Annonce
Navne

Overlægen var altid klar til at rykke ud

Tidligere overlæge, dr. med., Hans Høstrup, fylder 90 år i dag, fredag. Arkivfoto: Lars Rasborg
Dr.med. Hans Høstrup fylder 90 år i dag, fredag 4. oktober.

Ved en lejlighed, da familien Høstrup var samlet ved middagsbordet, udbrød en datter spontant.

- Skal jeg være læge, skal det i hvert fald ikke være lige som dig, far!

Baggrunden var, at den unge dame ved adskillige lejligheder havde oplevet, hvordan der blev ringet fra det daværende Randers Centralsygehus efter hendes far, daværende adm. overlæge Hans Høstrup, når en yngre læge ikke følte sig kompetent nok i en given situation.

Og Hans Høstrup rykkede ud. Altid.

Gennem en snes år havde Hans Høstrup, som i dag, fredag 4. oktober fylder 90 år og er i bemærkelsesværdig god form, et særdeles tillidsfuldt samarbejde med en nu afdød kollega, Sigurd Olesen.

- Sigurd og jeg var aldrig borte fra Randers samtidig. Man kunne altid få fat på den ene af os, fortæller Hans Høstrup.

Selv kom han til Centralsygehuset 1. december 1969 i en periode, der mildt sagt var problematisk. Hans daværende kolleger på Aarhus Amtssygehus advarede kraftigt, men Hans Høstrup vovede springet og fik en særdeles smuk og værdsat karriere, indtil han i en alder af 67 år i 1996 gik på pension.

Annonce

Vokset op i Randers

Hans Høstrup er født og opvokset i Randers, hvor hans far drev én af tidens tre kaffeforretninger med egen import af kaffebønner. Hans Høstrup kan med et smil fortælle, hvordan daværende boghandler Thor Harder og hans far, der var nære venner og frimurerbrødre, sammen sad og prøvesmagte sig frem til, hvilken type den pågældende kaffe skulle sælges under.

Hans Høstrup fik en studentereksamen og uddannede sig til læge ved Aarhus Universitet, hvorfra han har sin medicinske embedseksamen i 1955. På et tidspunkt kunne han påtage sig at undervise yngre studerende i anatomi.

- Jeg levede faktisk af det, fortæller Hans Høstrup, som pudsigt nok fik tilbud om igen at undervise studerende i anatomi, da han blev pensioneret. Det blev efter samråd med hustruen dog til et høfligt nej tak. En fælles udbytterig pensionisttilværelse trak mere og varede frem til hustruens død i 2014.

Inden ansættelsen som overlæge ved Organkirurgisk Afdeling på Randers Centralsygehus blev Hans Høstrup i 1964 dr. med. og fik tre år senere anerkendelse som speciallæge i kirurgi. Han har undervejs undervist i kirurgi ved Aarhus Universitet.

Organisationsarbejde

Sideløbende med arbejdet på sygehuset påtog Hans Høstrup sig også organisationsarbejde. Han var således i årene 1986-88 formand for Dansk Kirurgisk Selskab, hvor han i dag er æresmedlem, og han har været i bestyrelsen for Nordisk Kirurgisk Forening, hvor han ligeledes nu er æresmedlem.

I otte år var Hans Høstrup næstformand i Sundhedsstyrelsens Specialistnævn, der blandt andet godkender speciallæger, hvilket gav mange møder i København.

- Jeg kunne som regel nå en flyver fra Tirstrup klokken 14 efter at have opereret om formiddagen, og klokken 23 kunne jeg være hjemme igen, husker Hans Høstrup, der understreger, at arbejdet i udvalget var meget interessant.

På initiativ af daværende direktør Ejvind Jensen blev Hans Høstrup på et tidspunkt medlem af repræsentantskabet for Sparekassen Kronjylland, kom senere i bestyrelsen og var i nogle år næstformand med fabrikant Carl Damgaard Nielsen, Assentoft, som formand.

Hans Høstrup er Ridder af Dannebrog.

Stor familie

Sammen med hustruen Elin, født Selmer, fik Hans Høstrup fem børn, som igen er blevet til 13 børnebørn og otte oldebørn.

- Elin var en meget stor støtte for mig, understreger Hans Høstrup. Elin Høstrup var selv lægeuddannet, men var hjemmegående i en årrække, inden hun i alder af 46 år vendte tilbage til lægegerningen og blev overlæge på Psykiatrisk Afdeling i Randers.

Efter hustruens død har Hans Høstrup fundet en veninde i enken efter sin nære samarbejdspartner Sigurd Olesen, Birgitte Olesen. De nyder de mange kulturelle tilbud i Randers, især på Værket og i Randers Egnsteater, og rejser gerne sammen.

- Ja, vi er faktisk kærester, hvis man da kan bruge det udtryk om folk i vores alder, fortæller Hans Høstrup med et smil.

Formen holder Hans Høstrup i orden gennem to gange golf om ugen og fitness-træning.

90 års fødselsdagen fejres med den store familie og dermed under private former.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Karakterer: Kaptajnen var suveræn for Randers FC

Randers FC

Se højdepunkterne her: Randers og OB holder snor i top-6 efter uafgjort

Annonce