Annonce
Randers

Partiformand: Plakat-anarki på gader og stræder i Randers - mange hænger ulovligt

Lygtepælene er tæt besat langs Århusvej i Randers. En del plakater er hængt op mindre end 50 meter fra lysregulerede kryds. Det må man ikke ifølge vejloven. Kampen om de gode ophængningspladser har udviklet sig til det rene anarki, mener partiforeningsformand. Foto: Karin Hede Pedersen
Kampen om en plads i øjenhøjde med vælgerne er hård. Der hænger plakater overalt langs vejene i Randers, og de ivrige plakat-ophængere respekterer ikke spillereglerne, oplever pariforeningsformand.

Randers: Overalt i gadebilledet - undtagen i Randers midtby - ser man valgplakater på næsten hver eneste lygtepæl. Og de hænger ikke allesammen lovligt, fortæller Kenneth Jessen Andersen fra kommunens vejafdeling. Han har ansvaret for at sikre, at plakaterne hænger korrekt ifølge vejloven. Det vil blandt andet sige mere end 50 meter fra lysregulerede kryds og mindst 2,3 meter over fortove og cykelstier.

Desuden har partierne i Randers en særlig aftale om, at man ikke hænger plakater op inden for centerringen i midtbyen.

Kenneth Jessen Andersen har været ude at fjerne enkelte plakater, fordi de var til fare for trafiksikkerheden. Men ellers er Randers Kommune endnu ikke faret hårdt frem mod de ulovligt ophængte plakater.

- Jeg bruger mit krudt på at fjerne plakater dér, hvor de hænger til fare for trafiksikkerheden. Vi er nok lidt lempelige, siger han med henvisning til Aarhus Kommunes henstilling til partierne om, at deres plakater skal hænge lovligt inden onsdag - ellers vil de blive pillet ned af kommunens personale for partiernes egen regning.

Endnu er der ikke kommet ret mange klager over plakater, der ikke er hængt korrekt op i Randers, men valgkampen er også kun lige begyndt, påpeger Kenneth Jessen Andersen.

Annonce

Det siger vejloven

Ifølge vejlovens regler må valgplakater ikke ophænges:

- på eller over motorveje, motortrafikveje og disse vejes rampeanlæg.

- på højspændingsmaster, transformerstationer, kabelskabe og lignende.

- nærmere end 0,5 meter fra kørebanekant eller 0,3 meter fra cykelstikant målt fra nærmeste kant af valgplakaten.

- lavere end 2,3 meter direkte over fortov eller cykelsti målt fra nederste kant af valgplakaten.

- højere end 1,5 meter under laveste strømførende ledning målt fra øverste kant af valgplakaten.

- således de medføre skader på eller ændringer af vejtræer eller master til vejbelysning, hegn og indretninger til forsyningsvirksomhed.

- så de dækker for autoriseret afmærkning, forstyrrer oversigtsforholdene på vejen eller i øvrigt er til fare for trafiksikkerheden.

- inden for en afstand af 50 meter, før lysregulerede kryds eller fodgængerfelter.

Formand er harm

Torben Petersen, der er formand for Socialdemokratiets partiforening Kronjylland og ansvarlig for ophængning af sydkredsens plakater, er rent ud sagt harm over hvordan det foregår i denne valgkamp.

- Det er en fuldstændig anarkistisk måde, folk opfører sig på. Plakater bliver bare skubbet langt op i lygtepælene, siger han og forklarer, hvordan han og hans hold kørte ud i god tid for at få de bedste pladser og sætte partiets valgplakater op i mindst 2,3 meters højde - præcis som reglerne foreskriver.

Men mange af S-plakaterne er nu skubbet op, så der hænger tre eller fire plakater med andre partiers kandidater under dem.

- Det er jo hærværk, understreger Torben Petersen.

Et nyere problem

Torben Petersen har været med til at hænge plakater op til mange valg, men det var først ved kommunalvalget i 2017, at det efter hans mening for alvor blev et problem, at plakatophængere så stort på, om de skubbede andres plakater længere op af lygtepælene.

Det er et problem af to årsager. Dels fordi plakaterne ikke er så lette at se, hvis de hænger meget højt. Desuden er de meget sværere at fjerne igen, hvis man skal have en lang stige med for at komme op til plakaterne, siger han og fortæller, at han selv medbringer en trekant-stige, når der hænges plakater op.

Men han oplever, at mange andre ikke har stiger med, når de hænger plakater op, og derfor blot skubber andres plakater op for at få den nødvendige plads.

Ifølge Torben Petersen bør især folketingspolitikerne overholde de gældende regler for ophængning af plakater op. Det var nemlig dem selv, der i 2014 lavede en ændring af vejloven, så der blev lavet landsdækkende regler i stedet for blot lokale retningslinjer for ophængning af plakater.

- Det gjorde de, fordi de større kommuner ønskede at lave et forbud mod plakater langs vejene og i stedet ville stille plakatsøjler op ved indfaldsvejene, som kandidaterne kunne bruge, siger Torben Petersen.

I stedet lavede folketingspolitikerne altså en ny lov, fordi de ville bevare muligheden for at hænge plakater op ved vejene.

Partierne i Randers Kommune har en aftale om, at der ikke hænges valgplakater op indenfor centeringen - altså i den centrale del af byen. Men det er ikke alle partiernes flittige plakatophængere, der kender den regel. Iben Sønderup ærgrer sig over "smutteren", og vil straks tage plakaten ned. Socialdemokratiet bestræber sig på at overholde alle regler og retningslinjer. Foto: Karin Hede Pedersen

Cirkus i hård konkurrence

Der er også andre end politikerne, der gerne vil have folks opmærksomhed. Nemlig Cirkus Arena, der spiller forestillinger i Randers i den kommende weekend. Folk fra cirkus hængte deres plakater op to uger før deres ankomst til byen, som reglerne foreskriver. Dengang var der ikke udskrevet valg til Folketinget, og der var god plads i lygtepælene, selv om der hang en del valgplakater til EU-valget.

- Men nu er vores plakater blevet skubbet så højt op, at de er svære at få øje på. Nogle steder hænger der nu fire plakater under vores, siger Kristoffer Ditlevsen, der er pressechef for Cirkus Arena. Cirkusset har altså oplevet det samme, som Torben Petersen er vred over.

- Plakaterne bliver svære at få ned igen. Vi har et akrobatnummer i forestillingen, hvor fem personer står ovenpå hinanden. Måske skal vi have dem i brug, mener Kristoffer Ditlevsen.

Torben Petersen, der er formand for Socialdemokratiets kronjyske partiforening, er harm over den måde, partierne "stjæler" pladser fra hinanden når der skal hænges valgplakater op. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce