Annonce
Erhverv

På Syddansk Universitet er gående møder blevet et fast tilbud til de ansatte: - Det ligger lige til højrebenet

På SDU er gående møder i stigning. Dette billede er dog fra Viborg. Foto: Morten Pedersen
Møder i det fri er i vækst på Syddansk Universitet, hvor en arbejdsgruppe med udgangspunkt i FN’s verdensmål om sundhed og trivsel siden august 2020 har gjort sit til at inspirere de knap 4000 ansatte på universitetet til en arbejdsdag i mere bevægelse.

Odense: Frisk luft. Natur. Og så det ene ben foran det andet. Så simpel er opskriften på at få mere motion ind i hverdagen hos de ansatte Syddansk Universitet (SDU), hvis man spørger den projektgruppe, der siden august 2020 har stået bag projektet ’SDU Bevæger sig’. Et projekt hvis formål bund og grund er at få flere studerende og ansatte til at benytte sig af en mere aktiv hverdag og give dem redskaberne til det.

For at der er brug for mere aktivitet blandt de ofte stillesiddende studerende og ansatte, har Anne Kathrine Overgaard, der er med i projektgruppen og som til daglig arbejder som kontorchef på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på SDU, videnskabens ord for.

- Videnskabelig forskning viser, at det at sidde ned otte timer i træk i løbet af en arbejdsdag er usundt for kroppen, siger hun.

Annonce

- Det tror jeg også, at de flest af os blev rigtigt opmærksomme på under corona, hvor det ene onlinemøde tog det andet, og hvor man dårligt kunne nå hen til kaffemaskinen mellem møderne, så man sad ned til man fik helt ondt i ballerne, tilføjer hun.

- Så da vi har haft fokus på FN’s verdensmål om sundhed og trivsel, tænkte vi, at vi skulle tage vores egen medicin, når forskning nu viser, at det ødelægger trivslen at lade ens medarbejdere sidde ned otte timer om dagen, tilføjer hun med et grin.

Lige til højrebenet

De knap 4000 ansatte på Syddansk Universitet har derfor i godt et år kunnet finde onlinevideoer til små motions- og strækøvelser, der kan udføres i arbejdstiden, samt en udførlig vejledning til konceptet walk’n’talk med både råd til, hvordan et møde på farten bliver en succesoplevelse, og forslag til ruter i nærområdet på universitetets hjemmeside.

For mere bevægelse kræver ikke nødvendigvis store armbevægelser.

- Set i et sundhedsmæssigt perspektiv handler projektet ikke om at få folk til at kampsvede, men om at få blivende bevægelse ind i deres hverdag, understreger har Anne Kathrine Overgaard.

Folk oplever, at de bliver mere kreative, får flere idéer og at snakken går mere ubesværet. Så møderne bliver mindre stive i det, og magthierarkiet forsvinder lidt, når folk går ved siden af hinanden

Anne Kathrine Overgaard, kontorchef på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet

Netop derfor oplever hun walk’n’talk som et helt oplagt redskab til at få mere bevægelse ind i hverdagen hos særligt de ansatte på universitetet.

-Noget af det, vi fandt ud af, inden vi gik i gang, var, at mange var usikre på tilladelsen til at bevæge sig i arbejdspladsen og på, hvordan det så ud i kollegers øjne, hvis man midt i arbejdstiden gik hen for at spille squash eller løbe en tur, fortæller hun.

- Så set i det lys er møder i arbejdstiden mere naturlige, og noget, der er nemt at indføre. Så hvis vi skal lave blivende forandringer, så ligger det lige til højrebenet, understreger hun.

Annonce

Ikke oplagt til alt

Indtil videre er de tilbagemeldinger, som projektgruppen har fået på initiativet, da også overvejende positive.

- Folk oplever, at de bliver mere kreative, får flere idéer og at snakken går mere ubesværet. Så møderne bliver mindre stive i det, og magthierarkiet forsvinder lidt, når folk går ved siden af hinanden, fortæller Anne Kathrine Overgaard.

Men selvom møderne overordnet set har fået god respons, er det også blevet tydeligt for projektgruppen, at der er forskel på hvilke møder, der fungerer bedst til formen.

- Møder med powerpoints og excelark duer for eksempel ikke til walk’n’talk. Men orienteringsmøder, brainstorms og mere uformelle møder fungerer utroligt godt, fordi folk er glade for den friske luft, og fordi mødet ofte får en anden natur, når man bevæger sig udenfor, siger Anne Kathrine Overgaard.

Projektet er sat til at køre frem til midten af 2024.

Annonce

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

38-årige Nina Østergaard bliver topchef for Fyns største koncern

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Annonce