Annonce
Randers

På tidsrejse i Vestparken: Godt at stå med kranierne i hånden

Thorbjørn Christensen, Louise Engerskov Rafn, Anna Ravn Velling og Christoffer Voldstrup Andersen fra 5. klasse skulle forklare, hvorfor neandertalerne forsvandt engang før istiden. Foto: Morten Lund
Eleverne fra C. la Cour Skolen var på tidsrejse i Vestparken.

RANDERS: Thorbjørn Christensen, Louise Engerskov Rafn, Anna Ravn Velling og Christoffer Voldstrup Andersen har fået en opgave: De skal overbevise deres kammerater om, at neandertalerne forsvandt engang før istiden, fordi moderne mennesker homo sapiens - indvandrede til deres områder og opslugte de oprindelige mennesker.

En anden gruppe har fået opgaven at argumentere for, at det var en ondsindet influenza-epidemi, der udslettede neandertalerne. Mens atter andre har fået udleveret andre forklaringer.


Og det er fedt at stå med kranierne i hånden, når vi hører om den tid. Og det er godt at være udenfor - det er noget andet end at sidde og kigge billeder i et klasselokale.

Thorbjørn Christensen, Louise Engerskov Rafn, Anna Ravn Velling og Christoffer Voldstrup Andersen


- Men vi tror nu på, at vores forklaring faktisk er den rigtige, er de fire 5. klasse-elever fra C. la Cour Skolen enige om.

Annonce

Hænderne på kranierne

De fire skoleelever besøger netop nu den Tidsrejsen-stand i Vestparken, der handler om Europa før istiden.

- Og når grupperne selv har snakket færdigt, skal eleverne argumentere for deres forskellige forklaringer. Inden jeg afslører, at de ganske rigtigt blev assimileret i de indvandrende homo sapiens, fortæller lærer Kristian Als.

Med på standen har han også en samling hvide og brune kranier, der illustrerer forskelle på neandertalerne og homo sapiens.

- Og det er fedt at stå med kranierne i hånden, når vi hører om den tid. Og det er godt at være udenfor - det er noget andet end at sidde og kigge billeder i et klasselokale, lyder dommen.

Annonce

Istid, forhistorisk og historisk tid

Ved en anden stand arbejder en gruppe 6. klasser med forhistorisk tid, hvor de blandt andet laver lerskåle, som de kunne have set ud i stenalderen. Også her er Thomas Faxholm, Lærke Ødum og Viktoria Marie Wigh enige om, at det er en fin måde at gå i skole på.

- Vores 5. og 6. klasser besøger i løbet af dagen i alt fire stande, hvor de to sidste har overskrifterne istiden og historisk tid, fortæller Vivi Andersen, der er vice-leder på C. la Cour Skolen.

Tidsrejsen

Tidsrejsen er et projekt, der strækker sig frem til slutningen af 2022 og vil blandt andet byde på en række offentlige ture med en naturvejleder fra Randers Naturcenter. Turene tager udgangspunkt i en eller flere af de 52 steder som projekt Tidsrejsen har udvalgt som helt unikke i Randers Kommune.

Foruden turene turene vil der være foredrag på Randers naturcenter. Foredragene er tænkt som en lang tidsrejse, hvor hvert foredrag stiller skarpt på en særlig tidsperiode..

Derudover tilbyder Randers regnskov en helt ny udstilling i Danmarksparken, hvor man som gæst også kommer til at opleve en tidsrejse.

- Tidsrejsen er organiseret af Randers Naturcenter, Museum Østjylland og Randers Kommune sammen med Nordea Fonden, hvilket i sig selv borger for kvalitet. Og i disse corona-tider er det dejligt at kunne tilbyde vores elever en lidt anderledes skoledag, siger hun.

Længere oppe på plænen løber en flok elever rundt og fjoller med en masse bolde. Men der er skam mening med det hele, fortæller Maj Laurberg, der er naturvejleder fra naturcentret.

- Den velkendte boldleg 'smørhul' stammer faktisk fra middelalderen. Ligesom vi kan datere andre af nutidens lege langt tilbage i historien.

C. la Cour Skolens 5. og 6. klasser oplevede onsdag Tidsrejsen, men skolens yngre klasser var i Vestparken tirsdag.

To af de fire stande er bemandet af skolens egne lærere, mens Randers Naturcenter Museum Østjylland gør skoleeleverne klogere på de to andre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce