Fest, farve og uddannelse

Opbuddet fra Tradium er en forsmag på den fest, Tradium med kokken Christian Oest i spidsen planlægger i forbindelse med Tour de France, der kommer til Danmark i 2021.

- Der vil vi gerne slå et slag for skolen. Vi vil vise, at vi er til fest og farver, men også at uddannelse er vejen frem. Vi vil vise, at vi er med på beatet. For mig er cykelløb noget, der rammer lige ind i hjertet, siger Christian Oest, der pisker rundt med en mikrofon i hånden og kommenterer alt, hvad der rører sig i området.

Tradium sørger selv for at bidrage til underholdningen inden hovedbegivenheden, idet hjulene på skolens store lastvogn med anhænger pludselig sidder uhjælpeligt fast i rabatten og hverken kan komme frem eller tilbage. Heldigvis lykkes det at få kolossen ud af den bløde jord kun 50 meter fra, hvor cykelfeltet skal passere forbi.

Kokken Christian Oest kalder sig selv cykeltosse og er tydeligvis i den syvende himmel. De sidste 20 år har Christian Oest fartet rundt til cykelarrangementer både i udlandet og herhjemme.

- Tour de France har været det primære, men jeg har også været rundt at se Post Danmark Rundt, når det er kommet forbi et sted i nærheden. Blandt andet i Randers for 20 år siden, hvor vi stod en flok og ventede på Bøsbrovej. Desværre var der et kloakrør, der var sprunget, så de havde lagt ruten om i sidste øjeblik, så det år fik vi ikke set noget cykelløb, fortæller Christian Oest.

- Vi synes, at det er kæmpestort, at et sportsarrangement i den størrelse kommer forbi vores område. Der har i tidens løb været meget snak om doping, men jeg tror, at der ikke længere er dopede ryttere i feltet. I dag ser rytterne trætte ud på en helt anden måde. Jeg har talt med den tidligere cykelrytter Brian Holm om det. Han siger, at rytterne ikke doper sig længere. Det koster dem deres kontrakter. Det var noget andet dengang, han selv kørte. Dengang, siger han, var alle dopede, fortæller Christian Oest.

En flink fyr

Særligt én rytter har Christian Oests opmærksomhed, nemlig den lokale helt Mads Würtz Schmidt, der stiller op som kaptajn for et sammensat dansk hold.

- Ham slutter vi op om. Det er kæmpestort, at han er kaptajn for holdet. Han er en flink fyr og helt nede på jorden. Jeg tror, han vinder løbet sammenlagt, for jeg er sikker på, at de unge ryttere, der er med på holdet, vil køre røven ud af bukserne for ham. Og han kører helt sikkert selv for at vinde. Ellers ville hans hold Katusha ikke lade ham stille op, siger Christian Oest, der forsøger at overbevise de øvrige cykelfans om, at hvis Mads Würtz smider sin drikkedunk, er den hans.

Og der er da også fuld opbakning til den lokale helt, da den spraglede karavane på to hjul tonser forbi svinget ved Tostrup. Mads Würtz bliver overøst med kærlighedserklæringer, der kan bære ham et godt stykke af vejen til København, hvor løbet slutter på søndag.

Selv om drikkedunken bliver siddende på Mads Würtz' racer, har det været en god dag for kokken Christian og folkene fra Tradium.

Christian Oest er spændt. Og rustet til at gi' den gas, når feltet kommer forbi. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Annonce