Annonce
Debat

Palmemordet. I hælene på Olof Palmes mordere

Mordsagen vil være opklaret inden for et halvt år, er mit bedste bud. Sporet har ikke siden 1986, hvor Olof Palme blev skudt ned på åben gade, været mere glohedt.

Det svenske magasin Filter ryddede avisforsiderne i sidste måned ved at påstå at vide, hvem morderen er. Deres historie brækker dog delvist over. Jeg har læst vidneudsagnene fra gerningsstedet, og deres teori om en muliggerningsmand er svagt underbygget. At magasinet alligevel har fat i noget, er ikke usandsynligt. Deres mistænkte, som de påstår var på mordstedet lige i de sekunder, hvor Palme blev mejet ned, kan sagtens være involveret på en eller anden måde. Fra uofficielle kilder forlyder det, at den nye anklager arbejder med en teori om, at flere stod bag mordet, og det svenske magasins påståede drabsmand kan være en del af komplottet.

I 31 år har både den politiske og offentlige konsensus været, at det var den enlige misbruger og stakkel, Christer Petersson, der stod bag. Dette er til trods for, at han blev frikendt ved en appeldomstol.

Man har hele tiden troet på Olof Palmes hustru, Lisbeth, der udpegede morderen to år efter. Hendes vidneudsagn blev dog underkendt, fordi hun først med tykke ledetråde fra politiet kunne udpege Christer Petersson.

I foråret rystede en ny tv-dokumentar Sverige i sin grundvold. Den viste, hvordan det svenske politi dengang var afgrundsdybt korrupt - og havde betænkelige tråde langt ind i det det politiske system, og med ulovlige midler havde forsøgt at få folk overtalt til at vidne imod Christer Petersson med udsigt til betydelig dusør.

Den nye anklager er ikke et sekund i tvivl om, at den gamle enmandsteori er hullet som en si og er samtidig sikker på, at mordet vil blive opklaret. Den nye anklager sendte desuden chokbølger igennem det etablerede Sverige ved nemlig at være den første, der offentligt turde stille spørgsmål ved Lisbeth Palmes pålidelighed. Sveriges rigsenke kunne man ikke rejse kritik af.

Nu er Palme-mordet igen på alles læber i Sverige, og en gang for alle er den officielle forklaring begravet. Men hvem gjorde det så? Ja, baseret på mine studier igennem de seneste fire år og såfremt der vil være tale om en konspiration, er det overvejende sandsynligt, at højredrejede fraktioner i det svenske samfund er indblandet. For dem var Olof Palme en landsforræder og en fare for nationen. Dertil hører, at en eller anden form for udenlandsk indblanding er sandsynlig. Det forekommer utænkeligt, at det var et rent svensk komplot.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvilke konsekvenser, Frank Nørgaard?

”Jeg opfatter denne misgerning som direkte underminerende for Danmark, og finder det utilstedeligt i en folkeskole (...), og det vil få konsekvenser.” Hvis man ikke vidste bedre, kunne nogen efter byrådspolitiker Frank Nørgaards nylige facebookopslag måske foranlediges til at tro, at Nørrevangsskolen i sidste uge havde haft besøg af en islamisk hadprædikant. Der var nu blot tale om fjerdeklasseseleven Hadi, der på ganske fredelig vis holdt et oplæg om religion for sine klassekammerater og havde iført sig et muslimsk klædningsstykke. Oplægget er naturligvis helt i tråd med folkeskolens egen formålsparagraf, hvor målsætningen blandt andet er at bidrage til elevernes forståelse af andre kulturer. At en skole fjerner hadske kommentarer fra deres egen facebookvæg, som jo er beregnet til information til skolens egne elever og deres forældre, og nægte at lade sig bruge i et politisk spil, er naturligvis helt efter bogen. Hvis ikke drevne politikere kan finde ud af at formulere deres uenighed i en ordentlig og sober tone, må de finde sig i risikoen for at blive slettet, når de insisterer på at føre debatten et sted, hvor den ikke hører hjemme, og hvis de insisterer på at føre den på et uanstændigt og uværdigt niveau. Her nogle dage efter det oprindelige opslag, mener Frank Nørgaard, at DF i Randers bliver udsat for udskamning af de mange facebookbrugere, der ikke er enige med deres betragtninger i den aktuelle sag. Det er paradoksalt, at politikerne hermed har taget martyrrollen på sig i deres kamp i frontlinjen mod landets muslimer, og at de eneste hadprædikanter, der er at få øje på, er de politikere, der tilsyneladende vil gøre alt, der står i deres magt, for på de sociale medier at tegne et misvisende billede af en hel religions udøvere og gerne tager en ung skoleelev som gidsel for at fremme egne budskaber. Hvad bliver konsekvensen så, Frank Nørgaard og kompagni? Skal skolen i Randers eller andre offentlige institutioner frygte for repressalier, eller vil vi se den i resultatet ved næste kommunalvalg?

Randers

Tidligere Randers-chef tiltalt for kreditkortsvindel

Annonce