Annonce
Kultur

Overraskelse venter på Aros: Afrika, som vi ikke tror, det er

Afrikansk kunst. Billede fra en video af Candice Breitz. Den kan ses på Aros i år og har tidligere været vist i den sydafrikanske pavillon ved Vendig Biennalen 2017. Goodman Gallery, London
Aarhus-museet arbejder igen sammen med Tate i England og viser stor udstilling af verdensberømte William Turner.

AARHUS: Kunstens verden håber på at kunne åbne for at kunne vise alt det, der er lagt anstrengelser i at skaffe hjem til 2021. Når det sker, vil Kunstmuseet Aros i Aarhus vise en bred vifte af kunst, meget forskelligt.

Der er noget fra det afrikanske kontinent, dansk kunst fra 1800-tallet af Elisabeth Jerichau-Baumann, værker af britiske J.M.W. Turner i samarbejde med Tate, London, installationskunst af islandske Shoplifter / Hrafnhildur Arnardóttir, et fascinerende univers af kinesiske Lu Yang og dansk samtidskunst af Sif Itona Westerberg.

Samtidig kører Aros videre med de to udstillinger, am erikanske "Jonah Freeman & Justin Lowe Colony Sound 2019-2020" og Asger Jorn og Per Kirkeby "Jorn/Kirkeby". Det gælder også præsentationen af Aros' store projekt for udvidelse af museet "The Next Level & James Turrell - While We Are Waiting".

Annonce

Freeman og Lowe fortsætter til 21. februar, mens Jorn og Kirkeby fortsætter til 5. april og "The Next Level & James Turrel" til 15. august.

Afrika på en uventet måde

En udstilling, der åbner 27. marts,  vil rokke ved den traditionelle og stereotype vestlige fortælling om ’det afrikanske’. Det er "This is not Africa - Unlearn Wjhar You Have learned", der kan ses til 24. oktober.

Den er aktuel med en række toneangivende samtidskunstnere, primært fra det afrikanske kontinent. Der er 25 værker, blandt andet et nyt facadeværk, og ellers installationer, videoværker, skulpturer, malerier og fotos samt et performanceprogram.

Helt ekstraordinært skaber Aros en kunstsatellit i tæt samarbejde med det ambitiøse og kunstneriske kraftcenter SCCA og Red Clay i Ghana.

Annonce

Jerichau-Baumann

Den danske kunstner Elisabeth Jerichau-Baumanns værker ligger på kanten mellem det nationale og det globale.

8. maj til 12. september præsenterer Aros en omfattende udstilling med hende. Jerichau-Baumann, der levede 1819-1881, repræsenterer en af de få kvindelige kunstnerskikkelser fra 1800-tallet.

"En såret dansk kriger". 1865. Værk af Elisabeth Jerichau-Baumann. Kan ses på Aros 8. maj-12.september. Tilhører Statens Museum for Kunst, København. Foto: Aros

Hun blev født i Polen og uddannet ved kunstakademiet i Düsseldorf. Det gjorde hendes udsyn bredere end de fleste samtidige danske kunstnere. Hun hører til grupperingen af danske kunstnere med navnet ”europæerne”, som stod i modsætning til de ”nationale ” kunstnere.

Europæerne var ofte inspireret af internationale strømninger, og Jerichau Baumann leverer en uhyre interessant stemme og et modbillede til periodens nationale orientering og kunstskole.

Max Bendixen, tidligere journalist på Århus Stiftstidende, har har skrevet en bog om Jerichau-Baumann, og Aros låner et af kunstnerens malerier af ham til udstillingen.

Annonce

Samtidig kunst

Den 35-årige Sif Itona Westerbergs kunst kan ses fra 27. august i Focus-galleriet.

Den handler om de seneste års store skifte, hvor menneskelig påvirkning af naturen har accelereret, og klimakatastrofen synes at lure i horisonten. Grænserne mellem teknologi, menneske og natur synes at være eroderede.


Turner mestrede at skildre lysets og mørkets kraft, de atmosfæriske fænomener, solen, månen og skyerne samt de overmægtige naturkræfter.

Citat fra artiklen


Værkerne afsøger det spirituelle og mystiske og viser et moderne menneske, der har begået hybris ved at tømme jordens ressourcer. Erkendelsen af jordens tilstand har kastet det moderne menneske ud i en eksistentiel krise, som Westerberg indfanger.

Sif Itona Westerbergs værk "Tranen" fra 2019 er med på hendes udstilling. Foto: David Stjernholm

Hendes værker, der kan ses til 23. januar 2022,  trækker ofte på referencer fra antikkens udhuggede billedfriser.

Annonce

Verdensberømte Turner

Joseph Mallord William Turner (1775-1851) er en verdens­berømt britisk maler, og Aros har fået en exceptionel mulighed for at vise en omfangsrig udstilling med ham fra 18. oktober 2021 til 20. februar 2022.

Joseph Mallord William Turners værk "Apollo and Python" fra 1811. Olie på lærred. Foto: Tate

Udstillingen, der hedder "Turner – Sun is God" og produceres i samarbejde med det engelske museum Tate, viser hvordan Turner mestrede at skildre lysets og mørkets kraft, de atmosfæriske fænomener, solen, månen og skyerne samt de overmægtige naturkræfter med præcision og udtryksfuldhed. For Turner rummede naturens kræfter deres egen symbolik.

Udstillingen tæller 24 oliemalerier og 80 akvareller, hvor storslået natur dominerer over mytologiske fortællinger.

Annonce

Islandsk indslag

4. december 2020 til 24. April 2022, niveau 1

Islandske Shoplifter/Hrafnhildur Arnardóttir, 51 år, repræsenterede Island på Venedig Biennalen i 2019 og indtager halvdelen af det store galleri på niveau 1 fra 4. december 2021 til 24. april 2022.

I Venedig havde hun skabt den altomsluttende totalinstallation "Chromo Sapiens" med syntetisk hår som primært materiale.

For Shoplifter repræsenterer hår en helt særlig tråd, der vokser fra vores kroppe, som vi bruger til vise vores forskelligheder med.

Annonce

Kinesisk installation

Den anden halvdel af galleriet på niveau 1 er samtidig, 4. december 2021 til 24. april 2022, viet til kinesiske Lu Yang.

Hendes arbejde spænder over 3D-animerede film, videospilslignende installationer, hologrammer, neon, virtual reality og software manipulationer.

Hun er fascineret af den japanske popkultur, østens religioner og filosofier, kønsidentitet og sexualitet, hjerneforskning og den kropslige repræsentation i gamingverdenens subkultur.

Aros' kommende udstillinger

  • Afrikanske kunstnere i "This is not Africa - Unlearn Wjhar You Have learned", 27. marts til 24. oktober.
  • Elisabeth Jerichau-Baumann, Danmark, (1819-1881), 8. maj til 12. september.
  • Sif Itona Westerberg, Danmark, 27. august til 23. januar 2022.
  • Joseph Mallord William Turner (1775-1851), England, 18. oktober 2021 til 20. februar 2022.
  • Shoplifter/Hrafnhildur Arnardóttir, Island, 4. december 2021 til 24. april 2022.
  • Lu Yang, Kina, 4. december 2021 til 24. april 2022,
Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Annonce