Annonce
Alarm 112

OVERBLIK: Lettisk mor har været fængslet i Danmark i 431 døgn

Støttegruppe På Facebook/Ritzau Scanpix
Langvarigt forløb om udlevering af kvinde til Sydafrika. Hun blev anholdt under mellemlanding i København.
Annonce

46-årige Kristine Misane er en lettisk statsborger, der fredag har været frihedsberøvet i Vestre Fængsel i København i 431 døgn. Hun er jurist og har blandt andet drevet et ferieresort i Mozambique.

Dommere har fængslet kvinden, fordi Sydafrika kræver hende udleveret til en straffesag. Den handler blandt andet om foragt for retten og om at fjerne sit barn fra landet i strid med rettens afgørelse.

Trods protester har Rigsadvokaten i Danmark besluttet at udlevere hende. Fredag skal landsretten afgøre, om hun skal løslades.

Her er nogle nedslag i sagen:

* I 2006 flytter KS til Mozambique. I 2012 møder hun en sydafrikansk mand. De får sammen en datter. Parret går fra hinanden, men hun indvilger i 2017 i at komme til Sydafrika.

* I maj 2018 forlader hun Sydafrika med datteren, selv om en domstol forinden havde bestemt, at barnet skulle blive i landet.

* 9. december 2018 mellemlander KS i Kastrup. Politiet anholder hende på grund af en efterlysning fra Sydafrika. Dagen efter fængsles hun. Hun fortæller dansk politi, at hun frygter for sit liv ved en udlevering.

* I januar 2019 oplyser Letland, at landet ikke har juridisk grundlag for at overtage sagen.

* I februar og marts stiller Rigsadvokaten spørgsmål til Sydafrika om fængselsforholdene. Sydafrika garanterer, at der vil være 4,4 kvadratmeter til KS i en fællescelle til 18 personer.

* Rigsadvokaten beslutter 2. april at udlevere KS.

* Københavns Byret og Østre Landsret godkender afgørelsen henholdsvis 21. juni og 1. august. I oktober nægter Procesbevillingsnævnet at sende sagen videre til Højesteret.

* Letlands udenrigsministerium udtrykker i oktober og november overfor Danmark dyb bekymring over risikoen for krænkelse af KS's menneskerettigheder.

* KS løslades 13. november af Københavns Byret, fordi en frist i udleveringsloven er overskredet. Østre Landsret omgør afgørelsen kort efter.

* En planlagt udlevering af KS 21. november udskydes.

* Rigsadvokaten afviser at mødes med Letlands øverste anklager i januar 2020.

* Københavns Byret løslader KS 30. januar. Der er et misforhold mellem længden af fængslingen og den straf, som hun står til i Sydafrika. Anklager får dog løsladelsen stoppet ved at appellere afgørelsen til landsretten og bede om opsættende virkning.

* Anklager meddeler 8. februar, at Sydafrika som planlagt vil få udleveret KS den 12. februar, selv om landsretten endnu ikke har afgjort spørgsmålet om fængsling.

* Letlands udenrigsministerium kritiserer 10. februar Danmarks optræden og indkalder den danske ambassadør i Riga til samtale.

* Rigsadvokaten beslutter 10. februar at udskyde udleveringen. Indsigelser fra advokater skal undersøges.

Kilder: Retskendelser, Ritzau, pressemeddelelser.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Cyklist kørt ned af svingende bil

Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce