Annonce
Randers

Politiet: Flere indbrud gennem taget

Lederen af politiets Særlig efterforskning Vest, politiinspektør Brian Voss Olsen, mener det er lykkes at pågribe en gruppe, der står bag 14 indbrud gennem taget på butikker i det meste af Jylland og på Fyn. Arkivfoto: Kim Haugaard.
En særlig tværgående politiafdeling er på sporet af gerningsmændene til indbrud i butikker over det meste af Jylland og på Fyn. Lørdag blev fire rumænere fremstillet i et grundlovsforhør i Randers og fængslet, sigtet for at stå bag 14 indbrud gennemt taget på butikker i seks forskellige politikredse.

Randers: Lige efter midnat den 26. august i år kravlede en mand op på taget af Brugsen på Bygaden i Knebel, fjernede nogle tagplader og brød ind i butikken gennem loftet. Det var et af de ialt 14 indbrud gennem taget på butikker over det meste af Jylland og i Odense, som blev gennemgået i retten i Randers lørdag formiddag. To mænd og to kvinder fra Rumænien er sigtet for indbrudene og tyverierne, og de blev efter grundlovsforhøret varetægstfængslet i fire uger. De nægter sig skyldige i alle anklager, en af de fire har dog erkendt et indbrud, men uden at sige, hvor og hvornår, det fandt sted.

Politiinspektør Brian Voss Olsen fra den tværgående afdeling kaldet Særlig efterforskning Vest, der har stået for efterforskningen af de 14 indbrud gennem taget og anholdelsen af de fire fra Rumænien, fortæller, at der er flere af den type indbrud:

- Der er flere taggennembrydninger i Jylland, og der er andre mistænkte grupper i den forbindelse.

Hvorfor er det blevet så udbredt?

- De kriminelle udvikler sig, og de kigger på hvordan forretninger er sikrede, og så de har fundet ud af, at der er en mulighed den vej, og at det nok er noget lettere end de traditionelle veje gennem døre og vinduer i stueplan.

Hvordan har i set en sammenhæng i de 14 indbrud?

- Vi har det regionale ansvar i Jylland og på Fyn, og her har vi set noget, der tyder på samme modus, det kunne godt være de samme gerningsmænd. Tidligere kiggede man bare på én politikreds, nu ser vi på seks politikreds som et samlet område.

Tidligere kunne man narre jer ved at hoppe fra kreds til kreds, fordi der ikke var sammenhæng mellem politikredsene?

- Det har du ret i. Det var der en stor risiko for. Nu er det vores opgave at sikre, at det ikke sker. Og det er denne her sag et rigtig godt eksempel på.

Annonce

Metoden

Politiet mener, at de fire anholdte fra Rumænien har udviklet en særlig arbejdsform, som er gået igen i alle de 14 indbrud i Jylland og i Odense:

De fire har boet sammen i sommerhuse både i Oksbøl og i Sæby. Derfra har de kørt ud sent om aftenen i en hvid BMW. De to mænd er blevet sat af tæt på gerningsstedet, hvorefter de to kvinder har vendt bilen og kørt 14-15 kilometer væk og holdt i skjul i tre-fire timer, indtil de er kørt tilbage og har samlet de to mænd op, hvorefter alle fire er vendt tilbage til sommerhuset.

Den hvide, rumænsk indregistrerede BMWs ruter rundt i Jylland og på Fyn har politiet forsøgt at kortlægge ved at anvende kameraer, der fotograferer alle nummerplader, såkaldt automatisk nummerplade genkendelse. Desuden har politiet på et tidspunkt haft held til at gemme en gps-sender på bilen, og det har afsløret, at bilen har været i nærheden af alle gerningssteder siden den 6. oktober, hvor gps-en blev sat på bilen.

Desuden har politiet fra overvågningsvideoer to fotos af en person, som politiet mener kan være identisk med en af de nu fængslede.

Værktøjet

Da de to mænd blev anholdt i et sommerhus fredag, fandt politiet en hel del værktøj, der mistænkes for at have været anvendt til at bryde gennem tag og loft. Det drejer sig om batteridrevne boremaskiner, vinkelsliber og andet. Ved anholdelsen fandt politiet også store summer i kontanter, som kan stamme fra nogle af indbrudene.

Ved flere af de 14 indbrud har tyvene ikke fået noget ud af anstrengelserne, men andre steder er der stjålet både kontanter og cigaretter og skrabe-lodder. Og ved anholdelsen af de to mænd fandt politiet over 70.000 kroner i danske kontanter samt udenlandskab valuta.

De to kvinder blev anholdt ved bilen. De havde været på indkøb og købt tøj for nogle tusinde kroner i Randers Storcenter.

Nære venner

De fire anholdte nægter sig som nævnt skyldige i stort alle anklager. I retten forklarede de, at de har været i Danmark på ferie, at de har mødt hinanden tilfældigt. Men det viste sig også, at de kender hinanden ganske godt. En af mændene og en af kvinderne ejer sammen en begravelsesforretning i Rumænien. Den anden kvinde er kæreste med manden fra begravelsesforretningen, og den fjerde af dem er svoger til kvinden fra begravelsesforretningen.

Den beskikkede forsvarer for de fire, advokat Henriette Lyhne, mente ikke politiets materiale var grundlag nok til en varetægtsfængsling, men dommeren vurderede det anderledes overbevisende og mente, at der var risiko for, at de fire ville forsvinde ud af landet, hvis de blev løsladt, og at de på grund af deres tætte relationer ville kunne aftale nye indbrud og iøvrigt kunne afstemme deres forklaringer og dermed gøre det fortsatte opklaringsarbejde besværligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce