Annonce
Østjylland

Overfaldet af vilde køer: 67-årig kvinde hårdt kvæstet på Helgenæs

Pia (tv) blev selv skubbet omkuld af en ko, der jagtede en hund på stranden. Men meget mere alvorligt gik det ud over hendes mor, Merete, der i dag ligger på sygehuset med alvorlige kvæstelser. Her advarer Pia sammen med sin søster Lene og Lenes mand, Janus, om, at det ikke er ufarligt at begive sig ind i  indhegningen, hvis der er en hund i nærheden. Foto: Axel Schütt
En 67-årig kvinde fra Helgenæs ligger på intensiv afdeling med store kvæstelser efter at hun på vandretur med familien blev løbet ned af en flok køer. Hun har bedt sin familie fortælle om episoden for at advare andre.

HELGENÆS: Det skulle have været en hyggelig naturoplevelse for familien på en smuk septemberdag langs det kuperede terræn og den sydligste strand på Helgenæs, men det endte med en alvorlig ulykke, hvor en 67-årig kvinde blev trampet ned af en flok køer.

67-årige Merete fra Kongsgårde på Helgenæs ligger i dag på intensiv afdeling på Randers Sygehus med store indre kvæstelser efter ulykken, der skete lørdag 19. september.

Hun er ved bevidsthed, og har opfordret sin familie til at fortælle om episoden til avisen for at advare andre om risikoen ved at færdes blandt de vilde køer.

Annonce

Familien vil ikke have deres efternavn frem, da de ikke ønsker at tage side i en eventuel debat om hunde, køer og opførsel i naturen på Helgenæs. Redaktionen er bekendt med familiens fulde navne.

Ulykken sidder dybt

En uge efter ulykken åbner familien forsigtigt trælågen ind til naturområdet for enden af Klæbjergvej, hvor der er en lille parkeringsplads. Solen er ved at bryde igennem til endnu en smuk efterårsdag og køer står fredeligt og spiser græs og tygger drøv.

En uge efter den alvorlige ulykke mødes avisen med familien til den kvæstede Merete for at høre, hvad der skete. Fra venstre er det Janus, Lene, Erik og Pia. Foto: Axel Schütt

Men den voldsomme episode for en uge siden sidder dybt i de to døtre, Lene og Pia, og Lenes mand Janus, der alle deltog i turen og oplevede ulykken, så vi går lidt forsigtigt ind. Med på turen er også Meretes mand, Erik, der er rystet over hustruens ulykke.

- Enhver bonde ved, at hunde og køer ikke går sammen, siger han, og henviser til den fremmede hund, der gjorde køerne vilde den dag, det gik galt.

Da vi går indenfor i folden registrerer køerne os, men bliver stående roligt og lader os gå op på det højeste punkt, hvorfra der er en fabelagtig udsigt. I klart vejr til Aarhus, Samsø og i retning mod Ebeltoft.

Annonce

Familien beretter

Oppe fra toppen kan vi se ned mod stranden, hvor ulykken skete, og familien fortæller, hvad der skete:

- Vi kom gående nede på stranden ved Lushage i retning mod "tyskertårnet" og kunne se to mennesker, en mand og en kvinde, komme imod os. Samtidig så vi en flok køer komme ned ad skrænten på en sti til stranden. Alt var fredeligt, køerne gav sig til at spise af hybenroserne og andre tog den tværs over stranden for at drikke lidt af saltvandet.

Familien tog et par billeder af stranden og køerne og overvejede at gå op ad den sti, køerne kom ned ad, men lod være netop på grund af køerne.

Annonce

Hund i snor

De to mennesker kom tættere på, og familien så, at parret havde en hund med i snor. Den var  mellemstørrelse. På det tidspunkt havde familien køerne foran sig mellem dem selv og parret med hunden.

Mens det stadig var idyl på strandturen sidste lørdag, hvor køer og kalve kom ned ad en skrænt. Kort efter gik det helt galt, da en  hund blev sluppet fri og dernæst blev jagtet af køerne. Privatfoto

- Vi blev enige om at gå samlet og forsøge at passere flokken på næsten 30 køer. Vi så ikke mulighed for at gå tilbage, da vi ville risikere at få flokken i ryggen. Så vi var lidt fanget og kunne ikke se, hvordan køerne og hunden reagerede på hinanden.

De så dog, at manden med hunden forsøgte at passere i vandkanten, så familien gik modsat ind mod skrænten. Og de så også manden med hunden blev jaget ud i vandet af køerne, så han stod i vand til knæene.

Annonce

Pludselig går det hurtigt

Pludselig kom hunden løbende rundt om køerne og ind mellem benene på Janus. Han vendte sig og så hundens ejer stå i vandkanten med hundesnoren.

- Jeg løb ned mod ham for at spørge, hvad han havde gang i, fortæller Janus.

Imens forsøgte Merete, Lene og Pia at bevæge sig længere op mod skrænten og om bag nogle buske. Pia blev skubbet omkuld af en ko og endte i en mudderpøl. Lene så en ko stå over Pia, men den bevægede sig videre og Lene fik hjulpet Pia op af mudderet. Pia var forslået og fik en del blå mærker på benene.


Hun siger selv, at hun har været heldig, fordi køerne ikke trådte hende i hovedet. Og det er jeg enig i. Hun kunne også have fået smadret underlivet, men koen trådte heldigvis mellem hendes ben. Hun har været utrolig heldig.

Erik, gift med kvæstet kvinde


Lene så derefter sin mor ligge ned og fik hende på benene igen, men kunne konstatere, at moderen ikke kunne holde sig stående og faldt omkuld igen.

Merete har siden fortalt familien, at hun kan huske, at hun kom løbende med Pia i hånden, men blev skubbet omkuld af en kalv eller ko. Hun lå på knæene, da hunden nede fra stranden kom springende hen over hende med en jagtende ko lige efter sig. Koen trådte på Meretes skulder bagfra og dernæst lige mellem benene på hende.

Annonce

Så er det 112

Janus så ikke ulykken ske, men fik straks efter hjulpet Merete over til Pia nær foden af skrænten, mens køerne trak mod øst.

På det tidspunkt vidste hverken døtre og svigersøn, hvor omfattende skader, deres mor og svigermor havde fået efter at være trampet ned.

Familien fandt ud af, at de ikke kunne flytte Merete, der også var blevet tavs. De ringede 112, som fik sendt både redningshelikopter, ambulance og en lægebil mod Helgenæs.

Ambulancen ankom kort før helikopteren, som landede på stranden efter 22 minutters flyvning.

Annonce

Tak til redningsfolkene

Familien er imponerede over redningsfolkenes indsats. Lægen har en ultralydsscanner med og ved med det samme, at skaderne er alvorlige.

- Vi vil gerne takke redningspersonalet for deres hurtige reaktion og ankomst, især taget vores placering i betragtning. Deres effektive håndtering på den uvejsomme skrænt og strand var til UG, lyder det fra Janus, Lene, Pia og Erik.

De er glade for at helikopteren kom, for det ville have været vanskeligt at få båret Merete op til ambulancen i det stejle terræn.

Annonce

Værre end forventet

To-tre timer senere fik Erik et opkald fra sygehuset i Skejby. Første melding var grufuld for familien og meget værre, end de havde opfattet i første omgang. Nogle dage senere kunne de samlede skader på Merete gøres op, efter at hun er blevet trampet ned af en eller to køer:

Venstre skulderblad er knust; venstre lunge er punkteret og kollapset; venstre kraveben er brækket; otte ribben i venstre side er brækket; højre lunge er punkteret; højre overarm er brækket og øverste højre ribben er brækket.

- Hun siger selv, at hun har været heldig, fordi køerne ikke trådte hende i hovedet. Og det er jeg enig i. Hun kunne også have fået smadret underlivet, men koen trådte heldigvis mellem hendes ben. Hun har været utrolig heldig, siger Erik og ligner også selv en heldig mand, fordi han har sin kone endnu.

Han fortæller, at Merete er overflyttet til sygehuset i Randers. Hun ligger mest ned og kan ikke holde ud at sidde op. Fysioterapeuten har haft hende oppe at stå en gang for at tage to skridt, men så skulle hun ned igen. Forventningen er, at det vil tage to-tre måneder, før knoglerne er groet sammen. Derefter venter en genoptræning.

Annonce

Ikke vrede

Hundelufteren har de ikke hørt fra eller set mere til. Familien tror, at parret var turister, men de  understreger, at de ikke er vrede på dem.

- Han var nok i god tro, og han var jo selv bange, da han løb ud i vandet, og køerne blev ved med at løbe efter ham. Måske er det derfor, han slap hunden, siger Lene.

Da helikopteren var fløjet, og de selv skulle op ad skrænten igen, så de 30-50 mennesker bevæge sig oppe i terrænet tilbage mod parkeringspladsen.

- Det virker som om, at flere havde taget turen efter ambulancen eller helikopteren bare for at kikke. Vi har forståelse for, at man stopper op, hvis man passerer en ulykke, men ligefrem at køre efter den, er - synes vi - usmageligt, lyder familiens kommentar.

Til gengæld er de helt enige i Meretes appel til alle andre om at tænke sig godt om, når man færdes i en indhegning med køer. Med eller uden hund.

Annonce
Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Se de flotte dronebilleder af vores by: Jul over Randers

Randers For abonnenter

10 Randers-virksomheder har fået mange millioner kroner i lønkompensation: - Det har betydet alt for vores forretning

Randers FC

Karakterer fra pokalskuffelse: Bedste mand blev skiftet ud i pausen

Randers

Snart er der igen gang i de spektakulære auktioner: Campen Auktioner er blevet moderniseret og står rustet til en lysere fremtid

Invitation til tredje vaccinestik er på vej til 375.000 borgere

Leder For abonnenter

Det nytter ikke bare at skære - Randers HK skal ud at have fat i de store kanoner

Randers FC

Liveblog og videoanalyse: Randers FC's pokalforsvar hænger i en tynd tråd efter uskarp omgang

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Annonce