Annonce
Erhverv

Pludseligt dyk i populær uddannelse: - Det er mærkeligt, men der skal være plads til svigt

Nicolai Sørensen er en af mange, der for to år siden begyndte på Learnmarks industritekniker-uddannelse. Han troede ellers, at han skulle være elektriker, men han fik øjnene op for industrien under grundforløb 1, hvor han blev introduceret til flere uddannelser. I år er der kun et fåtal, der har tilmeldt sig uddannelsen. Arkivfoto: Morten Pape
Lokale virksomheder har brug for flere faglærte industriteknikere, men kun seks unge begynder på uddannelsen i år. Der er nok skoler, der ikke ville oprette et hold med så få, men det gælder ikke i Horsens, siger afdelingschef.
Annonce

Horsens: Det er meget, meget mærkeligt.

Sådan lyder det fra Kim Clausen, afdelingschef på Learnmark Tech, når han ser på tilmeldingstallet til januars opstart af uddannelsen til industritekniker. Sidste år var der 29 tilmeldte, i år er der seks.

- Kunne jeg da bare komme med en god forklaring - det kan jeg ikke.

- Var det, fordi der ikke var lærepladser at få - det er det ikke. Eller fordi jobbet ikke var spændende - det er heller ikke tilfældet.

Sjældent er afdelingschefen tør for forklaringer eller teorier, som han er i dette tilfælde.


Alle siger, at det er spændende og lækkert, så jeg forstår det ikke

Kim Clausen, afdelingschef på Learnmark Tech


- Vi har endda opgraderet uddannelsen med robotter, og man får lov at lege med dyre cnc-maskiner allerede fra starten. Alle siger, at det er spændende og lækkert, så jeg forstår det ikke, siger Kim Clausen.

Han fortæller, at mange elever fra efterårets grundforløb 1 gav udtryk for, at de overvejede uddannelsen.

- Om det så er, fordi de har valgt bygge- eller anlægsfag i stedet for, ved jeg ikke. Vi har jo set en voldsom stigning på de linjer, siger Kim Clausen.

Annonce

Plads til svigt

Tre af de seks tilmeldte er eux-elever. Det betyder, at de kombinerer den praktiske uddannelse med gymnasiale fag, og derfor gør de kun holdkammeraterne på industritekniker-uddannelsen selskab tre dage om ugen.

- Det mest optimale ville selvfølgelig være, at der var flere elever at sparre med på holdet, og der var nok også skoler, der ikke ville oprette et hold med så få elever. Men her har vi besluttet, at der skal være plads til et svigt i optaget, siger Kim Clausen.

Det skyldes ikke mindst, at der er mange industrielle virksomheder i Horsens, som har brug for de unge industriteknikere. I 2015, da optaget var på samme niveau med syv tilmeldte, fik det en lang række lokale industri-bosser til at slutte sig sammen i et team, der siden har gjort deres hoser grønne for elever i grundskolen og andre lokale unge. Det bar frugt allerede året efter med 12 tilmeldte til uddannelsen i Horsens. Året efter var tilslutningen igen mere end fordoblet, og siden har interessen været stor - sidste år med 29 på holdet.

- Supportteamet og alle andre har virkelig kæmpet for uddannelsen, og det kan vi kun bakke op om. Det kan hurtigt vende, så der skal være plads til dette svigt, fastslår Kim Clausen.

For nogle år siden var murer-tilslutningen helt i bund, men allerede året efter var det vendt på en tallerken, og faget har siden haft stor tilslutning. Kim Clausen husker også, at flere af byggeriets fag engang i 1990'erne havde så lav tilslutning, at man dengang talte om at sløjfe dem i Horsens for at satse på industrien.

Det siger han med et smil på læben, mens han konstaterer, at der i år er flere end 100 tilmeldte til tømreruddannelsen og i det hele taget meget stor tilslutning til alle bygge- og anlægsuddannelserne.

- Ting kan hurtigt ændre sig, konstaterer han.

Learnmark tager imod tilmelding fra nye elever helt frem til uddannelsesstart på mandag, og afdelingschefen håber stadig, at flere industriteknikere kan komme til i 11. time.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Kampen minut for minut: Randers FC kæmpede forgæves for udligning i de sidste minutter

Randers FC For abonnenter

Profiler manglede på træningsbanen: Avisens bud på Randers FC's 11 startere på Fyn

Randers FC For abonnenter

Blandt Superligaens bedste forsvarsspillere: Han har aldrig været bedre

Randers FC

Greve før mini-matchbold i jagten på top 6: - Drop forsvarsmentaliteten - vi skal angribe

Annonce