Annonce
Debat

På sin plads

Chefredaktør Axel Præstmark

Det er en både relevant og interessant debat, som kunstnerne Heidi Hove og Jens Axel Beck lige nu rejser i deres kunstneriske showroom med navnet Be Remembered i det gamle rotationstrykkeri bag Randers Amtsavis i Nørregade.

Annonce

I denne Randers Uge ønsker kunstnerne at diskutere med vi randrusianere, hvem vores helte er i Randers i dag, hvem vi gerne vil huske, hvem vi gerne vil hædre. Er det nødvendigvis de store mænd med de store stillinger og den megen magt, der skal gå over i byens ellers måske landets historie? Er det nødvendigvis dem, vi skal sikre en plads i vores erindring ved at opstille en buste eller rejse statue? Eller er det snarere den helt almindelige randrusianer, der slider og slæber med at virkeliggøre de planer og projekter, som direktører og andre sætter i søen?

Sandsynligvis var chefen på Musik- & Teaterhuset Værket, Mikael Qvist Rørsted, ikke bevidst om Heidi Hove, Jens Axel Beck og Be Remembered, da han ved den officielle åbning af Randers Ugen blev hyldet som Årets Randersborger og indirekte svarede på kunstnernes spørgsmål. Rørsted modtog sin velfortjente hæder på scenen på Østervold men videregav med vanlig stort format straks hæderen og delte den med sit personale på Værket - altså den helt almindelige randrusianer, der slider og slæber med at virkeliggøre planer og projekter og skabe succes på Værket.

Det er en både relevant og interessant mental proces, som kunstnerne i det gamle rotationstrykkeri sætter i gang, og det skal blive spændende at følge deres dialogarrangement på fredag. Her vil debatten sandsynligvis også berøre det afslag, Randers Kommunale Kunstfond i 2012 gav kunstnerne, da de i samarbejde med Randers Kunstforening ansøgte om et sted i Randers, hvor de kunne opstille en statue af en helt almindelig randrusianer fundet ved lodtrækning.

Tilfældigheden i projektet passede ikke den kommunale kunstfond. Og afslaget passede selvsagt hverken kunstnerne eller kunstforeningen. Men er afslaget så ensbetydende med, at Randers Kommunale Kunstfond mangler kunstnerisk mod, at fonden ikke har sans for at satse? Svaret er nej. Tilfældigheden i projektet var for stor, ikke mindst for en kommunal fond, der ikke bruger sine egne men skatteborgernes penge. En privat fond kan gøre, hvad den vil. Det samme gælder ikke en fond, hvis midler er skattekroner. Når man administrerer skatteborgernes penge, må man nødvendigvis vide, hvad man får for pengene. Det er sund fornuft.

Be Remembered i sin nuværende form stiller gode spørgsmål. Men afslaget i 2012 var på sin plads.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Man kender et samfund på, hvordan det behandler sine svageste

Læserbrev: Det er med stor bekymring, at min familie har læst budgetforslaget om besparelser på specialskoleområdet. Vi har en datter, som går på Vesterbakkeskolen, og som har behov for netop dét, den skole kan tilbyde: en lille klasse (maksimum 8-10 elever) en tilgængelig voksen, der kan guide 80 procent af tiden særligt tilrettelagt undervisning med brug af pictogrammer og TTT undervisning i langsomt tempo og med mange, mange gentagelser over lang tid handicap- og diagnoseindsigt på specialist-niveau særlige faciliteter, som rideterapi, sanserum, specialcykler, balanceredskaber med videre og stort fokus på den motoriske udvikling Rambøll lavede i 2016 en undersøgelse af risiko- og beskyttelsesfaktorer i forhold til udsatte børn. Undersøgelsen konkluderer, at den faktor, der tegner sig for den største beskyttelses-effekt, er en god skolegang. Et handicappet barn har brug for et særligt tilrettelagt skoletilbud for at kunne opnå de mest basale kompetencer som at kunne læse og regne. Opnår barnet ikke det, vil det ikke kunne skrive en indkøbsseddel, læse en busplan, regne ud, om der er penge nok i pungen at købe for og så videre. Livsdueligheden bliver lav, og deraf følger et massivt støttebehov som voksen. Med andre ord; de penge, I sparer nu, kommer vi som kommune til at betale 10 gange, når vores børn bliver voksne og ikke kan de mest basale ting selv. Vores datter er en glad og dejlig pige, og hun fortjener et ordentligt liv - herunder et skoleliv, hvor hun bliver mødt på sine helt særlige præmisser og opnår læring, så hun opnår kompetencer. Der skal specialistviden til og helt særlige rammer, og dem får folkeskolen aldrig. Det er skammeligt, at vi i stedet for at have en specialskole, vi kan være tilfredse med og sætte en ære i det faglige arbejde, der laves der, hellere vil udsulte området, så skolen i stedet bliver et sort hul på kommunekortet. Man kender et samfund på, hvordan det behandler sine svageste - og dette forslag, kære byråd, er en skændsel.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Annonce