Annonce
Erhverv

Pharma-Techs svære valg: - Vi kunne have tjent kassen!

Ole Rubek, teknisk direktør og medejer, (mørk trøje), og Morten Hart Johansen, adm. direktør og medejer, holdt fokus på de nuværende kunder, selvom det kunne være fristende at tage op til fem gange prisen for produkterne under coronakrisen, fordi efterspørgslen var enorm. Foto: Lars Bech
Corona-krisen betød voldsom efterspørgsel på Pharma-Techs produkter, og hvis ikke ledelsen havde holdt fast i virksomhedens kerneværdier, kunne man have tjent rigtigt mange hurtige penge. Nu er virksomheden nomineret til EY Entrepreneur of the Year.

Randers: Coronakrisen var god for Pharma-Tech. God, når vi taler omsætning. God, når vi taler produktion. God, når vi taler indtjening.

Omsætningstallene vil man ikke ud med, men bruttofortjenesten lå i 2018 på 14,6 mio. kr. Året efter på 15,3 mio. kr. og i 2020 var den ca. 29 mio. kr.

Resultatet i 2020 endte på 11,8 mio. kr.

Annonce

2020-tallene er udtryk for en voldsom efterspørgsel på Pharma-Techs produkter, som strækker sig fra tabletbeholdere med mere end 120 varianter fra 10 ml til 5000 ml. til produktion af flasker, dunke, krukker til fødevarer, husholdning, helsekost og personlig pleje, men også et stort antal produkter til rengøring og den kemiske industri.

Det meste bliver produceret på egen fabrik i Randers, og nu er virksomheden nomineret til EY Entrepreneur of the Year, hvor virksomhederne vil blive vurderet på bl.a. iværksætterånd, indtjening, strategisk virksomhedsudvikling og fremtidigt potentiale.

Et dejligt skulderklap

Ole Rubek, teknisk direktør og medejer, og Morten Hart Johansen, adm. direktør og medejer, er glade og stolte over nomineringen.

- Det var et dejligt skulderklap at få. Vi tror, vi er nomineret, fordi vi lavede et godt år sidste år. Vi er en god, stabil virksomhed, der voksede voldsomt sidste år under corona, siger Ole Rubek.

Pharma-Tech med ca. 30 medarbejdere havde ekstraordinært travlt under coronakrisen. Lige nu gælder det om at udnytte den ekstra kapacitet, man nu har investeret i. Foto: Lars Bech


Han forklarer, at væksten i 2020 lå på ca. 60 pct. i forhold til året før, og man kunne sagtens have tjent mange flere penge, for efterspørgslen var enorm.

Fra begyndelsen af corona var der en milliard mennesker, der ringede og ville have flasker, og vi tog en beslutning om at sige nej tak til alle mulige, der blot sad hjemme ved køkkenbordet og ville hælde sprit på flasker.

Ole Rubek, teknisk direktør, Pharma-Tech

- Fra begyndelsen af corona var der en milliard mennesker, der ringede og ville have flasker, og vi tog en beslutning om at sige nej tak til alle mulige, der blot sad hjemme ved køkkenbordet og ville hælde sprit på flasker. Vi sagde: Vores primære fokus er på vores nuværende kunder, siger Ole Rubek.

Han forklarer, at man sagtens kunne have solgt hele lagerbeholdningen til fem gange prisen.

- Det gjorde vi ikke, for vores lagerbeholdning er primært for vores nuværende kunder, og det er dem, der skal bruge dem, og vi begynder ikke at tage ekstra for dem, bare fordi at der er kæmpe efterspørgsel. Der er også en dag i morgen, siger han.

Pharma-Tech producerer mange typer plastikbeholdere, også de store røde velkendte ketchupflasker til pølsevogne og cafeterier. Foto: Lars Bech

- Vi kunne have tjent kassen, supplerer Morten Hart Johansen og forklarer, at virksomheden har over en million enheder liggende på lager.

- Hvis vi havde gjort det, så kunne vi ikke levere til vores nuværende kunder, som havde brug for dem til pharmaprodukter. Vi vil godt erkende, at vi var fristet til at få millioner i kassen, men problemet er bare, at det er det samme billede hver gang, der er influenza. Det kører vildt og voldsomt opad, og alle løber efter håndsprit, siger Morten Hart Johansen.

Annonce

Omstilling i produktionen

For de to virksomhedsejere var det vigtigt at holde fast i virksomhedens grundlæggende værdier om at holde det, man lover, og om at give håndslag til kunderne: Vi gør, som vi siger.

I seks-syv måneder fra coronakrisens begyndelse i marts 2020 gik det hurtigt, og Pharma-Tech omstillede produktionen fra fem dages døgndrift til syv dages døgndrift og investerede millioner i nye produktionsmaskiner for at kunne følge med. Mange nye kunder kom til fra bl.a. Tyskland og Frankrig, hvor man måske ikke er så vant til, at man leverer til den aftalte tid og pris.

I løbet af de kommende to år skal Pharma-Tech sælge 20 mio. flasker. Man har investeret 4 mio. kr. i nyt produktionsudstyr for at opfylde den satsning. Foto: Lars Bech

- Vi har altid behandlet vores kunder ordentligt. Hvis der opstår problemer, så løser vi det. For os lyder det som sund fornuft, men syd for grænsen har man måske en lidt anden holdning, siger Ole Rubek.

Den største udfordring var at få produktionen højt nok op i gear og få købt nye maskiner og forme i takt med den stigende efterspørgsel. De tog bl.a. chancen og investerede tre millioner kroner i nye maskiner og forme, da en ny kunde ville have leveret en kæmpe ordre.

- Vi har knoklet røven ud af bukserne under corona i seks-syv måneder. Vi har lavet lige præcis det, vi synes var rimeligt og absolut ikke en øre mere.

Annonce

Tocifrede vækstrater

Lige nu gælder det om at udnytte den ekstra kapacitet, man nu har investeret i. Man skal have fyldt butikken op med ordrer.

I forhold 2019 har 2020 har været ret så usædvanlig. Hvor kom de fra, og hvor ender de i 2021? Lige nu ligger man på en pæn vækst i forhold til 2019, og det er tid til at se fremad.

- Vi har ret ambitiøse forventninger til 2022: Vi skal have tocifrede vækstprocenter hvert år, siger Morten Hart Johansen.

En del af væksten skal komme fra investeringen i en hel ny produktionsteknologi, som skal anvendes til at fremstille gennemsigtige PET-flasker, der er plastflasker, fremstillet af polyethylentereftalat og som anvendes til salg af sodavand og vand.

- I løbet af de næste to år skal vi producere og sælge ca. 20 mio. flasker. Vi har investeret ca. 4 mio. kr. i nyt produktionsanlæg til den satsning, siger Morten Hart Johansen.

Han og Ole Rubek har lige nu travlt med at finde den helt rigtige medarbejder til at styrke salgsteamet, så man kan fastholde og udvikle kundeporteføljen.

Annonce

Mere bæredygtighed

Han fortæller, at der er stor efterspørgsel efter bæredygtige produkter, bl.a. på genbrugsplastik, der er fødevaregodkendt. Men som reglerne er nu, må man ikke hælde fødevarer i genbrugsplast, fremstillet af polyethylen.

Pharma-Tech

Pharma-Tech A/S er Danmarks ældste blæsestøbningsfabrik.

Fremstiller bl.a. tabletbeholdere, flasker og dunke i plast.

Firmaet udspringer af Terplet, som i 2000 blev opkøbt af Rubek Emballage.

I 2010 købte virksomheden en del af Scanbecks forretning og Pharma-Tech A/S blev grundlagt.

Pharma-Tech A/S ligger i Randers med ca. 6.500 kvadratmeter produktionsfaciliteter.

Ca. 30 medarbejdere.

Bæredygtighed er også et nøgleord på værdilisten, og det må der gerne komme mere af i fremtiden. Pharma-Tech har gennem flere år samarbejdet med virksomheden Plastix fra Lemvig, hvor man laver fiskenet om til genbrugsplast.

Ca. fem procent af al Pharma-Techs materiale er genbrugsplast. Andre 10 procent består af flasker fremstillet af bioethanol.

- Vi vil gerne være mere bæredygtige. Vi vil gerne have mere og mere over på genbrugsplast, siger Ole Rubek.

Annonce
Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Virksomhedsejer rødglødende over gammel sne og is på vejene: - Det virker som om, kommunen bare lader stå til

Østjylland For abonnenter

Hash og kokain overhaler øl og vin:  Sprit er yt i trafikken - men narkoen breder sig

Randers

Brandvæsen er rykket ud til udslip: Gylle er løbet ud af tank

Sport

Ny alvorsuge venter Randers HK: Klubtoppen mødes til en ekstraordinær snak – plan A eller B?

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

Larmende tavshed fra Randers Kommune efter kritik af snerydning: Her er spørgsmålene, vi gerne ville have haft svar på

Randers

Gasregningen tog Gittes sidste penge til at gøre julen særlig: - Måske kan vi låne et juletræ af nogen, når det er dagen før?

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Randers

Ufrivilligt skøjteløb på gangstier: Fodgængere falder på stribe

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Fem dage efter snestormen er flere veje og stier stadig spejlglatte: Nu kræver politikerne indsatsen set efter i sømmene

Annonce