Annonce
Randers

Pilgård tænker tit på Løvenholm-drabet

<p>Morderen Børge Ludvig Cristoffersen (forrest) føres ud af landsretten i Viborg af kriminalassistent Svend Pilgård, Randers Politi. Arkivfoto: kaj Grosen</p>

Da Christoffersen indrømmede, løb det kriminalbetjenten koldt ned ad ryggen.

Annonce

»Man kan ikke lade være med at tænke på det en gang imellem. Jeg tænker på, hvor skønt det var, da han endelig indrømmede at have kørt med Kirsten. Det var en af de bedste dage, jeg nogensinde har haft hos politiet. Min makker og jeg afhørte ham hårdt i seks timer, bombarderede ham med spørgsmål og kunne hele tiden sige »det er løgn«, når han forsøgte at krybe uden om. Og vi turde knap kigge på hinanden, da han til sidst sagde - ja, det var mig, der tog Kirsten op at køre,« siger kriminalassistent Svend Pilgård, Randers Politi.

»Jeg tænker på, hvor skønt det var, da han endelig indrømmede at have kørt med Kirsten. Det var en af de bedste dage, jeg nogensinde har haft hos politiet,« siger kriminalassistent Svend Pilgård, Randers Politi, om dagen, hvor tilståelsen faldt. Arkivfoto

Han husker det, som var det i går. Detaljer vælter ud af ham, når han fortæller om sin karrieres mest hårde nød at knække. Sagen var næsten opgivet, rejseholdet rejst hjem og ingen turde længere håbe på, at det lykkedes at opklare det uhyggelige drab på den 16-årige Kirsten Olsen fra Hevring.

Men så kørte den dengang 34-årige Børge Ludvig Christoffersen galt. Med sig i bilen havde han en dame, som - viste det sig, da makkerparret Svend Pilgård og Emil Stenderup begyndte at grave i det - ville anmelde Christoffersen for voldtægt.

Pilgård og Stenderup så notitsen om færdselsuheldet i Amtsavisen, gik til chefen Aksel Rohde og fik grønt lys til at »støve Børge Ludvig Christoffersen af«, som det kaldes i politi-sprog. I tre-fire uger arbejdede makkerparret på at rokke ved Christoffersens alibi.

»Vi havde jo en mistanke om, at det kunne være ham. Vi blev et års tid før mordet ringet op af Københavns Politi og fik at vide, at nu var voldtægtsforbryderen Christoffersen flyttet til vores politikreds. Og vi kendte til hans voldtægtsforsøg, til de behandlinger, han fik for sin abnorme sextrang, og vi vidste, han havde en rød bil. Han var i det hele taget lidt ulden i kanten,« husker Pilgård.

Der var også fundet små frugter af pileurt på Kirstens lig og i bunden af Christoffersens bil. Urten voksede ikke i skoven, hvor pigen blev fundet, men der, hvor Christoffersen plejede at fiske. Flere indicier - men intet holdbart i retten.

Og hans daværende kone gav ham et alibi - han havde været på fisketur og vendte hjem klokken 21.20 til Gjerrild Nordstrand, hvor familien boede i campingvogn. Ved at køre ruten fra Løvenholmskoven til Gjerrild kunne det tidsmæssigt ikke hænge sammen. Christoffersen kunne ikke have nået at myrde Kirsten.

»Vi forsøgte flere gange at få rykket ved konens hukommelse, men det lykkedes ikke,« siger Pilgård.

Indicierne var ikke nok til at anholde Christoffersen, men det var det med den nye voldtægtsanmeldelse. Så politiet hev ham ind til afhøring, og han indrømmede da også voldtægtsforsøget. Så pejlede kriminalbetjentene sig ind på Kirsten-mordet. Og efter et par timer, hvor politiet hele tiden var to skridt foran ham - han havde tilsyneladende glemt, hvad han forklarede for næsten to år siden - kom de forløsende ord.

Og det var den bedste afskedsgave, daværende kriminalkommissær Aksel Rohde kunne tænke sig - han gik på pension den 30. juni 1983, og dagen forinden brød Christoffersen sammen og indrømmede, at han havde taget Kirsten op at køre.

Pilgård har i sin tid fået i alt tre drabsmænd til at indrømme - men intet kommer i nærheden af oplevelsen, da den 34-årige skovarbejder Børge Ludvig Christoffersen endelig gav op og erkendte, at han havde taget Kirsten op.

»Og hvis det løb mig koldt ned af ryggen første gang, han indrømmede at have kørt med Kirsten, så gjorde det ikke mindre, da han til sidst gav op og sagde, at han havde haft sex med hende og bundet hende med et reb om halsen,« siger Pilgård.

Christoffersen indrømmede aldrig, at han dræbte Kirsten. Men at hun døde ved et uheld - men det var nok til, at et nævningeting puttede ham i »fængsel for livstid« - hvilket skulle vise sig at blive 14 år.

Børge Ludvig Christoffersen blev lukket ud den 18. april 1997, med en prøvetid på fem år. Han bor nu på sin fødeø.

Hvordan har kriminalassistenten det med det, at Christoffersen er lukket ud i det fri igen?

»Det ved jeg ikke rigtig, hvad jeg skal sige til. Alle skal jo ud på et eller andet tidspunkt. Men måske er det for tidligt for hans vedkommende. Han er vel en type, der pludselig kan sidde i sådan en situation igen. Men han har fået sin straf for Kirsten-mordet. Sådan er det. Jeg tænker på, hvor skønt det var, da han endelig indrømmede at have kørt med Kirsten. Det var en af de bedste dage, jeg nogensinde har haft hos politiet,« siger Svend Pilgård, kriminalassistent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Danmark

Hvordan bliver julen 2020?

Annonce