Annonce
Randers

Politiet dropper kommunal lækage-sag: Byrådspolitiker klager over afgørelsen

Østjyllands Politi har opgivet at finde ud af, hvem der lækkede oplysninger fra ansættelsesudvalget, da Randers Kommune skulle have ny direktør. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix
Østjyllands Politi har i nogle måneder efterforsket en sag om muligt brud på tavshedspligten i forbindelse med ansættelse af en ny direktør i Randers Kommune. Men nu har politiet besluttet at droppe sagen.

Randers: Østjyllands Politi har besluttet at standse efterforskningen i sagen om brud på tavshedspligten i forbindelse med et ansættelsesforløb ved Randers Kommune i efteråret 2020.

Politiets anklager lægger til grund for beslutningen, at selv hvis efterforskningen fortsætter, vil det ikke føre til, at nogen kan sigtes i sagen.

I forbindelse med efterforskningen har politiet afhørt embedsfolk fra Randers og Favrskov samt en række politikere i Randers.

Annonce

Der blev nedsat et ansættelsesudvalg i Randers Kommune bestående af 20 personer, da der i efteråret 2020 skulle ansættes ny direktør for social og arbejdsmarked. Også en privat virksomhed deltog i rekrutteringsprocessen.

På et tidspunkt kom det frem, at man i kommuner kendte til navnene på kandidater, der skulle til samtale om stillingen som direktør i Randers. En information, der ellers er fortrolig mellem ansøger og ansættelsessted.

Politiet har ved afgørelsen lagt vægt på, at efterforskningen i sagen ikke har resulteret i vidneforklaringer eller andre beviser, der kan identificere gerningsmanden til det brud, der er sket på tavshedspligten.

Ikke flere muligheder

Der ses ikke at være yderligere relevante efterforskningsmuligheder, der kan føre til identifikation af gerningsmanden. Sagen kan genoptages, hvis der kommer nye oplysninger af betydning for sagen, lyder det fra anklageren.

Som det ser ud nu, kommer der aldrig svar på, hvilket eller hvilke medlemmer af ansættelsesudvalget, der brød tavshedspligten.


Hvad er forklaringen på den manglende interesse for de mistænktes email-korrespondance på tidspunktet for konstatering af lækken?

Bjarne Overmark


Byrådsmedlem Bjarne Overmark (BL), der selv er blandt de politikere, der er blevet afhørt, har klaget til Statsadvokaten i Viborg over, at Østjyllands Politi har droppet efterforskningen.

Han mener, at efterforskningen ikke har omfattet alle mistænkte medlemmer af ansættelsesudvalget, langt mindre alle medlemmer af ansættelsesudvalget.

Annonce

Hvad med mailkorrespondance?

- Tilsvarende har efterforskningen ikke omfattet mailkorrespondance - eventuelt via editionskendelse - fra og til de mistænktes mailadresser. Noget politiet har benyttet sig af i andre sager om påståede brud på tavshedspligten i Randers Kommune - hvad er forklaringen på den manglende interesse for de mistænktes emailkorrespondance på tidspunktet for konstatering af lækken, lyder det fra Bjarne Overmark.

Sagen om lækage kom frem i september 2020, da kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt fik kendskab til, at flere kommuner var bekendt med navnene på de kandidater, som skulle til samtale om stillingen som social- og arbejdsmarkedsdirektør i Randers Kommune.

Navnene skulle angiveligt være videregivet af medlemmer af Randers Byråd. Søgelyset blev med det samme rettet mod de 14 byrødder, som sad med i ansættelsesudvalget.

Annonce

En kovending

Lækagesagen var første gang oppe at vende på den lukkede del af byrådsmødet 7. december sidste år. Her besluttede et mindretal på 14 randrusianske byrødder at politianmelde en eller flere af deres kolleger for overtrædelse af tavshedspligten.

Sagen om lækage tog en kovending på byrådsmødet mandag 8. februar. Beboerlistens Bjarne Overmark fik overbevist byrådet om, at sagen skulle flyttes fra den lukkede til den åbne del af mødet.

Nu var det i modsætning til mødet i december et enigt byråd, som gik ind for politianmeldelse af lækagen.

Flere byrødder gav udtryk for, at de syntes, at de var blevet klogere i forhold til i december, hvor flertallet mente, at det kunne give udfordringer med at trække ansøgere til en ny direktørstilling i kommunen, hvis sagen blev anmeldt til politiet

Borgmester Torben Hansen (S) tager til efterretning, at politiet har valgt at stoppe efterforskningen.

Ville det ikke have været rart at få luften renset?

- Politiet har meddelt, at de ikke agter at gå videre med sagen. Det kan jeg ikke gøre noget ved. Men jeg håber, at sagen har skærpet omgangen med fortrolige oplysninger, siger Torben Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Mange drømme blev knust, da Dorthe Bjørn fik sklerose - men sygdommen har ikke forhindret hende i at tage aktivt del i livet

Randers FC

To år mere i lyseblåt: Rutineret forsvarsspiller underskriver ny aftale med Randers FC

Annonce