Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Palmemordet. I hælene på Olof Palmes mordere

Mordsagen vil være opklaret inden for et halvt år, er mit bedste bud. Sporet har ikke siden 1986, hvor Olof Palme blev skudt ned på åben gade, været mere glohedt.

Det svenske magasin Filter ryddede avisforsiderne i sidste måned ved at påstå at vide, hvem morderen er. Deres historie brækker dog delvist over. Jeg har læst vidneudsagnene fra gerningsstedet, og deres teori om en muliggerningsmand er svagt underbygget. At magasinet alligevel har fat i noget, er ikke usandsynligt. Deres mistænkte, som de påstår var på mordstedet lige i de sekunder, hvor Palme blev mejet ned, kan sagtens være involveret på en eller anden måde. Fra uofficielle kilder forlyder det, at den nye anklager arbejder med en teori om, at flere stod bag mordet, og det svenske magasins påståede drabsmand kan være en del af komplottet.

I 31 år har både den politiske og offentlige konsensus været, at det var den enlige misbruger og stakkel, Christer Petersson, der stod bag. Dette er til trods for, at han blev frikendt ved en appeldomstol.

Man har hele tiden troet på Olof Palmes hustru, Lisbeth, der udpegede morderen to år efter. Hendes vidneudsagn blev dog underkendt, fordi hun først med tykke ledetråde fra politiet kunne udpege Christer Petersson.

I foråret rystede en ny tv-dokumentar Sverige i sin grundvold. Den viste, hvordan det svenske politi dengang var afgrundsdybt korrupt - og havde betænkelige tråde langt ind i det det politiske system, og med ulovlige midler havde forsøgt at få folk overtalt til at vidne imod Christer Petersson med udsigt til betydelig dusør.

Den nye anklager er ikke et sekund i tvivl om, at den gamle enmandsteori er hullet som en si og er samtidig sikker på, at mordet vil blive opklaret. Den nye anklager sendte desuden chokbølger igennem det etablerede Sverige ved nemlig at være den første, der offentligt turde stille spørgsmål ved Lisbeth Palmes pålidelighed. Sveriges rigsenke kunne man ikke rejse kritik af.

Nu er Palme-mordet igen på alles læber i Sverige, og en gang for alle er den officielle forklaring begravet. Men hvem gjorde det så? Ja, baseret på mine studier igennem de seneste fire år og såfremt der vil være tale om en konspiration, er det overvejende sandsynligt, at højredrejede fraktioner i det svenske samfund er indblandet. For dem var Olof Palme en landsforræder og en fare for nationen. Dertil hører, at en eller anden form for udenlandsk indblanding er sandsynlig. Det forekommer utænkeligt, at det var et rent svensk komplot.

Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Kunne ikke fordrage den slags musik som barn: Nu scorer han endnu en pris

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers Kommune: Tre lejligheder er blevet solgt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Annonce