Annonce
Randers

Plejecentre i farezonen - nu skal borgerne høres

Beboere, pårørende og ansatte vd Kristrupcentret ruster sig til kamp for overlevelse. Sammen med fire andre plejecentre er det udpeget som et af de centre, der kan lukkes for at skabe balance i antallet af plejehjemspladser i kommunen. Byrådet har besluttet at sende et forslag til ny ældreboligplan i høring. Foto: Annelene Petersen
Politikere er bekymrede over udsigten til, at beboere, ansatte og pårørende ved fem plejecentre nu kastes ud i utryghed og usikkerhed. Et forslag til ny ældreboligplan peger på lukning af ét plejecenter.

Randers: Skal der lukkes et plejecenter i Randers Kommune, og hvilket af fem mindre centre skal det i givet fald være? Det er et af de spørgsmål, borgere i kommunen i den kommende tid har mulighed for at kommentere på. Byrådet har nemlig besluttet at sende et forslag til en ny ældreboligplan i høring.

Et byrådsflertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative lavede i december sidste år en feberredning, da de i sidste øjeblik stemte for at bevare 42 ældreboliger på henholdsvis Dronningborg Plejecenter og Plejehjemmet Aldershvile i Havndal.

Men nu er diskussionen altså i gang igen. Blandt andet fordi et nyt friplejehjem betyder et mindre behov for kommunale pladser, og fordi der er behov for at finde besparelser på området.

Lukning af et plejecenter

Den boligplan for ældreboliger, der nu sendes i offentlig høring, anbefaler blandt andet, at der her og nu lukkes et ældrecenter. Det skyldes at et nyt friplejehjem, der åbnede i Randers i august med 24 pladser, betyder mindre behov for kommunale plejehjemspladser.

Fem mindre centre nævnes i forslaget til ny ældreboligplan. Nemlig Dronningborg og Aldershvile, der også sidste efterår var i spil som mulige spareemner, samt Fårup, Spentrup og Kristrup.

Den gennemsnitlige besparelse pr. plads er 216.800 kroner årligt.

Ved spredte, enkeltvise nedlæggelser af pladser på forskellige plejecentre vil besparelsen være cirka 100.000 kroner pr. plads.

Nedlægger man enkelte pladser er der nemlig ikke besparelse på leder, nattevagt med videre.

Forslaget indeholder også en anbefaling af, at ældreboliger med kald, altså boliger hvor beboerne kan få kontakt med personale, udfases og erstattes af plejeboliger og almindelige ældreboliger, hvor beboerne kan få hjælp af hjemmeplejen.

Mulige plejeboliger: Svaleparken, Tirsdalen, Vorup, Thors Bakke,Møllevang, Kollektivhuset og Møllebo - cirka 153 boliger.

Mulige ældreboliger: Bakkegården, Aldershvile, Rosenvænget, Møllebo, Borupvænget, Terneparken, Spentrup, Fårup, Lindevænget – cirka 270 boliger.

Stor utryghed blandt ældre

Rosa Lykke Yde (SF) er normalt for at sende forslag i høring for at få borgernes mening.

- Men i denne sag er SF imod at sende boligplanen i høring. Det er uordentligt med så mange plejecentre nævnt som lukningstruede, sagde hun på byrådsmødet mandag under behandling af sagen. Fem mindre centre er nævnt som emner for lukning.

- Det betyder enormt meget for beboerne. Kunne man ikke have lavet et mere omhyggeligt forarbejde? Det her kommer til at skabe meget usikkerhed. Ud over det, så kan man for alvor se, hvem der skal betale prisen for at vi har fået et nyt friplejehjem, sagde Rosa Lykke Yde.

- For fem år siden havde vi situationen omkring skolerne. Dengang skældte stort set de samme mennesker ud over, at vi ikke lavede høring og sagde hvilke skoler det kunne komme til at gå ud over. Nu spørger vi borgerne, sagde Anders Buhl Christensen.

Intet er afgjort

Kasper Fuhr Christensen (VL) pegede på, at forslaget også vil ramme mange ældre der ikke bor på plejehjem, hvis det vedtages. Det skyldes, at op mod 500 boliger med kald skal udfases.

- Man vil fjerne det kendte og faste personale fra mange ældre, advarede han.

Susanne Nielsen (DF) fastslog, at når man nu skal i gang med dette, så skyldes det, at den svære sag ikke har løst sig selv, siden den sidste gang var på dagsordnen i slutningen af 2018.

Formanden for omsorgsudvalget, Fatma Cetinkaya (S), påpegede at det handler om at få afklaret, hvilke og hvor mange boliger der ældre, der er brug for i fremtiden. Høringssvarene vil indgå i drøftelserne om budgettet for 2020.

- Intet er besluttet, og hvad det ender med kan jeg eller andre ikke udtale sig om på nuværende tidspunkt, fastslog hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce