Annonce
Østjylland

Penge til Psykiatrisk Hospital i Skejby: Men mangel på læger og sygeplejersker kan blive en flaskehals

Psykiatrisk Hospital i Skejby kan få del i de 100 millioner kroner, som den ny finanslov årligt giver Region Midtjylland til at styrke psykiatrien. Men ved udvidelser af personalet er det en udfordring, at psykiatrien har store rekrutteringsproblemer. Foto: Jens Thaysen
Regeringens nye finanslov øremærker hvert år omkring 100 millioner kroner til at styrke Region Midtjyllands psykiatri. Men udvidelser og forbedringer trues af mangel på personale. Den politisk ansvarlige for området er sikker på, at pengene bliver et vendepunkt for både psykiatrien og rekrutteringen.
Annonce

AARHUS: Mangel på læger og sygeplejersker.

Det risikerer at blive en stopklods i Region Midtjyllands bestræbelser på at veksle omkring 100 millioner kroner fra statskassen til forbedringer på blandt andet Psykiatrisk Hospital i Skejby.

Regeringens nye finanslov betyder, at der fremover afsættes 600 millioner kroner årligt til at løfte de danske regioners psykiatri. I Region Midtjylland er der forventninger om at få omkring 100 millioner kroner til at styrke de psykiatriske tilbud.

Formand Jacob Isøe Klærke (SF) fra regionens psykiatri- og socialudvalg er begejstret for finanslovens penge til psykiatrien. Men han er klar over, at de mangeårige problemer med at rekruttere især læger og sygeplejersker udfordrer.

- Det kan blive en flaskehals. Men med årlige bevillinger fra finansloven bliver vi i stand til at skabe en ny stabilitet og kontinuitet i psykiatrien, der traditionelt har levet en økonomisk omtumlet tilværelse. Jeg er overbevist om, at den faste sum vil løfte arbejdsforholdene og troen på psykiatrien som ligestillet med behandlingen af fysiske sygdomme. Alt i alt vil det øge fastholdelsen af personale samt tiltrække nye medarbejdere, vurderer Jacob Isøe Klærke.

Pengene til psykiatrien

Regeringens ny finanslov øremærker 600 millioner kroner årligt de danske regioners psykiatri. Det gælder fra 2020.

Aftaleteksten betyder, at en del af pengene skal bruges på at styrke retspsykiatrien. Det drejer sig om 200 millioner kroner årligt.

Dermed er der 400 millioner kroner tilbage til den almindelige psykiatri. Forventningen er, at Region Midtjylland årligt vil modtage omkring 100 millioner kroner.

Politikerne i Region Midtjylland skal fordele pengene til de forskellige regionale behandlingstilbud. Det sker i løbet af næste år, og der kan i den forbindelse blive opstillet kriterier fra partierne bag forliget om finansloven. Det er endnu uafklaret.

Annonce

Det store efterslæb

Mangel på læger og sygeplejersker har forfulgt psykiatrien i mange år.

Helt tilbage i 2008 var regionen nødt til at lukke en børnepsykiatrisk seng og otte ungdomspsykiatriske senge i Viborg på grund af mangel på læger og plejepersonale.

I slutningen af sidste år var der 22 vakante lægestillinger og 40 ledige stillinger som sygeplejerske på Psykiatrisk Hospital i Aarhus. Desuden blev der registreret fem ledige psykolog-stillinger.

Pårørendeforeningen Sind har fokus på problemerne med rekruttering.

- De forsvinder ikke af sig selv. Men det er et vigtigt signal, når psykiatrien prioriteres på denne måde af regeringen. Det kan også løfte mulighederne for at tiltrække medarbejdere. Overordnet er jeg glad for, at psykiatrien styrkes med 600 millioner kroner. Men jeg er ikke tilfreds. Efterslæbet er nemlig meget større, Knud Kristensen, formand for Sind og bosat i Risskov

Region Midtjylland bruger hvert år 1,7 milliarder kroner på at drive psykiatrien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce