Annonce
Debat

Pas godt på vores gymnasier, HF og Tradium

<p>Chefredaktør Axel Præstmark</p>
Annonce

Naturligvis skal vi ikke være blinde for, at Radikale Venstre i Randers fører valgkamp, når partiets spidskandidat, første viceborgmester Mogens Nyholm, i dagens avis udtrykker bekymring for de besparelser, der de kommende fire år rammer samtlige ungdomsuddannelser i Randers.

Og naturligvis skal vi ikke være blinde for, at samme Mogens Nyholm selv underviser på en ungdomsuddannelse, ikke i Randers men i Silkeborg, og således selv risikerer at blive ramt af de kommende besparelser, som regeringspartiet Venstre støttet af Dansk Folkeparti står bag.

Når det er sagt, så må vi også sige, vi i denne sag deler den radikale bekymring. Det er meget muligt, at regeringen har mange presserende ønsker på prioriteringslisten, og her i Randers har vi da også selv bedt om både et ekstra spor på motorvejen og en ny bro over Randers Fjord, blandt andet, men vi har ikke bedt om, at det skal ske på bekostning af vores ungdomsuddannelser.

Vi har da heller ikke hverken spor eller bro i sigte men altså udelukkende besparelser på vores ungdomsuddannelser - hvilket vi inderligt vil advare imod.

Hvis vi skal bevare vores skandinaviske velfærdssamfund med høj social sikkerhed - og det skal vi - så skal det ske med den form for vidensamfund, hvor vi ikke nødvendigvis er hjertekirurger og atomfysikere alle sammen, men hvor vi er markant bedre landmænd, håndværkere, industriarbejdere og handelsmænd, eksempelvis. Vi skal have det, som vi her i byen kalder kloge hænder, og det får vi kun, hvis vi fortsat sikrer en bred palet af attraktive uddannelser for unge.

Det bør i ethvert vestligt samfund vække bekymring, hvis landets politikere varsler besparelser i uddannelsessektoren, hvor ungdomsuddannelserne sammen med folkeskolerne udgør et altafgørende fundament.

Vi hverken kan eller vil konkurrere på løn- og levevilkår på et globalt arbejdsmarked, hvor kollegerne i øst lader sig nøje med mikroskopiske brøkdele af vores hyre, hvor internettet sender ordrer og leverancer kloden rundt på sekunder, og hvor varetransport til lands, til vands og i luften aldrig har været billigere. Men vi vil gerne konkurrere på viden, kvalifikationer, kloge hænder.

Dertil skal vi bruge investeringer - ikke besparelser - i udviklingen af vores danske uddannelsessektor, herunder vores lokale ungdomsuddannelser. Stærke lokale ungdomsuddannelser spiller en vigtig rolle i alle større byer, men i Randers spiller vores ungdomsuddannelser en særlig vigtig rolle, fordi vi geografisk ligger i et smørhul mellem universitetsbyerne Aalborg og Aarhus og derfor kun har et fåtal af egne videregående uddannelser.

Naturligvis vil vi gerne have flere videregående uddannelser selv, men vigtigere endnu er det at værne om vores velfungerende ungdomsuddannelser og støtte endnu flere unge i at fortsætte ad skolevejen efter folkeskolen - ikke for nødvendigvis at få en kandidatgrad men for at få et forspring i konkurrencen mod lavt lønnede kolleger i øst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Billeder og reportage fra premieresejr i Hornbæk: Dobbelte målscorere, cheftrænere i aktion og en kandidat til årets mål

Sport For abonnenter

Stor sæsonoptakt til Serie 1: Lokal dynamitpulje og Helsteds togt i Nordjylland

Randers

Narkokørsel ved midnatstid

Annonce