Annonce
Randers

Overvejer du en lønsikring?

Annonce

Coronakrisen har medført en stor stigning i ledigheden. For ham eller hende, der mister sit job, er der ikke bare tale om et dramatisk skift i hverdagen men måske også store økonomiske konsekvenser.

Mister du din løn, er du som regel dækket af en a-kasse. Den sikrer dig en dagpengesats i en periode på 3848 timer. Det svarer til dagpenge i to år. Der er dog visse forlængelsesmuligheder.

Med dagpengesatsen får du ofte en indkomst, der er noget lavere end din normale løn. Derfor kan det blive nødvendigt for dig at bruge af en opsparing ved siden af dagpengene.

I 1980 udgjorde dagpengesatsen 63 procent af gennemsnitslønnen i industrien. I dag udgør dagpengene kun 47 procent af en gennemsnitsløn. I 2025 vil dagpengene kun udgøre 44 procent af en gennemsnitsløn i industrien, fremgår det af De Økonomiske Råds fremdatering af tal fra Danmarks Statistik.

Selv med dagpenge og opsparing kan det være en økonomisk udfordring pludselig at blive arbejdsløs. Bliver du ledig, kan det derfor være en anledning til at få kigget økonomien efter i sømmene. Du kan eksempelvis gå dit budget igennem og se, om der er poster, du kan undvære. Det kan være abonnementer, du betaler til, men ikke længere bruger – eller som du kan få billigere andre steder. Det kan også være, at du har dyre forbrugslån, som du med fordel kan sammenlægge til en mere fornuftig økonomisk løsning.

Måske er du ikke i den uheldige situation at have mistet dit arbejde men frygter, at det vil ske og har svært ved at se, hvordan du kan klare familiens udgifter, hvis lønnen bliver skiftet ud med dagpenge. Måske har du derfor tegnet en lønsikring, der kan garantere dig en bestemt indkomst - eller overvejer at gøre det.

En lønsikring er en forsikring, der dækker, hvis du bliver ufrivilligt arbejdsløs, og den forudsætter, at du ikke har kendskab til, at du vil blive ledig, når du tegner den. Der går som oftest også en periode, fra du har tegnet forsikringen, til du kan få hjælp fra den – eksempelvis 12 måneder. Forsikringen er et supplement til din a-kasse, og den kan sikre dig op til 90 procent af din løn. Lønsikringen kan udbetales i tre perioder af hver op til 12 måneder med ufrivillig ledighed. Forsikringen kan også indeholde hjælp til outplacement, det vil sige, at du får hjælp til at komme i job igen med blandt andet sparring på cv, ansøgning og jobsamtale.

Hvor meget, du løbende skal betale for at have din lønsikring, afhænger blandt andet af, hvor stor en del af din løn du ønsker forsikret. Prisen afhænger typisk også af alder, job og bopæl. Som udgangspunkt skal du regne med, at den koster mellem cirka 70-120 kroner om måneden for hver 2000 kroner, du ønsker at være sikret for i din månedsløn udover dagpenge.

Flere og flere danskere har de seneste år valgt at få en lønsikring. Ved årsskiftet 2018/2019 var 273.000 personer således omfattet af en lønforsikring ved siden af deres a-kassemedlemskab. Det svarer til hvert 10. a-kassemedlem. Med den seneste udvikling i ledigheden vil endnu flere sandsynligvis overveje at tegne dækningen for at sikre sig større økonomisk tryghed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Kampen minut for minut: Flere pragtmål sendte Randers FC foran - men Hobro pressede i intens kamp

Annonce