Annonce
Randers

Politiet går ind i sag om trusler mod initiativtager til demonstration: - Det tager vi alvorligt, det kan jo være et angreb på Grundloven

Jakob Lausch Krogh, Randers mod Racisme, har anmeldt trusler mod ham, der er kommet på sms og telefon, efter han har hængt plakater op for en demonstration på onsdag på Rådhustorvet i Randers. Foto: Lone Hammer Sørensen
Fire-fem truende sms'er og ni opringninger siden fredag har initiativtager til en demonstration i Randers mod udvisning af syriske flygtninge, Jakob Lausch Krogh, modtaget, og det har gjort ham bange og ubehagelig til mode. Han har politianmeldt sagen, og den tages alvorligt, lyder det fra vagtchefen hos Østjyllands Politi.

Randers: "Pas på dig selv, min ven og pas på din familie", "Har allieret mig med 10 plus, der kæmper for samme sag", "Er kæmpefan af, hvad der kommer til at ske onsdag" - efterfulgt af en stærk arm-emoji.

Det er et par af de sms'er, der er tikket ind på Jakob Lausch Kroghs telefon, efter han har hængt plakater op i opgange i byen med information om den demonstration, der er planlagt til onsdag 19. maj klokken 16.30 på Rådhustorvet i Randers. Demonstrationen er arrangeret af Randers mod Racisme og er en måde at gøre opmærksom på at arrangøren er imod, at syriske flygtninge skal hjemsendes.

Det budskab er ikke alle enige i. I hvert fald har en mand reageret ved at sende fire-fem sms'er og ringe ni gange til Jakob Lausch Krogh, efter en plakat blev hængt op i den opgang, hvor manden bor.

Annonce

- Man kan tydeligt se, at han har lænet sig op ad lovteksten med at enhver rimelig tvivl skal komme ham til gode i sms'erne her. Det ér trusler, og sådan opfatter jeg dem også, især sammenholdt med de ni opringninger fra ham, hvor han var stærkt kritisk overfor demonstrationen. Og jeg er blevet bange og ubehagelig til mode over det her, siger Jakob Lausch Krogh.

Avisens udsendte har set sms-teksterne og man kan, ved at se på de ord, der er skrevet med versaler samt brug af emoji-tegn som hundelort og cowboy-face (hvor en af betydningerne er, at du føler dig truet) godt fornemme, at testen ikke er venlig ment.

Chikaneret før

Jakob Lausch Krogh sidder i bestyrelsen for Enhedslisten i Randers og har prøvet at blive chikaneret før på grund af sine holdninger:

- Det var med bestillinger af pizzaer i mit navn. Gerne otte familiepizzaer, men der fandt pizzaerierne nu hurtigt ud af at ringe til mig for at høre, om det kunne passe, at jeg havde betilt otte familiepizzaer til en toværelseslejlighed, siger Jakob Lausch Krogh.

Jakob Lausch Krogh har ikke tidligere været  bange for at gå på gaden, men det blev han lørdag aften, efter han havde fået sms'er og opringninger fra en mand, der er imod den demonstration Jakob Lausch Krogh er initiativtager til. Foto: Lone Hammer Sørensen

Denne gang går det ham på på en helt anden måde.

- Personen, som jeg ikke kender, bor på samme vej som mig, og det har han også skrevet, at han ved. Og jeg har to børn, man kan jo ikke lade være med at tænke over, om der kan ske noget, siger Jakob Lausch Krogh.

- Jeg er rimelig stor og stærk, og har da aldrig før været bange for at gå på gaden. Men i aftes (lørdag, red.), da jeg var på vej hjem, tog mig selv i at kigge mig over skulderen. Jeg fik øje på en ung mand, der gik bag mig og kiggede ned i sin telefon, og der blev jeg  bange. Jeg var lige ved at gå hen og konfrontere ham, men indså så, at det bare var en teenager med sin telefon. Det er ubehageligt at skulle have det sådan, siger Jakob Lausch Krogh, der derfor efter lidt betænkningstid valgte at melde sagen til politiet søndag.

- Jeg ved jo ikke, om det her er noget, der er organiseret, måske fra Nordfront eller noget. Det kan jo være et forsøg på at få demonstrationen stoppet, og det vil jeg ikke finde mig i, siger Jakob Lausch Krogh.

Det er ikke første gang, at der er reaktioner over de holdninger, Jakob Lausch Krogh står for. Han er tidligere blevet chikaneret med bestillinger af pizzaer i hans navn. Foto: Lone Hammer Sørensen

Han har skriftligt anmeldt sagen til politiet søndag og sendt sms'erne og personens telefonnummer med, og er blevet henvist til at tale med en bestemt medarbejder hos politiet, der tager sig af trusselssager.

Hos Østjyllands Politi bekræfter vagtchef, politikommissær René Ludvig, at der er kommet en anmeldelse ind.

- Trusler er noget vi tager meget alvorligt hver eneste gang. Er det tale om trusler mod en person, der har anmeldt en lovlig demonstration, er vi jo oven i købet ude i, at det kan være et angreb på Grundloven. Så det får vi set på, siger vagtchefen.

Annonce

Trak Koranen efter sig i en snor

Lørdag var Østjyllands Politi i øvrigt også i aktion i forbindelse med en demonstration arrangeret af gruppen "Patrioterne går live", der havde meldt deres ankomst i Jennumparken fra klokken 12 til klokken 15.

Indsatsleder på opgaven var vagtchef, politikommissær Jens Rønberg, Østjyllands Politi.

- Vi var et passende antal politibetjente til stede, og der kom fem-seks stykker fra det, vi regner med er Stram Kurs. De brændte ikke Koranen af, men de slæbte den i et tov efter sig, siger indsatslederen, der tilføjer, at 20-25 af Jennumparkens beboere, som var på vej til basketball og andre fritidssysler stoppede op, da de så optrinnet.

- Der var også et par stykker af de unge, der hidsede sig op, da de så Koranen blive behandlet sådan, men dem fik vi nu talt ned igen. Og der skete ikke noget, der betød indgriben af politimæssig karakter. Og klokken 14.30 kørte demonstranterne igen derfra. Så stor ros til beboerne over, at det hele gik stille og roligt, siger Jens Rønberg.

Annonce
Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Se de flotte dronebilleder af vores by: Jul over Randers

Randers For abonnenter

10 Randers-virksomheder har fået mange millioner kroner i lønkompensation: - Det har betydet alt for vores forretning

Randers FC

Karakterer fra pokalskuffelse: Bedste mand blev skiftet ud i pausen

Randers

Snart er der igen gang i de spektakulære auktioner: Campen Auktioner er blevet moderniseret og står rustet til en lysere fremtid

Invitation til tredje vaccinestik er på vej til 375.000 borgere

Leder For abonnenter

Det nytter ikke bare at skære - Randers HK skal ud at have fat i de store kanoner

Randers FC

Liveblog og videoanalyse: Randers FC's pokalforsvar hænger i en tynd tråd efter uskarp omgang

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Annonce