Annonce
Debat

Palmemordet. I hælene på Olof Palmes mordere

Annonce

Mordsagen vil være opklaret inden for et halvt år, er mit bedste bud. Sporet har ikke siden 1986, hvor Olof Palme blev skudt ned på åben gade, været mere glohedt.

Det svenske magasin Filter ryddede avisforsiderne i sidste måned ved at påstå at vide, hvem morderen er. Deres historie brækker dog delvist over. Jeg har læst vidneudsagnene fra gerningsstedet, og deres teori om en muliggerningsmand er svagt underbygget. At magasinet alligevel har fat i noget, er ikke usandsynligt. Deres mistænkte, som de påstår var på mordstedet lige i de sekunder, hvor Palme blev mejet ned, kan sagtens være involveret på en eller anden måde. Fra uofficielle kilder forlyder det, at den nye anklager arbejder med en teori om, at flere stod bag mordet, og det svenske magasins påståede drabsmand kan være en del af komplottet.

I 31 år har både den politiske og offentlige konsensus været, at det var den enlige misbruger og stakkel, Christer Petersson, der stod bag. Dette er til trods for, at han blev frikendt ved en appeldomstol.

Man har hele tiden troet på Olof Palmes hustru, Lisbeth, der udpegede morderen to år efter. Hendes vidneudsagn blev dog underkendt, fordi hun først med tykke ledetråde fra politiet kunne udpege Christer Petersson.

I foråret rystede en ny tv-dokumentar Sverige i sin grundvold. Den viste, hvordan det svenske politi dengang var afgrundsdybt korrupt - og havde betænkelige tråde langt ind i det det politiske system, og med ulovlige midler havde forsøgt at få folk overtalt til at vidne imod Christer Petersson med udsigt til betydelig dusør.

Den nye anklager er ikke et sekund i tvivl om, at den gamle enmandsteori er hullet som en si og er samtidig sikker på, at mordet vil blive opklaret. Den nye anklager sendte desuden chokbølger igennem det etablerede Sverige ved nemlig at være den første, der offentligt turde stille spørgsmål ved Lisbeth Palmes pålidelighed. Sveriges rigsenke kunne man ikke rejse kritik af.

Nu er Palme-mordet igen på alles læber i Sverige, og en gang for alle er den officielle forklaring begravet. Men hvem gjorde det så? Ja, baseret på mine studier igennem de seneste fire år og såfremt der vil være tale om en konspiration, er det overvejende sandsynligt, at højredrejede fraktioner i det svenske samfund er indblandet. For dem var Olof Palme en landsforræder og en fare for nationen. Dertil hører, at en eller anden form for udenlandsk indblanding er sandsynlig. Det forekommer utænkeligt, at det var et rent svensk komplot.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Mundbind på i forretningerne: Ikke den store forandring, mener butiksejere

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Sport For abonnenter

Tilbagevendt Kragballe gik målamok i snæver sejr: Læs reaktionerne her

Annonce