Annonce
Østjylland

Planen ligger klar: Nu står kun vejrguderne i vejen for hvalredningen

I halvanden uge har en sejhval svømmet rundt inde i bunden af Mariager Fjord. Men der er ingen mad til den at spise i området. Derfor har et redningshold nu skaffet de fornødne tilladelser til at iværksætte en rendingsaktion, der skal lede den forvildede hval de 35 kilometer, der er ud til Kattegat fra havnen i Hobro. Arkivfoto: Annelene Petersen

Det private redningshold, der har sat sig for at lede hvalen i Hobro ud af Mariager Fjord, har fået de sidste myndighedsgodkendelser i hus. Nu venter man bare på, at vejret igen arter sig, så redningsaktionen kan blive iværksat.

Hobro: I halvanden uge har borgere og turister i Hobro været beriget med muligheden for at komme på helt tæt hold af den sejhval, der af uransagelige årsager har forvildet sig ind i byens havn.

Men nu er byens borgere ved at være klar til at tage afsked med det tonstunge dyr, så det måske igen kan vende tilbage til Atlanterhavet og finde føde.

- Andre steder har man jo ikke haft så langt ud til havet, som det er tilfældet her. Men jeg er ikke i tvivl om, at vi har en redningsplan, der kan fungere. Den er tjekket af rigtig, rigtig mange, der har forstand på hvaler, så vi er sikre på, at vi ikke udsætter nogen mennesker eller hvalen for fare, siger Anita Sønderup, der er en af de tre tovholdere, der i den seneste uge har arbejdet hårdt for at få stablet en redningsaktion for hvalen på benene.

Annonce

Kommunen bakker op

"Hvalhobro" kalder gruppen af selverklærede hvalreddere sig. Og de er tilsyneladende mange. Faktisk har mere end 100 personer ifølge tovholderne allerede meldt sig til at bakke op med både og kajakker, og hvad der ellers skal bruges i sådan en redningsaktion.

Herudover har de søgt tilladelse til aktionen hos de nødvendige myndigheder. Allerede i mandags blåstemplede Naturstyrelsen aktionen, omend den ikke ønskede at tage del i den, og nu har man altså også fået grønt lys fra Nordjyllands Politi og Mariagerfjord Kommune.

Det skete onsdag formiddag, hvor fjordudvalget i Mariagerfjord Kommune ikke bare gav sin tilladelse til den planlagte redningsaktion. Man har også valgt at stille kommunens egen slæbebåd og isbryder Jacob Peter samt mandskab til redningsholdets rådighed, når selve aktionen skal foregå.

- Det er et fantastisk og ædelt formål, som de frivillige tager sig meget tid til - så hvis der er behov for en isbryder, hjælper vi gerne med det i en dags tid, siger Lars Højmark, der er teknik- og byggechef i Mariagerfjord Kommune.

Ansvaret for aktionen ligger dog stadig alene hos de private initiativtagere.

Håber på stille vejr

Dermed mangler der i bund og grund kun én sidste detalje. Godt, stille vejr.

- Det havde været genialt, hvis vi kunne have forsøgt at hjælpe ham ud af fjorden i dag. Vejret har været perfekt til det, men eftersom vi først fik de sidste godkendelser på plads i formiddag, var det ikke en mulighed, siger Anita Sønderup til Randers Amtsavis onsdag eftermiddag.

Selv om hele redningsplanen er klappet og klar, lægger tovholderen nemlig ikke skjul på, at hun ligesom resten af aktionsgruppens involverede håber, at sejhvalen beslutter sig for at sige farvel og tak og svømmer ud af fjorden på egen hånd.

Hun erkender dog, at efterhånden som dagene går, svinder troen på, at det kommer til at ske uden hjælp.

- Problemet er bare, at det bliver rigtig dårligt vejr de næste dage. Hvis det regner, og vinden rusker for meget, så bliver vi nødt til at vente, siger Anita Sønderup.

Holland på hurtigkald

Ventetiden bruger gruppen på at sikre, at alle aftaler og detaljer er på plads, så man er klar til at rykke i det øjeblik, at vejret arter sig.

Herudover er man løbende i kontakt med hvaleksperter og redningshold fra både USA, England, Holland og Tyskland, som ønsker at følge med i, hvad der sker.

- Vi har lige været nede ved havnen, hvor vi alle sammen kommer og går for at se, hvordan hvalen ser ud til at have det, siger Anita Sønderup og fortæller, at gruppen blandt andet også tager billeder af hvalen for at dokumentere dens tilstand.

- Vi er i kontakt med et team i Holland, som har tilknyttet en dyrlæge, der er vant til at kigge på hvaler. På den måde bruger vi billederne til at sikre os, at hvalen er frisk nok til det, der venter, siger hun.

Det er endnu uvist, hvornår redningsaktionen kan komme på tale. Men lige nu tyder det på, at det måske først bliver i begyndelsen af næste uge, lyder gættet fra Hvalhobros tovholdere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce