Annonce
Randers

Planer sat i bero på Fabrikken: Istandsættelse bliver langt dyrere end ventet

Sidste gang, Fabrikken var i brug, var til et julearrangement for hjemløse for omkring et år siden. Men siden da har bygningen stået tom. "Jeg går engang imellem derind for at se, om det stadig står. Men det er efterhånden længe siden, at vi sidst har haft et arrangement derinde," siger Christian Strangholt (siddende).
En million kroner fra Realdania og 1,8 millioner kroner fra Randers Kommune er ikke nok til at gøre det gamle jernstøberi sikkert at færdes i. Arbejdet med at renovere bygningen er derfor i øjeblikket sat på pause, indtil finansieringen er på plads.

Randers: Støvet danser forsigtigt rundt i en spinkel stribe af sollys, der har fundet vej gennem et hul i taget og ned på det beskidte gulv. Opad væggen, der slår revner, hviler flere farverige fotoplancher, som sammen med store graffitimalerier, der pryder bagvæggen med farver og svung, står i skarp kontrast til de grå vægge og lofter i den store hal. I gamle dage var der travlhed at spore her i hallen, der tidligere husede Randers Jernstøberi. Men lige nu ånder stedet fred.

- Graffitien har Morten Morten stået for sammen med flere af Randers FC’s fodboldspillere, dengang vi indviede stedet, fortæller Christian Strangholt, mens han slår ud med armen mod det skallende streetartmaleri.

Som medinitiativtager til Fabrikken – Randers Makerspace, var det egentlig planen, at Christian Strangholt sammen med de øvrige initiativtagerne skulle bruge foråret til at sætte det gamle jernstøberi i stand.

Men da arkitektfirmaet Bo og Frost sammen med brandmyndighederne var forbi i november for at se på, hvor der skulle sættes ind, blev det hurtigt tydeligt, at opgaven med at istandsætte den 103 år gamle bygning var større end som så.

- Hvis jeg skal komme med et slag på tasken, vil det nok koste et sted mellem 20 og 30 millioner kroner, hvis det hele skal køre, som vi gerne vil have det, siger Christian Strangholt, der til sammenligning nævner, at et sted som Maltfabrikken i Ebeltoft, som i øjeblikket undergår en forvandling fra faldefærdige fabrik til kommende kulturcenter, har et budget på 150 millioner kroner.

Den 103 år gamle bygning har tidligere huset Randers Jernstøberi, der gennem tiden har eksporteret kloakdæksler til store dele af verden. "Så der er faktisk kloakdæksler i New York, som der står Randers på, fortæller Christian Strangholt (tv) begejstret.

Rig pengemand søges

Til trods for en donation på million kroner fra Realdaniafondens Underværker-kampagne til renovering af det gamle jernstøberi, er projektet derfor midlertidigt sat på hold.

I hvert fald indtil foreningen og kommunen får den sidste del af finansieringen på plads. Af samme årsag holder Fabrikken – Randers Makerspace fortsat til på Industrivej 4 uden planer om at flytte ind i det gamle jernstøberi lige foreløbigt.

- Det kan ikke forsvares at flytte ind i øjeblikket. Men vi vil stadig gerne have, at virksomhederne flytter derind på det tidspunkt, siger Christian Strangholt.

- Men en million kroner er jo alt for lidt. Det er knap nok tilstrækkeligt til at lappe taget. Det er jo rigtig ærgerligt, for der er jo superfedt indenfor. Så vi håber, at vi kan kigge den retning igen om et år til halvandet. Men så skal der vist komme en rig pengemand forbi, siger Mark Gregersen, der er manager i Fabrikken – Randers Makerspace.

- Ja, eller også skal vi have os nogle flere lejere, siger Christian Strangholt.

- Men det vil eddermame kræve mange, slutter Mark Gregersen.

Annonce

Under en million

Foruden millionen fra Realdanias Underværker har Randers Kommune skudt 1,8 millioner kroner i projektet med at omdanne Randers til et Maker City over de tre år, projektet kører.

Derudover er Randers Kommunes afdeling for Erhverv og Udvikling i øjeblikket i gang med at undersøge mulighederne for at søge flere fondsmidler til at sætte det gamle jernstøberi i stand.

- Jeg krydser fingrene og håber på det bedste. Men for ikke at tabe momentum og den hype, der er omkring projektet lige nu, er vi med hud og hår gået ind i at starte et makercommunity op på Industrivej 4. Så vi er i gang med at sejle, mens vi bygger båden. Og håbet er, at vi på den måde kan vise Realdania og andre, at projektet har momentum, siger Karsten Boddum-Olesen, der er udviklingskonsulent i Randers Kommune.

Helt præcist hvor stor en økonomisk håndsrækning, der skal til for at sætte bygningen i stand, er endnu ikke klarlagt. Men et bud fra Esben Dannemand Frost, der er medindehaver af arkitektfirmaet Bo og Frost, lyder på mindre end en million kroner mere for at gøre stedet beboeligt.

- På den helt korte bane handler det om at få hallen godkendt til ophold. Og til det projekt har de rejst de første millioner, så der taler vi ikke engang om en million mere, så er der, hvad der skal til. Derfra er det fremtidsdrømmene, det gælder. For skal man være flere på stedet, og skal der skabes værksteder, så kræver det flere penge. Det samme gælder, hvis det helt store projekt, som er at få resten af fabrikken ned ad Industrivej lavet om til et stort makerspace, skal realiseres, forklarer han.

Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Dyrehaven begynder at skyde hjorte for at holde bestanden nede: EU-regler kan betyde, at næsten alle havens hjorte skal aflives

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Et velfærds-valgbudget med en luns til alle: Se her hvor politikerne vil lave nye tiltag i 2022-2024

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers HK smadrer sidste sæsons onde ånd

Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Annonce