Annonce
Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Erich Poser har længe kigget langt efter en løsning, og flere gange har han selv stillet sig ud på Fælledvej og taget en snak med bilister, der overskred de tilladte 40 km/t. Mange havde ikke lagt mærke til, at Fjellerup Strand er en 40 km-zone, forklarer han. Foto: Søren Ladefoged.
Erich Poser og hans naboer på Fælledvej har i flere år forgæves forsøgt at gøre opmærksom på, at hastighedsgrænsen på 40 km/t ikke overholdes. Politiet vil ikke rykke ud og lave kontrol, før kommunen laver vejen om, og meget tyder på, at zonen ikke er etableret lovligt, og at det er umuligt for politiet at give bøder.

Fjellerup Strand: Kommunen siger, de skal gå til politiet - og politiet siger, de skal gå til kommunen. Og så sker der ingenting.

Dén følelse sidder en række borgere i Fjellerup Strand i øjeblikket tilbage med. I flere år har de forsøgt at få farten ned på Fælledvej i det populære turistområde. Men nu sidder de i saksen mellem to systemer.

- Vi føler os som lus mellem to negle, siger Erich Poser, hvis hus ligger lige ud til vejen.

Annonce

Hele området Fjellerup Strand er ifølge Norddjurs Kommune en hastighedszone med 40 km/t - også Fælledvej. Da Erich Poser flyttede ind for fire år siden, var der skilte langs vejen, der venligt mindede bilister om at lette foden og holde speedometeret på de 40 km/t. Dem fjernede kommunen sidste år, og så tog hastighedsproblemerne så at sige fart, forklarer Erich Poser.

- Det har været et problem, siden skiltene blev pillet ned, og på grund af corona har vi eddermame fået besøg herude af mange flere turister. De ser ikke de skilte der, når du kommer ind i byen, siger han med henvisning til zone-skiltene ved indkørslen til området på Strandvejen og Løgholmvej.

Længere nede af Fælledvej vejen bor Karen Carlsen, der ligesom Erich er godt og grundigt træt af turister med bly i speeder-foden.

- Det er utrygheden ved den hurtige trafik, og så er det især også den støj, der kommer, når man kører stærkt på det her gamle asfalt, siger hun.

Politiet rykker ikke ud

Erich Poser og Karen Carlsen har sammen med andre berørte i området derfor i over et år forsøgt at få færdselspolitiet ud med fartkameraer og bødehæfter, men det kan politiet ikke, forklarer de.

I et skriftligt svar til Erich Poser skriver Østjyllands Politi, at der i forbindelse med 40 km/t-zonen ikke er lavet de obligatoriske undersøgelser fra kommunens side og ikke lavet vejtekniske foranstaltninger som fartbump eller chikaner, og derfor kan politiet ikke måle fart.

Østjyllands Politi ønsker ikke at stille op til uddybende interview, men kommunikationsrådgiver Jakob Christiansen skriver i en mail, at politiet aldrig har godkendt hastighedszonen på 40 km/t i Fjellerup Strand. Yderligere skriver Østjyllands Politi:

"Før at vi skal kunne måle i et område, så er der nogle bestemte ting, der skal være opfyldt. Vi skal kunne stå og måle på stedet uden at være til gene eller til fare for trafikken. Og så skal vi også være sikre på, at det holder i retten, hvis vi uddeler bøder på stedet.

Ved en etablering af en 40 km-zone er der nogle bestemte vejtekniske forhold, der skal være helt på plads, hvis politiet skal kunne udskrive bøder. For eksempel skal kommunen selv have foretaget nogle målinger, og der skal være skilte ved alle veje ind i zonen. Lige nu er der efter vores vurdering nogle mangler på Fælledvej, og de mangler er vi i dialog med Norddjurs Kommune om," lyder svaret.

Annonce

Zone kan være ulovlig

Juridisk chefkonsulent i Vejdirektoratet, Ivan Skaaning Hansen, stiller sig noget uforstående over for situationen. For juraen dikterer, at en sådan zone skal anlægges i forhandling mellem politi og vejmyndighed - i dette tilfælde kommunen - og at det i sidste ende er politiet, der fastsætter hastigheder.

Han har ikke selv undersøgt sagen i Fjellerup, men holder det stik, at zonen ikke er godkendt af politiet, som de hævder, så kan hele zonen være etableret ulovligt og ugyldigt, forklarer han.

- Så må den jo være ulovlig. Eller jeg vil måske sige: Ikke etableret lovligt. Derfor kan man jo undre sig over den udmelding fra politiet. Hvis de mener, det er ulovligt, hvorfor sidder de så på hænderne? Hvis én kommer kørende med 50 km/t og bliver taget for det, kan man så overhovedet straffe vedkommende? Hastigheden er jo ikke nedsat fra 50 til 40 efter lovens regler, siger Ivan Skaaning Hansen og fortsætter:

- Alt andet lige vil det være vanskeligt at håndhæve loven. Det vil jeg mene.

Samtidig giver det anledning til bekymring for en afsmittende effekt i andre zoner i kommunen, siger chefkonsulenten.

- De her zoner er jo lavet til at redde menneskeliv og førlighed. Tro det eller lad være, der er oftest god fornuft i hastighedsbegrænsninger. Jeg kunne godt frygte den afsmittende virkning af det, siger han.

Annonce

Ansvaret skubbes videre

Erich Poser og Karen Carlsen har da også forsøgt at råbe kommunen op omkring problemet, men føler ikke, de bliver hørt i deres frustrationer, men bare bliver henvist til at kontakte politiet og bestille færdselskontrol.

- Man føler sig magtesløs og mistroisk over for, om der er nogen, der gider høre på os, siger Erich Poser. Karen Carlsen supplerer:

- Det kommer ikke bag på mig, at man bare skubber ansvaret videre til den anden part.

Kim Tommy Jensen, der er vejchef i Norddjurs Kommune, kan ikke nikke genkendende til Østjyllands Politis udlægning om, at kommunen skal gå ind og lave ændringer på forholdene, før de er i stand til at lave fartmålinger.

Han forklarer, at hele Fjellerup Strand har været en 40 km/t-zone tilbage fra før 2009, og det undrer ham meget, hvis den skulle være etableret i sin tid uden om politiets bord. Han bekræfter, at man har pillet hastighedsskilte ned på Fælledvej - efter anvisning fra politiet - men det er også det, han for nuværende kender til en dialog med politiet om Fjellerup.

Men hvis der er tale om en lovløs strækning, hvor fartgrænserne ikke kan håndhæves, så skal der kigges på det, siger han.

- Vi skulle nødigt lande der, hvor bilisterne tror, at skiltningen er lige meget, fordi politiet ikke kan håndhæve det. Det bliver jo rent cowboyland. Selvfølgelig skal det kunne håndhæves af politiet, siger Kim Tommy Jensen.

Annonce

Forvaltning laver nye målinger

Vejchefen kan dog godt sætte sig ind i Erich Posers og naboernes frustrationer. Han vedkender også, at Fælledvej kunne have gavn af fartdæmpende foranstaltninger. Derfor går forvaltningen nu ind og foretager nye målinger på strækningen, forklarer han.

- Der er ingen, der bryder sig om at blive kastet rundt fra det ene sted til det andet, uden der er nogen, der vil tage ansvaret for det. Hvis der er en borger, der synes, noget er forkert, vil vi jo normalt netop henvise dem til politiet, uanset om de føler sig chikaneret af hastighed eller noget andet, siger han og fortsætter:

- Vi vil starte med nogle nye trafikmålinger, så vi får data, der er relevant for det aktuelle behov. Ud fra det vil vi se på behovet for hastighedsdæmpende foranstaltninger, siger han.

Derefter vil Fælledvej og forvaltningens fund blive indskrevet i kommunens trafiksikkerhedspulje - en prioriteret liste over trafiksituationer, som lokalpolitikerne tager stilling til hvert år til december.

- Hvis sagen nyder fremme dér, så vil der ske noget i Fjellerup. Nu sørger vi for at få det synliggjort for politikerne, siger han.

Får det en betydning for prioriteringen, at der muligvis er tale om en lovløs strækning?

- Jeg kunne godt forestille mig, det ville få en betydning. Hvis politiet siger, at der er ulovlige forhold og, at de ikke kan håndhæve hastighedsbegrænsningerne dér, så vil vi opprioritere den. Det vil være indstillingen. Dét element vil spille ind.

Annonce

- Utroligt, man skal igennem dagspressen

At forvaltningen nu går ind i borgernes sag på Fælledvej var ikke nødvendigvis sket automatisk, forklarer vejchefen. Derfor kan det tilskrives Erich Poser og naboernes henvendelse, at forvaltningen nu kigger nærmere på vejens trafik.

Erich Poser står dog stadig skeptisk over for seneste melding om at se nærmere på sagen. Hans frustrationer over tidligere mangel på handling overskygger nyheden.

- Det er da på tide, der sker noget positivt, men jeg giver ikke meget for processen. Hvorfor har de ikke færdiggjort den zone? Det er som at trække bukserne på og ikke knappe dem. Vi (borgerne, red.) er sat skakmat, og vi kan ingenting. Vi kan ikke råbe dem op, men takket være jer, så sker der forhåbentlig noget. Det er utroligt, man skal gennem dagspressen for, at der sker noget, siger han.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers FC For abonnenter

Seneste nyt før pokalopgør: Marxen misser møde med barndomsklub - sådan kan Randers FC stille op

Alarm 112

Kan risikere at brænde i dage: Voldsom brand hos trævirksomhed er stadig ikke under kontrol

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Randers

Politikere undrer sig og sender besked til hospitaler: - I må altså gerne ansætte medarbejdere på deltid

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Randers

Lone Andersen forlader Randers Statsskole - har fået nyt job

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Alarm 112

Har brændt siden i morges: Brandfolk fra hele Djursland kæmper med brand hos trævirksomhed

Annonce