Annonce
Randers

Plejehjemsleder på vej ud af corona: - Det har været rigtig hårdt at skulle sige nej

Lena Engberg har haft nogle travle måneder under coronakrisen. Som centerleder på Ældrecenter Åbakken i Øster Tørslev har hun skullet implementere mange nye retningslinjer - og samtidig tage sig godt af ansatte, som skulle arbejde under nye og ukendte forhold. Foto: Annelene Petersen
Det bliver rigtig godt, når der igen kan være gang i gaden på Ældrecenter Åbakken i Øster Tørslev. Det synes centerleder Lena Engberg i hvert fald. For det har været rigtig hårdt at skulle sige nej til alt det sjove. Hun har kun ros til Randers Kommune for krisestyringen.
Annonce

Randers/Øster Tørslev: Amtsavisen har stillet en række toneangivende lokale borgere de 10 samme spørgsmål om, hvordan corona-epidemien har påvirket dem, og hvordan de ser på fremtiden.

Lena Engbergs hverdag har i modsætning til flere andres været travlere under coronakrisen end normalt. Som centerleder på Øster Tørslevs Ældrecenter Åbakken har der været mange regler at holde styr på og formidle videre efterhånden som situationen udviklede sig.

Både i det private og det professionelle liv er det det samme, hun har savnet: De små festligheder, som lige giver verden lidt ekstra kulør. For det har været hårdt at mærke konsekvenserne ved at tage det hele væk fra de ældre.

Har du eller nogle af dine nærmeste været smittet?

Nej

Hvordan har dit arbejdsliv og familieliv fungeret undervejs?

- Nødberedskabet har krævet noget ekstra både ledelsesmæssigt og af medarbejderne. Både at få alle retningslinjerne omsat og at giver en instrukserne videre. Og så har det har været vigtigt for mig at stå til rådighed i opstartsperioden for at skabe noget ro og tryghed midt i det nye og skræmmende, som alle blev ramt af. Jeg har haft noget mere travlt, end jeg plejer.

Hvad har været hårdest under krisen?

- At se, hvor meget borgerne blev berørt af besøgsforbudet. At opleve den der ensomhed,vi var med til at skabe, Det har været rigtig hårdt at skulle sige nej. Det er jeg ikke vant til, for det ligger ikke i min natur. Det har ikke været rart at se den tristhed og isolation, som det skabte, selvom det var for at passe på.

Hvad har du savnet mest?

- Arbejdsmæssigt har jeg allermest savnet livet på centeret. Jeg ser nogle beboere, som savner noget indhold. Og der skulle jo også gerne ske noget på et ældrecenter. Det er også det jeg har savnet i mit privatliv. Den der frihed til at lige at finde på noget spræl og fest og farver.

Har der været positive oplevelser undervejs?

- Ja, jeg synes, der har været flest positive. Både hvordan jeg som ansat i kommunen har oplevet en rød tråd i beredskab og planen. Det har de styret utrolig flot, selvom de aldrig har prøvet at stå i det før. Jeg har haft en fornemmelse af, at der er nogen, der har styr på det.

- Det har også været dejligt at se, hvordan medarbejderne er rykket sammen i bussen. Ude hos mig har der været en stemning af, at alle har rykket sig i den retning, som nuet krævede uden at stille spørgsmålstegn. De har været hurtige til at hjælpe hinanden ind i de hygiejniske restriktioner og gode til at passe på både hinanden og beboerne. De har tænkt kreativt under pres.

Har du lært nogle ting af coronakrisen?

- Ja, jeg har nok lært noget mere om det med at passe på hinanden og holde lidt mere afstand. Er det muligt at hilse på nye måder, og kan man faktisk ændre vaner og rutiner? Det har både været til gavn for beboernes og personalets helbred og forebygger omgangssyge og bryder smittekæderne, så de ikke bliver så brede. Det er vi nødt til at tage ved lære af i fremtiden.

- Privat tror jeg, at selvom jeg savnede fest og farver, så vil jeg gerne blive bedre til at læne mig tilbage og skrue lidt ned.

Har du fået nye vaner?

- Selvom jeg allerede syntes, at jeg var meget opmærksom på hygiejne i forvejen, må jeg sige, at jeg har fået meget mere fokus på håndhygiejne og aftørring af overflader.

Hvordan synes du, politikerne har håndteret krisen?

- Jeg har ikke noget negativt at sige om politikerne. Jeg syntes, de har håndteret som de skulle, og som der var brug for.

Hvad har du af planer for din sommerferie i år?

- Jeg bliver i Danmark. Jeg har lejet et sommerhus, selvom jeg plejer at rejse sydpå. Det er en ny måde at tænke på. Det er nødvendigt lige nu.

Hvad glæder du dig mest til, nu hvor verden åbner sig igen?

- Arbejdsmæssigt glæder jeg mig til at der sker nogen flere aktiviteter på centeret, jeg fornemmer allerede stemning og glæde ved de ting, der starter lige så stille og roligt.

- Privat glæder jeg mig til at komme på restaurant igen, de der små ting, som at komme ud og gå i biografen. Og så glæder jeg mig til at se noget mere familie.

Lena Engberg

46 år gammel og bor i Vorup.

Hun startede sin karriere som sosu-assistent i Randers.

De seneste fem år har hun været centerleder på Ældrecenter Åbakken i Øster Tørslev.

Hun har en skolesøgende søn.

Vi har alle været en del af corona-krisen. Nu, hvor det går den rigtige vej, har avisen stillet 10 spørgsmål til en række lokale ansigter om deres oplevelse af krisen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Huse i Assentoft står stadig på usikker grund: Politikere tøver inden beslutning om mulig nedrivning - nu høres naboerne

Randers

Så er planen klar: Næsten enigt byråd står bag en række nye initiativer på Huset Nyvang der skal rette op på problemerne

Danmark

Lyt til Danmark Fortæller:  Scandinavian Star - Bror til brandoffer har ikke mange forhåbninger til ny efterforskning af skibsbrand

Annonce