Annonce
Randers

Peter så døden i øjnene: - Jeg håbede, Vorherre ville tage mig

Sådan så Peter Simon ud, før han fik hjælp af Børsterne. Pressefoto

Peter Simon er en høj pæn mand på 48 år med lyst hår og et flot smil. Hvis man ikke ved det, er det umuligt at gætte, at han for to år siden var en usoigneret misbruger med rådne tænder og et alkoholforbrug, der bogstaveligt talt var lige ved at slå ham ihjel. Han blev reddet i sidste øjeblik af personalet på Perron 4, og senere har de frivillige tandlæger i Børsterne givet ham muligheden for et nyt liv.

Randers: For to år siden var mørket ved at sænke sig helt omkring Peter Simon. Han havde lukket sig inde i sit værelse på Perron 4, der er et værested og bosted for udsatte borgere i Randers, og tillod ikke nogen at hjælpe.

- Jeg bad hver nat til Vorherre, om han ikke nok ville komme og tage mig, fortæller Peter Simon om tiden, hvor han var ved at give op.

På det tidspunkt var mere end 20 år af hans liv forsvundet i en tåge af alkohol og andet misbrug, og han indtog mellem to og tre flasker vodka om dagen - fast føde kunne han ikke længere få ned. Det oplyser Randers Kommune i en pressemeddelelse.

Det var smerten i tænderne, der til sidst fik ham til at række hånden ud. Og da var det næsten for sent.

- Vi prøvede at undersøge ham, men kunne knap få lov til at få spejlet ind i hans mund. Desuden var han så dårlig, at han ikke kunne holde til en behandling på det tidspunkt, fortæller Anny Brath Jensen, klinikassistent i Børsterne, der yder hjælp til udsatte borgere med tandproblemer.

I dag er det ikke til at se, at Peter Simons tænder engang var rådnet væk. Pressefoto

Skylder Perron 4 sit liv

Dagen efter blev Peter Simon indlagt akut på hospitalet. Personalet på Perron 4 blev ved med at presse på, og til sidst gav han efter.

- Senere fortalte overlægen, at han ikke troede, jeg ville overleve natten. Hvis jeg havde boet et andet sted end Perron 4, ville jeg ikke have siddet her i dag, fortæller Peter Simon, der ellers ikke husker meget fra sin indlæggelse.

Én ting står dog lysende klart for ham:

- Jeg har ikke drukket en eneste genstand siden den dag - og det er som om, jeg fuldstændig har mistet interessen for det, siger Peter Simon.

Annonce

- Jeg græd, da jeg så mig i spejlet

Behandlingen af Peter Simons tænder begyndte, da han blev udskrevet fra hospitalet. Mange af dem var rådne og stod ikke til at redde. Rådne tænder kan give forskellige infektioner i kroppen såsom lungebetændelse, hjerteproblemer og blodforgiftning, og Peter Simon blev behandlet for bakterier som følge af sin dårlige mundhygiejne, mens han var indlagt.

Da de dårligste tænder var trukket ud under fuld narkose, var der kun otte tænder tilbage i overkæben og to i underkæben, der kunne repareres og bruges til at bygge delproteser ud fra.

Behandlingen var tidskrævende, men i december 2016 var ventetiden overstået, og Peter Simon kunne tage sine nye tænder i brug.

- Jeg begyndte at græde, da jeg så mig selv i spejlet - jeg kan slet ikke beskrive, hvor stort det var, smiler han.

Peter Simon har nu haft sine proteser i et år, og hans liv er blevet markant anderledes.

Annonce

Nu smiler han igen

Allerede efter udskrivelsen fra hospitalet begyndte Peter Simon at bygge en alkoholfri tilværelse op. Han åbnede en stand i "117 ting" i Paderup, hvor han kunne sælge nogle af de mange ting, han havde samlet over årene. Aktiviteten gjorde ham glad, men manglen på et ordentligt tandsæt var altid en forstyrrende faktor.

- Det er svært at tale uden tænder, og det var flovt at stå i et supermarked og skulle gentage sig selv tre gange foran en lang kø af mennesker. Hvis jeg ikke havde vidst, at jeg ville få nye tænder på et tidspunkt, så ville jeg bare have lukket mig inde i en lejlighed og være blevet der, husker Peter Simon.

Han har svært ved at sætte ord på, hvor meget det betyder for ham, at han ikke længere er bange for at åbne munden og smile til mennesker han møder. Der er dog ingen tvivl om, at det har ændret hans liv til det bedre.

- Før blev en kvinde helt forskrækket, hvis jeg smilede til hende - nu smiler hun tilbage, fortæller Peter Simon med glæde i stemmen.

Annonce

Er klar til at klare sig selv

I starten af det nye år flytter Peter Simon ud fra Perron 4 i sin egen lejlighed, og han glæder sig til flere kvadratmeter og egne møbler. Desuden ser han frem til sæsonen for loppemarkeder og salg fra sin stand i "117 ting".

- Hvis bare alle vores patienter var som Peter, så var det ingen sag. Han har været en mønsterpatient, der har gjort alt, hvad vi har sagt, og virkelig passer godt på sine resterende tænder og sine proteser. Og så er han jo en mønsterbryder, stråler Anny Brath Jensen - næsten med en mors stolthed i stemmen.

Og Peter Simon har virkelig fået vendt sit liv til det bedre på alle områder.

- Jeg har fået min familie tilbage. Jeg blev mødt af mine fætre og kusiner med kys og kram, og i år holder jeg jul med min søster og hendes familie for første gang i 20 år, fortæller Peter Simon.

Annonce
Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce