Annonce
Randers FC

Pokalfinale er mere end hæder og ære: Europæisk millionregn kan vente Randers FC

Randers FC har ikke spillet en europæisk kamp siden 2015. Vinder de pokalturneringen er de som minimum garanteret otte, som sikrer klubkassen millioner. Arkivfoto: Lars Rasborg
Pokalvinderen er kun ét dobbelopgør fra en plads i Europa League, men uanset hvad kan enten Sønderjyske eller Randers FC se frem til den helt store kapitalindsprøjtning, da en pokalsejr garanterer gruppespil i en ny europæisk turnering.

Fodbold: For Randers FC handler en pokalfinale selvfølgelig først og fremmest om at få en titel i hus. Det er den hæder og ære, som klub og fans kan leve højt på længe, mens spillerne bag triumfen sikrer sig en evig plads i klubbens historiebøger.

Men sidegevinsten, de europæiske kampe, er tæt på at matche den betydning.

Randers Frejas imponerende debut mod Uwe Seeler og resten af Hamburger SV bliver der stadig talt om. Ligesom kvartfinalenederlaget i Europa Cuppen for mod FC Köln året efter også bliver hevet frem, når snakken går på de gamle Freja-legender.

Annonce

I nyere tid mindes mange randrusianske fodboldfans stadig med glæde Randers FC's sejr foran 41.000 tilskuere i netop Hamborg i 2009, mens mødet med med tyrkiske Fenerbache også er et højdepunkt, som er foreviget i billedramme på Cepheus Park.

Siden etmålsnederlag i 2015 ude mod svenske Elfsborg har det kronjyske fodboldflagskib dog ikke gjort sig på den europæiske scene. Det kan ændre sig Kristi himmelfartsdag mod Sønderjyske.

En sejr og ny pokaltitel vil ikke blot sikre kronjyderne det eftertragtede europæiske eventyr, men også resultere i millionregn over Viborgvej.

Tæt på Europa League

Som belønning af Danmarks rangering på UEFA's koefficientliste indtræder vinderen af pokalturneringen direkte i playoff-runden til Europa League. En turnering, hvor Arsenal, Manchester United, Villareal og Roma spiller semifinaler torsdag aften.

Dermed skal den danske pokalvinder "blot" slå én modstander over to kampe for at komme i Europa Leagues gruppespil. En bedrift, som Ritzau i starten af sæsonen estimerede til som minimum at kunne indkassere FC København knap 60 millioner kroner. Det garanterede beløb vil dog være lavere for vinderen af årets pokalturnering, da en del af præmiesummen udregnes via koefficientpoint.

En samlet sejr i playoff-runden er selvfølgelig langt fra givet, da det var via den vej, at hold som Tottenham, Milan, Celtic og PSV Eindhoven kvalificerede sig til gruppespillet denne sæson.

Annonce

Forgyldt trøstepræmie

Misser pokalvinderen et gruppespil i Europa League venter der en trøstepræmie af de bedre.

Den kommende sæson lancerer UEFA den nye turnering kaldet Europa Conference League, og her er taberne af playoff-runden til Europa League sikret en plads i gruppespillet.

Enten Sønderjyske eller Randers FC er altså som minimum garanteret en plads i den nye europæiske turnering.

UEFA Europa Conference League

UEFA Europa Conference League - eller bare Conference League - er en ny turnering af UEFA, som også arrangerer Champions League og Europa Leauge.

Turneringen består af 32 hold, som bliver fordelt i otte grupper. Knap halvdelen af gruppespilspladserne går til hold, som er røget ud af kvalifikationen til Europa League eller Champions League. I alt er der fire kvalifikationsrunder.

Samlet deltager 184 hold fra UEFA's 55 medlemslande i kvalifikationen til turneringen.

Nummer tre i Superligaen indtræder i tredje kvalifikationsrunde, mens vinderen af Europa Playoff i Superligaen indtræder en runde tidligere.

Den danske pokalvinder er sikret en plads i Conference League-gruppespillet, såfremt holdet taber i Europa League-kvalifikationen.

Og selvom den står bag Champions League og Europa League i prestigekøen, er Conference League bestemt ikke at kimse ad med de økonomiske briller på.

Før jul vurderede Divisionsforeningens turneringschef, Peter Ebbesen, at et gruppespil i Conference League som minimum sender 20 millioner kroner i klubkassen.

Det beløb ser dog ud til at være sat noget konservativt, skriver Ekstrabladet torsdag.

- Nu er beløbene ikke offentliggjort endnu, men for en dansk klub kommer et gruppespil i Europa Conference League til at ligge mellem 30 og 45 mio. kr. Og det er bare pengene fra UEFA, siger Daniel Rommedahl, som er direktør i FC København og medlem af bestyrelsen i klubsammenslutningen European Club Association, til Ekstrabladet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Mange drømme blev knust, da Dorthe Bjørn fik sklerose - men sygdommen har ikke forhindret hende i at tage aktivt del i livet

Annonce