Annonce
Erhverv

Poca har succes på det grønlandske marked for stærke fiskerjoller

Betina Petersen Marker sammen med bådebygger Christian Vædele, som står for at bygge formene til de mange både, værftet leverer til især det grønlandske marked. Pressefoto
Virksomheden oplever stigende efterspørgsel på både, joller og emner i glasfiber.

HEDENSTED: Hektisk aktivitet, telefonen kimer konstant, og det er svært af fastholde kontakten med indehaveren.

Hun opsummerer det tørt og kontant; der har været nok at rive i, og det går godt hos Poca i Hedensted.

Betina Petersen Marker fortæller, at virksomheden på det seneste haft en solid efterspørgsel på de nye modeller, som er præsenteret på markedet de senere år.

- Begge vores markeder, glasfiberbådene og produktion af emner i glasfiber, svinger meget fra år til år, og jeg håber på, vi kan fastholde den omsætning, vi har i år, men det bliver svært, forklarer hun og fortsætter:

- Vores program rammer bredt. Glasfiberbådene fra Poca bliver blandt andet anvendt af fritidssejlere, fiskerikontrol, politiet, Naturstyrelsen, havne, dykkerklubber, erhvervsfiskere og sejlklubber, og nogle af modellerne anvendes til passagersejlads. Vi har mulighed for at lave individuelle løsninger, vi kan på den måde ramme kunden, som har specielle ønsker til båden eller glasfiberemner.

- Vi har konstant fokus på, hvad vi kan gøre bedre, vi er gode til at lytte til vores kunder, og så er vi ikke så store og firkantede. Vi repræsenterer stor fleksibilitet, hos os er der ikke langt fra ide til handling, og jeg er overbevist om, det er noget af det, vores kunder sætter rigtigt højt, påpeger Betina Petersen Marker.

Annonce

Poca Glasfiber

Poca er en danskejet Hedensted-baseret virksomhed, der har arbejdet med glasfiberproduktion siden 1967.

Bruttofortjeneste 2018: 26 mio. kroner. (2017: 16 mio. kroner)

Nettoresultat 2018: 18 mio. kroner. (2017: 8 mio. kroner)

Antal ansatte: 30

Succes i Grønland

60-70 procent af virksomhedens både bliver solgt i Grønland.

- Vi har fra slutningen af 1960erne haft et godt og solidt marked i Grønland, og det skyldes, at den oprindelige stifter af virksomheden fra først i 1970’erne lykkedes med at etablere Poca, som et af de foretrukne mærker blandt de grønlandske fjordfiskere. Vores bådmodeller er meget populære deroppe, vi er kendt for høj kvalitet, og vores både udmærker sig ved at kunne tåle noget ekstra, hvilket naturligvis er uhyre vigtigt under de vejrforhold, der gælder i Grønland, fortæller Betina Petersen Marker.

- Vi har efterhånden sendt over 3000 både afsted til Grønland. I konstruktionen af vores både er der nemlig lagt meget stor vægt på en opbygning, der kan klare de ekstreme forhold.

Poca opererer for tiden på markedet med 13 forskellige bådmodeller, der kan indrettes på flere måder, herunder en model, der ofte bliver betegnet som Grønlands stærkeste erhvervsbåd til hardcore fiskeri. Flåden omfatter desuden passagerbåde med plads til op til 12 personer.

Fokus på stabilitet

Betina Petersen Marker forklarer, at der ved alle Poca-modeller, af sikkerhedsmæssige grunde, er lagt stor vægt på en stabil bundkonstruktion, der samtidig yder mindst mulig vandmodstand. På den måde kan brugeren selv med en lille motor få en Poca op at plane hen over bølgerne.

Kunderne har taget godt imod de nye modeller fra Poca, og det betyder, at bådmarkedet fortsat udgør 75-80 procent af virksomhedens samlede omsætning. Resten stammer fra enkeltproduktioner eller serieproduktioner i glasfiber, som Poca udfører som underleverandør for andre producenter, (eller for private).

- Senest har vi taget hul på et spændende projekt, hvor vi for virksomheden ITW GSE leverer covers i glasfiber til strømforsyninger til passagerfly, som ITW GSE i Odense producerer, fortæller Betina Petersen Marker.

Poca beskæftiger cirka 30 mand til fremstilling af både og andre elementer i glasfiber. Alt er samlet under et tag. Her styrer Betina og Erik Marker hele processen fra udvikling til design af de første forme og videre til produktion og levering af de færdige emner til kunden. Foto: Jørgen Høg

Alt samlet under et tag

Fremtiden kommer også til at handle om både og elementer i glasfiber.

- Vi vil i de kommende år fortsætte med at udvikle nye modeller i tæt dialog med vores kunder. Vi vil også de næste år bringe gode ideer til markedet, og vi vil forsætte med at lytte til, hvad kunderne ønsker af os. En af de store fordele ved at handle med os, er, at vi har samlet alt under et tag. Her styrer vi hele processen fra udvikling til design af de første forme og videre til produktion og levering af de færdige emner til kunden. Alt foregår et samlet sted, og det kan vi mærke, at mange kunder sætter pris på.

Pooca har siden 1967 leveret glasfiberløsninger til et bredt udvalg af brancher.

- Vi er blandt landets førende på området og løser alle former for opgaver, store som små. Vi hjælper med fremstilling af enkelte stykker eller serieproduktion, og vi står klar til at hjælpe med alle elementer fra formbygning til færdigt produkt, siger Betina Petersen Marker.

Poca servicerer både virksomheder og privatkunder, og POCA tilbyder reparationer af alle former på både, skærme, kofangere, hestetrailere og lastbiler, og virksomheden laver også ny belægning af trailerbunde.

Ægteparret Betina Petersen Marker og Erik Marker, ejer og driver Poca Glasfiber ApS i fællesskab. Virksomheden er på markedet med 13 forskellige bådmodeller, der kan indrettes på flere måder, herunder en model, der ofte bliver betegnet som Grønlands stærkeste erhvervsbåd til hardcore fiskeri. Flåden omfatter desuden passagerbåde med plads til op til 12 personer. Foto: Jørgen Høg

Fordele ved glasfiber

Poca kan fremstille glasfiberemner på op til fem ton, og alle emner leveres i glasfiber af høj kvalitet.

- Vi udvælger altid de bedste råvarer og går aldrig på kompromis. Vi skræddersyr altid den løsning, der passer præcis til det konkrete behov, og vi er med hele vejen som sparringspartner, ekspert og producent. Vi er garanter for en fleksibel løsning, og jeg vil gerne påpege, at listen over anvendelsesmuligheder af glasfiber er uendelig. Materialet er ekstremt modstandsdygtigt og kræver stort set ingen form for vedligeholdelse. Alle former er mulige, alle farver er mulige, materialet har en lang levetid, det er genanvendeligt og nemt at reparere, og så er det let i vægt, påpeger Betina Petersen Marker.

Foto: Jørgen Høg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Danmark

Lyt her: Erling Fjeldsted kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce