Annonce
Østjylland

Påskebryggen er en truet art: Forårsøllen tager over

Det kan stadig lade sig gøre at skænke et godt glas påskebryg, men mange bryggerier har valgt den øl fra og erstattet den med en forårsbryg. Foto: Jens Thaysen
Flere og flere bryggerier vælger påskebryggen fra. Nogle erstatter den med en forårsbryg, mens andre slet ikke brygger noget specielt til hverken høj- eller årstiden.

ØSTJYLLAND: Påskebryg giver for mange associationer til stangstive personer, der raver rundt i gaderne, kommer i slagsmål, og dagen efter vågner op med en gevaldig omgang tømmermænd. Men påskebryg er også noget, som mange danskere forbinder med en lille hyggelig påskefrokost sammen med familie, venner og sikkert også en lille skarp til.

Der er heldigvis stadig et pænt udvalg af de gyldne dråber, når der skal købes ind til påskefrokosten, men faktisk har flere bryggerier de seneste år indstillet produktionen af øl til den særlige lejlighed, mens andre har valgt at omdøbe bryggen fra påskebryg til forårsbryg. For selv om man er et lille kvalitetsbevidst mikrobryggeri, kan man godt tænke kommercielt. Og det er netop en kommerciel årsag, der gør, at påskebryg langsomt har mister fodfæste.

- En påskebryg kan du sælge maksimalt i to måneder, mens du kan sælge en forårsbryg i fire måneder, forklarer sælger hos Aarhus Bryghus Jonas Slumstrup.

Derfor har det århusianske bryghus valgt ikke at lave en påskebryg.

Heller ikke Wintercoat har påskebryg på programmet. Tidligere blev der brygget forårsbryg med navnet Aprilsnar på etiketten på det lille mikrobryggeri i Sabro.

- Men sæsonen er simpelthen for kort, derfor har vi valgt den fra, fortæller brygmester Niels Jørn Thomsen.

En påskebryg kan kun sælges i ganske kort tid i butikkerne. Kalder bryggerierne i stedet øllet for forårsbryg stiger perioden, hvor det kan sælges. Foto: MIchael Bager

43 nye øl - men ingen påskebryg

Det lille århusianske bryggeri Humleland var i 2018 leveringsdygtigt i ikke færre end 43 nye øl. Så burde der da være plads til en enkelt påskebryg blandt de mange nye bryg, vil mange måske mene, men nej. Humleland har også valgt påskebryggen fra. Ikke fordi der er noget i vejen med påskebryg.

- Vi har bare så kort et vindue åbent. Det er en stor udfordring. Derfor har vi valgt hverken at lave påskebryg eller forårsbryg, fortæller bryggeriejer Michael Alhof.

Samme melding lyder fra det Jacob Fink, der i Aarhus Nord står bag garage-nanobryggeriet Brew 42, der har et righoldigt udvalg af alskens øl. Men ingen påskebryg.

- Jomfrubelgieren er vores bud på en påskebryg - med en påskegul etiket - og den holder hele året, siger Jacob Fink.

Hos Grauballe Bryghus er salgskonsulent Benny Maul også klar i meldingen om påskebryggen, som bryggeriet ikke længere har i kedlerne.

- Sæsonen er alt for kort, og efter påsken har den ingen publikum. Det ville være ærgerligt at skulle hælde meget god øl ud, siger Benny Maul.

Signe Palm, blæksprutte og alt-muligkvinde hos Klosterbryggeriet i Skanderborg, hvor hendes far, Poul Erik Palm, er brygger, byder heller ikke længere på påskebryg.

- Forår, som er vores bud på en påskebryg, rammer et meget bredere publikum end decideret påskebryg. Og Forår er tænkt som en påskebryg med små lam på etiketten - men den er på i en meget længere periode, og så er det en brødfyldt øl, der som i gamle dage skal gøre det ud for et "måltid" i fasten, siger Signe Palm.

Annonce

To påskebryg fra samme bryggeri

Mens flere og flere bryggerier efterhånden har fået ordene 'påskebryg' fjernet fra etiketterne, går Ebeltoft Gårdbryggeri i en helt anden retning. Bryggeriet er leveringsdygtig i hele to påskebryg.

- Men tendensen er, at flere bruger ordet forårsbryg i stedet for påskebryg. Det er en ren kommerciel beslutning, bekræfter Peter Myrup Olesen, der er redaktør på Beerticker.dk.

Han fortæller, at første danske påskebryg formentlig blev brygget på Thor i Randers.

- Det er en smule usikkert, men Thors bryg fra 1890 regnes for Danmarks første påskebryg.

Forbilledet var Paulaner Salvator fra München-bryggeriet Paulaner. En undergæret øl, der er mørkere og stærkere end de gyldne dråber, som danskerne dengang drak til hverdag.

- I dag er de påskebryg, der kommer i handlen, spredt over flere ølstile, siger Peter Myrup Olesen.

To østjyske bud på en øl til frokokstbordet. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce