Annonce
Randers

Oust Mølle mudderbad

Bettina Stendevad Olsen (th) og Mette Marie Nikolajsen (midten) får hjælp af Mette Maries datter til at plante et træ. Foto: Ole Jakobsen

Lørdag skulle der plantes folkeskov i Oust Mølle. Vejret gav visse udfordringer for arrangementet, hvor mange frivillige var mødt op for at plante træer.

Umiddelbart lyder det ikke som en selvskrevet succes at invitere folk ud for at plante træer en kold og våd novemberdag. Men en sådan invitation trak faktisk mange folk af huse i Oust Mølle lørdag eftermiddag, hvor de første træer til Oust Mølle Fællesskov skulle plantes.
Generationerne hjalp hinanden med at plante træer for fremtidige generationer. Foto: Ole Jakobsen
»Jeg synes, det er flot, at der er kommet så mange trods efterår og regn. De, der er her, har virkelig lyst til at være her, og de er rigtig seje,« lyder det rosende fra Lars Heiselberg Vang Jensen, der er medstifter og formand for projekt Growing Trees.
<p>Lars Heiselberg Vang Jensen med sin Viola og bonusdatter Johanne. Foto: Ole Jakobsen</p>
Ude i mudderet stod både voksne og børn i knæhøje gummistøvler og forsøgte at holde balancen på det drilske underlag. Enkelte sad fast og måtte have hjælp til at blive trukket fri.
Annonce
»Jeg er den første, der skal i bad, når vi kommer hjem,« lød det fra en lille purk med mudder op over begge støvlekanter, mens hans far stod bagved og grinede.
Hvor surt det end lyder at skulle tilbringe en lørdag eftermiddag i kulde og mudder, så var humøret højt, og grinene fyldte mere end ukvemsordene.

Et slag for miljøet

Træerne var nogle spinkle små størrelser, og det bliver heller ikke lige med det samme, man kan søge ly under høje træer i Oust Mølle Folkeskov.
»Jeg tror, at hvis du spørger dem, der er her i dag, så er det allerede deres skov, men det bliver først en helt rigtig skov om seks til ti år,« fortæller Lars Heiselberg Vang Jensen.
Denne lørdag kunne de fremmødte være med til at plante 1000 træer, hvilket dog ikke gør en hel skov. Derfor er det meningen, at der i den kommende tid skal plantes 18.000 træer.
»Indtil videre har vi fået doneret de 15.500 træer og de sidste får vi inden jul,« forsikrer Lars Heiselberg Vang Jensen.
En af grundene til, at man har valgt at plante en skov i Oust Mølle, er, at netop skove kan være med til at hjælpe med at sikre fremtidens drikkevand. På verdensplan er vand en større og større mangelvare, og arrangørerne håber, at man kan undgå, at Danmark kommer til mangle ordentligt drikkevand ved at plante nye skove.
»Undersøgelser viser, at 800 millioner mennesker på verdensplan ikke har adgang til ordentligt drikkevand. Derudover er man netop blevet færdig med en kortlægning af grundvandet i Danmark. I den forbindelse har man også fundet ud, at man bedst og billigst kan beskytte grundvandet ved at plante skove,« lyder det fra Vang Jensen.
Annonce

Et træ for de døde

For de mange fremmødte betød beskyttelsen af grundvandet også meget. Nogle havde dog også andre grunde til at komme og plante træer. Blandt dem var Mette Marie Nikolajsen og Bettina Stendevad Olsen, som begge kom fra begravelsesforretningen Unik Begravelse.
»Vi har valgt at plante et træ for hver begravelse, vi har haft. Vi planter simpelthen træer for de afdøde, og vi har inviteret de pårørende til at komme og plante træet for deres kære. På den måde ved de lige præcis, hvilket træ der er plantet for deres afdøde,« fortæller Mette Marie Nikolajsen.
I alt blev det til 75 træer fra de to kvinder, som altså også fik hjælp fra nogle af de pårørende.
»Jeg kan godt lide, at træet er et symbol på livet, og det står her jo i generationer, så man kan altid komme og kigge på det,« siger hun og bakkes op af Bettina Stendevad Olsen.
»Jeg starter sådan set først i butikken på mandag, men Mette Marie ringede og spurgte, om jeg ville med, og det ville jeg jo gerne. Jeg synes, det er godt at kunne gøre noget for klimaet og for andre mennesker på samme tid,« fortæller hun.
En af de pårørende, der var mødt op for at plante træer for de afdøde var Elsemarie Kristensen, der havde plantet et træ både for sin mor og sin far.
»Det betyder alt at kunne få lov til det her. Jeg er faktisk ikke ret god til at komme på kirkegården, men her vil jeg gerne komme. Det er bare mere livsbekræftende at gå i en skov, hvor man har plantet et træ som minde for sine forældre,« siger hun.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC

Pokalfinale er mere end hæder og ære: Europæisk millionregn kan vente Randers FC

Randers FC

Nedtælling til pokalfinale: Husk at følge med, når vi går live med Ralf Pedersen

Annonce