Annonce
Østjylland

På trods af mangel på idrætsfaciliteter: Aarhus Byråd vil rive idrætshal ned

Nordgårdshallen foreslås revet ned i en sag, byrådet skal behandle onsdag. Samtidig skriger idrætsudøvere efter haltider i hele kommunen. Foto: Axel Schütt
En idrætshal ligger i vejen for byudviklingen - og måske letbanen - i Gellerup, så et flertal af partier i byrådet vil rive hallen ned.

AARHUS: Der mangler idrætsfaciliteter i Aarhus, som halter efter andre kommuner med sportshaller i takt med, at vi bliver stadig flere indbyggere.

Det er et problem, flere partier er optaget af. Men trods god vilje er det meste af Aarhus Byråd nu på vej til at rive Nordgårdshallen ned.

Ifølge kommunens afdeling for Sport og Fritid benyttes Nordgårdshallen i Gellerup i dagtimerne til idræt af skoler og daginstitutioner og til sundhedsprojekter og ældreidræt. Efter kl. 16 og i weekenderne benyttes hallen af 23 forskellige foreninger.

Men hallen vil blive solgt til nedrivning, hvis det står til et flertal i byrådet, som skal behandle forslaget onsdag 18. december.

Hallens tilstand

Børn og Unge ejer Nordgårdshallen og skriver om hallens tilstand:

Bygningen er generelt af høj kvalitet, men er mærket af at have været henlagt til nedrivning i en årrække. Den har været plaget af hærværk og indbrud.

Taget vurderes til at kunne holde 10 år mere efter at flere utætheder i tagpappet er blevet repareret her i efteråret 2019.

Flere vinduer er revnet eller punkteret og træværk trænger til udskiftning.

Gulvet knager og trænge til at at blive skiftet inden for en årrække.

Et hjørne af større projekt

Forslaget om nedrivning indgår i et hjørne af en større sag om nyt sports- og kulturcampus i Gellerup.

Byrådet står foran at godkende opførelsen af et nyt bibliotek med kulturfabrik i Gellerup og et bevægelseshus foruden en såkaldt 'verdensplads' for i alt 119 millioner kroner.

Planen er at sælge Nordgårdshallen til nedrivning til fordel for nye boliger. Af indtægterne fra salget skal 5,1 millioner kroner gå til at medfinansiere det nye sports- og kulturcampus få hundrede meter væk.

Nordgårdshallen repræsenterer områdets historiske arkitektur. Hvis kommunen beholder hallen vil den fortsat kunne anvendes til idræt, vurderer Børn og Unge. Og indtil den nye skole i Gellerup er bygget kan hallen også benyttes af fritids- og ungdomsklubben.

Derfor undrer det byrådsmedlem Lone Norlander (EL), at de andre partier vil rive hallen ned.

- Vi snakker hele tiden om behovet for idrætshaller og om økonomi til dem, fordi de er dyre at opføre. Så lad os lige klappe hesten lidt og tænke os godt om. Kunne vi bruge hallen til noget - eventuelt i en overgangsperiode? Det er vel trods alt billigere at renovere den end at opføre en helt ny hal, mener Lone Norlander.

Annonce

Venstre med på nedrivning

Fra Venstre har Hans Skou som medlem af kulturudvalget ofte talt varmt for flere idrætsfaciliteter. Hvordan kan han og Venstre nu forsvare at rive en idrætshal ned?

- Det er også rigtigt træls at skulle rive en hal ned, men det kan være den pris, man må betale for at få en helhedsplan i Gellerup, siger Hans Skou og forklarer:

- Vi støtter forslaget om et nyt sports- og kulturcampus i Gellerup, fordi det skal være med til at forandre området. Også selv om konsekvensen er, at Nordgårdshallen så ligger i vejen for områdets udvikling. For os er der tre argumenter for en nedrivning: Det kan lette gadestrukturen og lette infrastrukturen med en BRT-busrute eller en letbane. Og det måske allervigtigste: Vi får nye boligformer ind i området. For jeg har lyttet mig til, at der er private investorer, der er interesserede i det område, hvor hallen ligger, siger Hans Skou.

Nordgårdshallen i Gellerup benyttes både af daginstitutioner og lokale foreninger. Foto: Flemming Krogh
Annonce

SF-rådmand åben for redning

Avisen har spurgt Børn- og Ungerådmand Thomas Medom (SF) om det samme - hvordan han kan forsvare at rive en idrætshal ned, når der mangel på dem:

- Jeg kan godt se, at det ressourcemæssigt kan virke mærkeligt. Jeg tror også, der er kommet en større bevidsthed om at bevare noget af det gamle. Og jeg er åben for at undersøge, om der kunne være en økonomi i at renovere og bevare Nordgårdshallen. Hvis den skal bevares, skal der til gengæld ikke være idrætssal på den nye skole, vi vil opføre, siger Thomas Medom.

Han understreger, at en bevarelse af hallen vil kræve en finansiering, der kan hænge sammen, så det ikke berører det planlagte sports- og kulturcampus.

Nordgårdshallen er meget tidstytisk arkitektur i beton, og er en solid bygning. Foto: Flemming Krogh
Annonce

R: Letbanen tager pladsen

For kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) er der logik i at rive idrætshallen ned.

- For den ligger i et areal, der skal anvendes af anden etape af letbanen, påpeger han.

Ifølge et svar fra borgmesterens afdeling er der opstået en alternativ linjeføring af banen øst om City Vest frem for som i hovedforslaget vest om indkøbscentret. Det vil give en linje uden helt så mange skarpe sving, og dermed kan farten og tidsplanen forbedres. Men det betyder skinner hen over det område, som idrætshallen er på nu.

Rabih Azad-Ahmad henviser desuden til, at der også er idrætshal i Globus1, og at fodboldspillerne har fået en kunstgræsbane i Gellerup.

Hallen er indrettet med bl.a. traditionelle ribber, kurve og reb til gymnastik. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce