Annonce
Randers

Pia Olsen Dyhr brugte Randers som kulisse for klimabudskab: - Vi skal være beredte på fremtidens ekstreme vejr

Foto: Annelene Petersen
SF-formand, Pia Olsen Dyhr, besøgte onsdag Randers for at snakke klimasikring. Lokationen var Storkengen, hvor hun hørte om byens klimaudfordringer og løsningerne herpå.
Annonce

Randers: Det var en veloplagt og velforberedt Pia Olsen Dyhr, der onsdag eftermiddag troppede op ved Randers Regnskov for at tage turen langs Gudenåen og ud i Vorup Enge. Iført termodragt og solide støvler forcerede hun vandpytter og mudder, mens hun lyttede til Jens Lyngborg Heslop, direktør for Udvikling, Miljø og Teknik, der sammen med chef for Natur og Miljø, Nels Markussen, fortalte om klimaudfordringerne i Randers.

Anledningen til besøget var Pia Olsen Dyhrs storkredstur rundt i landet, hvor hun besøger baglandet og lytter til de udfordringer, man sidder med rundt om i kommunerne, og hun lagde vægt på, at hun netop kom for at lytte til fagfolks vurderinger af problemerne og mulige løsninger herpå.

- Der er muligheder for at gøre tingene anderledes, og Randers er et ret godt eksempel på, at man kan tænke visionært blandt andet i forhold til Storkeengen, sagde SF-formanden.

Stående på Den Blå Bro fortalte Jens Lyngborg Heslop Pia Olsen Dyhr om Randers fremtidsplaner med blandt andet projekt Byen til vandet og klimabroen, der begge er projekter, der skal være med til at klimasikre byen.

- Kigger du til den ene side, så har vi det urbane Randers, og til den anden siden Gudenåen. Det er ret unikt, og vi vil gerne klimasikre, men samtidig bevare adgangen til Gudenåen, så vi undgår de hårde kanter mellem by og vand, sagde Jens Lyngborg Heslop.

SF’s formand Pia Olsen Dyhr sammen med direktør for Udvikling, Miljø og Teknik, Jens Lyngborg Heslop (tv.) og chef for Natur og Miljø, Nels Markussen (i midten). Foto: Annelene Petersen
Annonce

- Der skal trækkes i arbejdstøjet

Storkredsturen er i år faldet sammen med de enorme mængder af regn, der rundt om i landet har ført til talrige oversvømmelser, og for Pia Olsen Dyhr er de massive regnmængder endnu et bevis på, at man i Danmark skal forholde sig til en helt ny virkelighed med vildere vejr.

- Det er ikke kommet bag på os, at der er problemer på grund af regnen, men på vores tur rundt i landet har vi set veje, der er oversvømmet, og veje, hvor der ligger sandsække. Der er kommet en del mere regn her end på Sjælland, men det er desværre et problem i hele Danmark, og det er et stigende problem, siger SF-formanden.

I Randers er man ikke kun udfordret af vandet fra oven, men i høj grad også af det vand, der jævnligt presses ind i fjorden fra havet.

På gåturen ud til fugletårnet i vådområdet var der knap så vådt og ufremkommeligt som forventet, men Jens Lyngborg Heslop kunne fortælle om de fremtidige konsekvenser af det ændrede klima, hvilket blandt andet er oversvømmelser af E45 ved rastepladserne ved Gudenåen.

Med de ændrede og meget aktuelle klimaudfordringer pegede Pia Olsen Dyhr på, at udspillet fra klimaminister Dan Jørgensen om spildevandsselskabernes klimatilpasning er et fint forslag, men langt fra nok.

- Vi har brug for, at der bliver handlet nu, så han må se at trække i arbejdstøjet, den unge mand, sagde Pia Olsen Dyhr.

SF-formanden vil have lavet en samlet plan for klimasikring og klimatilpasning, og hun mener, at regeringen skal indkalde til forhandlinger med det samme.

- Der skal gøres noget nu, men der skal også tænkes lidt længere end bare frem til næste år. Det er en stigende tendens, vi ser, sagde hun.

Annonce

Kortlægning af Danmark

En af de vigtigste ting at få gjort, ifølge Pia Olsen Dyhr, er gennem kortlægning af hele Danmark at få skabt et overblik over, hvilke områder, der kan sikres, og hvilke der ikke kan.

Kortlægningen skal være med til at fastlægge, hvilke truede områder, der bør "gives fri" til naturen, og hvilke der bør klimasikres. Det gælder bygninger og infrastruktur og også lavbundsområder og ådale. Der skal samtidig laves en detailkortlænging af de truede områder med en tidshorisont på minimum 100 år og med intervaller på 10-20 år. Desuden skal det fastlægges, hvilke områder der skal klimasikres som national prioritet.

- Kommunerne kan ikke klare opgaven alene. Staten skal kortlægge og hjælpe med at finde penge, sagde Pia Olsen Dyhr og pegede på, at en af måderne, man kan finde penge på, er ved at klimaopdatere budgetloven.

- Anlægsloftet skal ikke spænde ben for de grønne tiltag. Der er behov for renoveringer af bygninger i dårlig stand og sikring af bydele mod store regnskyl. Derfor skal det kommunale anlægsloft ikke omfatte energirenoveringer og jordkøb, sagde SF-formanden.

Foruden kortlægning og klimaopdatering af budgetloven mener Pia Olsen Dyhr, at der skal være fokus på klimasikret byggeri og infrastruktur, hvor klimatilpasningen skal se frem mod minimum de kommende minimum 100 år.

Derudover skal der ske en jordfordeling i landbruget, hvor landmænd skal afgive lavtliggende jord i bytte for højereliggende land, skov- og landbrug skal forpligtes til klimatilpasning, og det skal gøres lovpligtigt at forsikre sig mod tab som følge af ekstremt vejr. SF foreslår desuden, at der indføres et klimasikringsmærke af huse.

Selv anledningen var alvorlig, så var der også tid til at nyde den smukke udsigt fra fugletårnet ud over Gudenåen og de oversvømmede enge. Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Karakter fra comebacksejren mod OB: To af profilerne strålede klarest i flot holdpræstation

Randers FC

Johnny Thomsen tvivler på flere kampe efter skade: Kan ikke undgå at blive rørt over hyldest

Annonce