Annonce
Randers

Plejecenter tvunget i knæ: En tredjedel er smittet med covid-19

Der kommer ikke mange besøgende på plejecentret Solbakken i disse dage. Plejecentret, der ligger på Frederiksborg Alle i Randers er nemlig hårdt ramt af Corona-smitte. Foto: Lars Rasborg
Medarbejdere og beboere på plejecenter Solbakken i Randers gennemlever i øjeblikket en rigtig grim tid som følge af et lokalt Corona-udbrud for få uger siden. Status netop nu er, at 13 ud af 41 beboere samt et tilsvarende antal medarbejdere er smittede med covid-19. To beboere har mistet livet.
Annonce

Randers: Det står rigtig slemt til på det private plejecenter Solbakken i Randers.

Siden et lokalt udbrud af covid-19 ramte plejecentret og dets tilhørende ældreboliger i begyndelsen af november, har smitten raset af sted blandt beboere og medarbejdere på stedet.

Lige nu er status, at 13 ud af 41 beboere og 14 ud af 45-50 faste medarbejdere er smittede med covid-19. Ingen af de nuværende smittede så syge, at det har været nødvendigt med en hospitalsindlæggelse. Men i løbet af de seneste uger har Solbakken registreret to dødsfald blandt plejecentrets beboere, hvoraf det ene med sikkerhed er covid-19-relateret.

Det fortæller centerleder ved plejecentret Solbakken, Claus Mester til Randers Amtsavis.

- Det har ikke været muligt at teste, om det andet dødsfald også var Corona-relateret, men vi har alligevel taget det med i statistikken, siger han.

Annonce

Smittespredning uden symptomer

Smitteudbruddet med covid-19 har fået alvorlige konsekvenser for dagligdagen på Solbakken. Først og fremmest er de beboere og medarbejdere, der er konstateret smittet, blevet sat i isolation og hjemsendt til hjemmeisolation, men herudover er alle øvrige beboere på Solbakken på nuværende tidspunkt også mere eller mindre isolerede på deres respektive stuer.

- Der er ikke ret mange interaktioner i det daglige. Risikoen ved det er simpelthen for stor, fastslår Claus Mester og uddyber:

- Det, der er lidt skræmmende, er jo, at nogle af de smittede – både beboere og medarbejdere – har været smittede uden symptomer. Dem, der har symptomer, holder sig jo isoleret eller er blevet sendt hjem, men har man været smittet uden symptomer, kan man jo gå rundt og smitte folk i flere dage, før det bliver opdaget. Selvom vi som personale bruger værnemidler, holder afstand og gruppeopdeler, så er vi trods alts sammen med beboerne i længere tid ad gangen, og de bruger jo ikke værnemidler på samme måde som personalet.

Således indgår centerlederen selv også i statistikkerne, idet han er blandt de 14 Corona-smittede medarbejdere. Men selvom Claus Mester i øjeblikket sidder hjemme i Corona-isolation, så er han smerteligt bevidst om, hvor stor en belastning, det igangværende smitteudbrud er for Solbakken.

- Det belaster os rigtig meget. Vi er heldigvis blevet hjulpet af kolleger fra andre plejecentre i området, som har skiftet arbejdsplads til Solbakken i nogle uger, og så har vi via jobcentret i Randers Kommune fået indsat nogle afløsere, der har kunnet træde til med øjeblikkelig varsel, siger centerlederen.

Annonce

Flere restriktioner

Desuden har Styrelsen for Patientsikkerhed på Solbakkens centerleders egen opfordring indskrænket besøgsrestriktionerne yderligere i forhold til det påbud, plejecentret allerede fik 14. november.

Påbuddet fra 14. november indebar, at beboerne på Solbakken kun måtte få besøg af tre udvalgte personer. Hertil måtte kun to af de tre være på besøg på samme tid

Men allerede i sidste uge blev restriktioner udvidet, så beboerne ved Solbakken nu kun må få besøg af én nærmeste pårørende.

- Vi har ikke udgangsforbud, så i princippet må beboerne gerne tage på besøg hos deres pårørende. Men medmindre det nærmest gælder liv og død, så vil vi ikke have eksterne personer inden for dørene - heller ikke eksternt sundhedspersonale, for det medfører en fare for, at de bringer smitten med ud til andre patienter eller plejehjemsbeboere, siger Claus Mester og fortsætter:

- Hvis det stod alene til mig, så testede man hver uge ude på de enkelte plejecentre, for der er simpelthen ikke nogen, der ønsker at stå i den her situation, som vi står i nu. Man kan gætte på, hvordan smitten har fundet ind til os, men for plejehjemsbeboeres skyld og for resten af borgernes skyld, så skal alle medborgere altså tage covid-19-situationen alvorligt. For man kan ikke nødvendigvis se, hvor smitten kommer fra, men når den først rammer, så går det altså hurtigt.


Hvis det stod alene til mig, så testede man hver uge ude på de enkelte plejecentre, for der er simpelthen ikke nogen, der ønsker at stå i den her situation, som vi står i nu.

Claus Mester, centerleder


Annonce

To nysmittede beboere

Selvom det efterhånden er tre uger siden, at Solbakken oplevede det første covid-19-tilfælde, er det endnu ikke lykkedes plejecentret at få bugt med smitten.

Det står klart, idet der foreløbig er registreret to nysmittede beboere på Solbakken i denne uge. Derfor ved Claus Mester heller ikke, hvornår medarbejdere, beboere og pårørende igen kan vende tilbage til mere normale tilstande.

- Hele det her er jo sket inden for få uger, så det er svært at sige noget med sikkerhed. Men jeg håber, at de initiativer, vi har gjort, er nok til at inddæmme smitten. I hvert fald kan jeg konstatere, at smitten er nedadgående i forhold til i sidste uge, hvor min telefon ikke stod stille, fordi den ene efter den anden ringede ind med en positiv Corona-test, siger Claus Mester.

Desuden er der blevet indført ugentlige Corona-tests af alle medarbejdere og beboere med tilknytning til plejecentret. Det sker for at fange de personer, som kan være blevet smittet uden selv at vide det, fordi de ikke har symptomer.

- Smittekæden skal nok blive brudt, men vi skal have to rene testuger, før vi tør sige, at vi er på den anden side, siger Claus Mester.

Derfor er den ydmyge forhåbning blandt medarbejdere og beboere på plejecenter Solbakken lige nu, at det kan lykkes at få bare en nogenlunde almindelig jul - inden for de rammer, som de generelle restriktioner tillader.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Stor fight - farvel til slutspil: Dét sagde de efter kampen

Annonce