Annonce
Randers

Plejehjemslukninger: Da Viggo blev sur, gik han på barrikaderne

En kold novemberdag overrækker Viggo Jensen 1472 protester mod lukningen af Dronningborg Plejecenter. Borgmester Torben Hansen (S) tager pænt imod foran plejehjemmet. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Sidste år i november gjorde Randers Kommune klar til at lukke to plejehjem i Dronningborg og Havndal. Da det ville gå ud over Viggo Jensens 86-årige svigerfar, gik den nybagte efterlønner i aktion.
Annonce

Randers: Viggo Jensen fra Dronningborg var lige gået på efterløn efter et arbejdsliv som sælger, da det sidste efterår kom frem, at Randers Kommune var i gang med at lukke to plejehjem i forbindelse med nedskæringer på ældreområdet.

- Jeg blev sur. Jeg synes ikke, kommunen skulle lukke det lokale plejehjem og i stedet sende folk ud på en mark i Helsted. Jeg begyndte at forhøre mig rundt omkring, hvordan det hele hang sammen. Og så gik den nærmeste familie ellers i gang med en underskriftindsamling, fortæller Viggo Jensen, hvis 86-årige svigerfar Frode Andersen netop var flyttet ind i en ældrebolig på Dronningborg Plejecenter tæt på den nærmeste familie.

I to weekender samlede Viggo Jensen og andre familiemedlemmer underskrifter sammen foran det lokale Rema 1000, lige som støtter kunne levere protestunderskrifter hos bageren, slagteren og frisøren.

Selv den 86-årige Frode Andersen, der inden han var flyttet ind i sin nye ældrebolig, havde siddet ensom og utryg i en lejlighed ude i byen, hårdt ramt af depression, gik til kamp. Avisen besøgte ham i hans lejlighed på Dronning Plejecenter 16. november 2018.

- Jeg er ualmindelig glad for at være her. Det har fået mig op på dupperne. Inden jeg kom her, var jeg meget langt nede. Samværet med andre mennesker har gjort, at jeg har rejst mig og er kommet op af hullet, fortalte Frode Andersen dengang.

Efterfølgende deltog Frode Andersen, der var gammel sømænd og vicevært, i et borgermøde på i Remisen for at råbe politikerne op og markere, at nedskæringer på ældreområdet var en dårlig idé.

- Der var ikke meget åbenhed fra byrådets side. Politikerne gravede sig ned i en skyttegrav og afventede situationen. Det var først, da kanonerne blev rullet frem, at de krøb op. Mange havde sikkert håbet, at plejehjemmene i Dronningborg og Havndal stille og roligt havde drejet nøglen om, fortæller Viggo Jensen.

- Heldigvis vendte stemningen, og nogle enkelte meddelte, at de gerne ville være med til at bakke op om sagen. Nogle af de lokale politikere, og nogle, der kiggede på det menneskeligt aspekt.

Annonce

Kovending

Efter at forligspartierne Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative havde indstillet de to plejehjem til lukning, foretog de en kovending, og på byrådsmødet 10. december stemte de alligevel for at redde de to plejehjem.

Både svigermor Frode Andersen og Viggo Jensen var til stede.

- Kampen var umagen værd. Vi fik, hvad vi kom efter, og bagefter var der mange positive tilkendegivelser fra folk på gaden. "Godt kæmpet" og "godt, at I klarede det", siger Viggo Jensen, der er kampklar en anden gang.

- Jeg vil ikke afvise, at jeg godt kan blive sur igen. Hvis man træder mig længe nok over tæerne, kan jeg godt bide, siger Viggo Jensen.

- Hvis man sammenligner Randers Kommune med en privatøkonomi, så ville jeg ikke lægge en fin marmorterrasse med ædeltræ, hvis mine børn gik og sultede. Byen til Vandet er et unødvendigt prestigeprojekt, når vi har ældre, der har brug for hjælp, siger Viggo Jensen, der selv har bestilt plads på det lokale plejecenter, hvor hans svigerfar nød sin sidste tid.

Frode Andersen døde efter kort tids sygdom 25. juli.

- Han fik et godt år i sin lejlighed på Dronningborg Plejecenter. Han var rigtig glad for at være der, og han sagde altid, at de skal sat'me ikke komme og lukke det plejehjem, siger Viggo Jensen.

Bemærk: Denne artikel er en af 12 tilbageskuende artikler, der søndag 22. september er bragt i anledning af 12 måneder med søndagsavis i Randers Amtsavis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Tæsket til hun besvimede: Mand sigtet for at gennembanke tilfældige kvinder på gaden

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce