Annonce
Mad og drikke

Påskefrokost med masser af lækkerier

Hjemmelavet karrysalt. Foto: Anette Harbech Olesen
Annonce

Påsken står for døren, og der er ingen tvivl om, at påsken 2020 vil blive husket som en anderledes påske. Påskefrokosten sammen med familie og venner, som vi kender den, er suspenderet, men det betyder ikke, at vi ikke kan mødes og være sammen – hver for sig.

Teknologien gør det muligt for os at mødes, eksempelvis på What’s app, hvor jeg personligt skal ”mødes” med gode venner til en påskeøl, forhåbentlig på terrassen - hver vores forstås. Facetime, Skype eller den nye ”Portal”, som vi har anskaffet os hele familien - unge som ældre - gør det muligt, at ”mødes”, se hinanden, snakke, hygge, grine og udveksle.

Det er faktisk skønt særligt i denne tid, hvor vi er mange, der tilbringer mange timer alene. Måske vil vores erfaringer i disse dage også påvirke vores adfærd fremover og bevirke, at vi i højere grad vil kunne række ud til hinanden via disse digitale faciliteter.

Så selv om påsken i år bliver anderledes, så giver det måske netop nu mening at forkæle os selv og vores kære med god påskemad. Det kan du hente inspiration til lige her. Men først lidt om en god sild.

Ingen påskefrokost uden en sildemad, men sild er ikke bare sild. Det kan betale sig også i denne sammenhæng at være kvalitetsbevidst. Derfor vil jeg varmt anbefale en god, gammeldags modnet sild serveret med hjemmelavet karrysalat.

Metoden, der anvendes i produktionen af henholdsvis gammeldags modnede sild og almindelige marinerede sild er forskellig, og det bevirker stor forskel både i smag og konsistens. Gammeldags modning af sild er, som navnet antyder, en gammeldags metode, hvor silden oprindeligt blev lagret i tønder med salt og efter lang lagringstid blev marineret i krydderlage. Det er en langvarig proces, men resultatet er til gengæld også langt bedre. Både når det kommer til smag og konsistens. Gammeldags modnede sild har flere smagsnuancer, og smagen er mere afrundet end hurtigt modnede sild, som der sælges flest af i dag. God påske til dig og dine.

Hjemmelavet karrysalt er den perfekte ledsager til en sild. Foto: Anette Harbech Olesen
Annonce

Sild med hjemmelavet karrysalat

Køb en god sild og server den i selskab med din helt egen velsmagende og sunde hjemmelavede karrysalat helt uden e-numre. Den er enkel at lave, og så smager den virkelig godt. Den hjemmelavede karrysalat opbevares på køl under tætsluttende låg i maksimalt en uge.

Portion til 4 personer som tilbehør til kryddersild eller marineret sild

2 dl skyr

2 spsk. hørfrø- eller hampefrøolie (kan udelades)

1 æble, skåret i små tern

½ finthakket rødløg

1 hårdkogt æg, skåret i små stykker

1 syltet agurk, skåret i små tern (kan udelades)

1 tsk. sennep

Saften fra ½ citron

2 tsk. karry eller mere efter smag

Uraffineret salt og friskkværnet peber

Purløg og dild

Rør det hele sammen og smag til med krydderier. Anvend økologiske ingredienser. De smager bedre, og så undgår du unødig kemi.

Annonce

Lakseroulade

Lakseroulade med spinat er en let og virkelig velsmagende ret, der kan serveres til frokost eller forret med lidt salat til. Lakseroulade kan tilberedes dagen før og opbevares i køleskabet. Faktisk bliver den bedst af at ligge i nogle timer før servering.

4-6 personer

Bund:

400 g spinat, frisk eller optøet

4 æg, delt i hvider og blommer

2 spsk. ekstra jomfruolivenolie

Uraffineret flagesalt og friskkværnet peber

Fyld:

300-400 g ferskrøget laks

100 g flødeost, neutral

Frisk persille og dild

Lidt soltørrede tomater (kan udelades)

1-2 fed hvidløg (kan udelades)

Saften fra 1/2 citron

Skyl eller optø spinaten og dræn den for al væde, eventuelt i en sigte. Hak den groft. Del æggene i blommer og hvider. Rør blommerne sammen med spinat, olie og salt og peber. Pisk hviderne, til de er helt stive. Vend forsigtigt spinatmassen i hviderne og bred massen ud på en bageplade, beklædt med bagepapir. Den skal være som en stor, firkantet pandekage. Bag bunden ved 185 grader i cirka 15-18 minutter. Bred et fugtigt viskestykke ud over spinatbunden og lad den køle af i 5-10 minutter.

Imens blender du laks (laksen kan også lægges på i skiver), flødeost, krydderurter og de krydderier, som du ønsker. Smør laksemoussen ud på den kolde spinatbund, helt ud til kanterne og rul rouladen stramt sammen, imens du samtidig forsigtigt fjerner bagepapiret. Pak rouladen ind i økologisk film eller bagepapir og læg den på køl i mindst en til to timer, gerne natten over.

Server lakserouladen, skåret i cirka to centimeter tykke skiver med tomatsalat og friske krydderurter til.

Lakseroulade med spinat. Foto: Anette Harbech Olesen
Annonce

Små svampetærter

Disse skønne svampetærter er delikate og velegnede til en god frokost eller som tilbehør til vildt eller lam. Du kan tilberede en stor svampetærte eller fire små af denne portion. Svampetærte er let at tilberede. Bunden(e) kan bages først, og tilbehøret tilberedes lige før servering. Svampetærte kan tilberedes glutenfrit.

4 personer - 4 små tærter eller 1 stor

Tærtebunde

200 g speltmel (rismel, hvis glutenfri)

40 g reven parmesanost

100 g gammeldags kærnet smør

1 æggeblomme

Uraffineret flagesalt og friskkværnet peber

Fyld

2 rødløg

1-2 fed hvidløg

200 g champignon eller friske svampe

20 g tørrede, blandede svampe

100 g bacon (kan udelades)

1 bundt persille

3 spsk. hvidløgssmøreost eller fløde

Gammeldags kærnet smør

Fremgangsmåde

Bland mel, reven parmesanost, salt og peber i en skål. Smuldr smørret i melblandingen og saml det hele med en æggeblomme og evt. lidt vand. Smør en stor eller fire små tærteforme og fordel dejen i et jævnt lag deri. Dæk bunden med lidt bagepapir og fyld op med bønner eller kikærter ovenpå, så formen holdes under bagning. Forbag bunden(e) ved 200 grader i cirka 20 minutter. Du kan eventuelt bage bundene i forvejen og tilberede fyldet umiddelbart før servering.

Til fyldet udblødes de tørrede svampe, grønsagerne rengøres, og løg og hvidløg hakkes fint og svitses med de fintsnittede champignon og udblødte svampe. Ønsker du bacon i blandingen, så steges baconen og køles af på et stykke køkkenrulle. Skyl og hak persillen og bland det i svampeblandingen sammen med bacon i små stykker og lidt hvidløgsost eller fløde. Bland det hele grundigt og hæld det varme fyld i tærteformen(e) og pynt med lidt persille.

Svampetærter med parmesanost. Foto: Anette Harbech Olesen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ridse i lakken: Michael Aastrup vil kæmpe for at genvinde vælgernes tillid efter omdiskuteret udlandsrejse

Randers FC

Vito sikrede Randers FC endnu en sejr i generalprøven

Randers FC For abonnenter

Central midtbaneduo begynder at klikke: - Det har ikke altid set skidegodt ud

Annonce