Annonce
Østjylland

Politiet til 18-årige: Tjek din e-boks eller vi kommer efter dig

Man behøver næppe aftjene sin værnepligt, hvis man ikke vil, der er masser af frivillige. Men man slipper ikke for sessionen.

AARHUS: Ligger junior og dovner på sofaen, når politiet banker på døren, er det måske fordi, han har glemt at tjekke sin E-boks.

- Da al kommunikation fra det offentlig overgik til digital post, kunne vi se en stigning i antallet af udeblivelser, siger Tomas Ilsøe-Mikkelsen, Presse- og kommunikationschef i Forsvarsministeriets Personalestyrelse.

Alle danske mænd, der bor i Danmark, skal møde op til Forsvaret Dag, det der i gamle dage hed session, når de fylder 18 år. Det er der faktiske en del unge mænd, der ikke lige kan finde ud af.

- Vi kan kun opfordre de unge mennesker til at få tjekket deres e-boks og sørge for at møde op, når man bliver indkaldt. Så slipper man både for bøder og for at blive hentet derhjemme af to betjente, siger vicepolitiinspektør René Raffo, fra Østjyllands Politi.

Annonce

Vi kan kun opfordre de unge mennesker til at få tjekket deres e-boks og sørge for at møde op, når man bliver indkaldt

René Raffo, vicepolitiinspektør, Østjyllands Politi

Det koster dyrt

Det koster ikke at møde op. Første gang, man ikke møder op, koster det en bøde på 1.000 kroner. Anden gang koster det 2.000 kroner. Tredje gang kommer politiet og hanker op i den unge mand på sofaen. I 2019 udskrev Østjyllands Politi 419 bøder til unge mænd, der ikke mødte op til Forsvarets Dag.

- Politiet har mange opgaver, og det her er en af dem, som vi skal løse. Det er lovpligtigt at møde op, og hvis man ikke følger loven, har det en konsekvens. Men vi så selvfølgelig helst, at folk selv mødte op, så vores betjente kunne bruge tiden på noget andet, siger René Raffo.

Forsvaret ved godt, der er unge mænd, der har svært ved at komme op af sofaen og få tjekket e-boksen.

- I dag sender vi et rykkerbrev med almindelig post, vi kører kampagner på de socialemedier og på nettet. Vi har indført en sms-ordning, ligesom vi samarbejder med Digitaliseringsstyrelsen om at udbrede budskabet om digital post. Senest har vi sørget for, at forældre til unge mænd, der står foran indkaldelse, får en pop-up-besked, når de logger på borger.dk. Det er i den forbindelse rigtig vigtigt, at de unge læser deres digitale post – ikke bare fra Forsvaret, men også fra andre offentlige institutioner, siger Tomas Ilsøe-Mikkelsen.

Masser af piger

Det går faktisk den rigtige vej. Østjyllands Politi har været oppe på at udskrive godt 800 bøder på et år, for manglende fremmøde til Forsvarets Dag.

Uanset om miseren skyldes dovenskab, manglende forsvarsvilje, eller at de digitale færdigheder ikke rækker længere end til Youtube, behøver den unge mand næppe at trække i trøjen, hvis han ikke ønsker det. Rigtigt mange af de 35.609 18-årige mænd, der skulle til Forsvarets Dag i 2019, vil faktisk gerne aftjene deres værnepligt.

- Af de 4.600 værnepligtige, vi skulle bruge i 2019, var de 99,83 procent frivillige. Og 22 procent af dem var frivillige kvinder, fortæller Tomas Ilsøe-Mikkelsen.

Måske kan de få de unge mænd op af sofaen?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce