Annonce
Danmark

Politiets nye våben i kampen mod narkokørsel er udskudt

Det nuværende narkometer kan være i boksen på siden af motorcykel. Men det kommende narkometer vil kunne sidde i betjentens bælte. Foto: Katrine Becher Damkjær
Politiet venter på at få et nyt redskab, når det kommer til at fange narkotrafikanter. Det nuværende narkometer skal skiftes ud med et mindre på størrelse med en graviditetstest. Det er blevet testet med succes, men implementeringen er blevet udskudt.

Politiets kommende og meget smartere testmetode i jagten på at fange narkotrafikanter skulle have været indført inden for kort tid. Det kommer ikke til at ske, kan politikommissær Preben Ingemansen, Fyns Politi, fortælle.

- Perioden med det nuværende narkometer er forlænget. Det nye, der skulle komme, er desværre blevet udskudt af forskellige årsager. Jeg er sikker på, at det nok skal komme. Men det er ikke lige om hjørnet, som vi havde håbet på, forklarer han.

De nye test var ellers ventet med længsel af færdselspolitiet. Dels fordi det nye udstyr kun er få minutter om at analysere en prøve i modsætning til det nuværende narkometer, der skal bruge otte minutter, dels fordi det kun er på størrelse med en graviditetstest og kan sidde i politibæltet, hvor det nuværende apparat er på størrelse med en kaffemaskine.

Annonce

Narkotest

Fyn:

I 2017 blev der sigtet 409 for narkokørsel og 574 for spirituskørsel.

I 2018 blev der sigtet 526 for narkokørsel og 522 spirituskørsel.

i 2019 er der per 25. marts sigtet 123 for narkokørsel og 113 for spirituskørsel.

Narkometret blev indført i 2014.

Det tester for følgende:

Kokain

Opiater, som er heroin.

Benzodiazepiner, der er en slags medicin.

Cannabis.

Amfetamin.

Methamfetamin

Er testen positiv, skal der tages tre blodprøver, hvorfra der bliver udregnet et gennemsnit. Gennemsnittet bliver frataget en procentdel, som man kender det fra fartkontroller, for at fjerne nogen form for tvivl.

Ved alle stoffer undtaget cannabis, mister man kørekortet, hvis man bliver testet positiv. Ved cannabis kommer det an på, hvor høj koncentrationen er i blodet. Straffen kan være alt fra et klip i kortet, til en betinget og en ubetinget frakendelse af kørekortet.

Begrænset antal

Det nye udstyr blev testet i en prøveperiode i efteråret 2018 med succes. Det var meningen, at alle færdselsvogne skulle have det med sig. Hvilket ville være en antalsmæssig opgradering sammenlignet med nu, hvor der er et begrænset antal narkometre.

En af dem, der ser frem til det nye arbejdsredskab, er motorcykelbetjent Søren Wind-Hansen.

At han ikke får det lige foreløbig er ikke ensbetydende med, at narkobilisterne slipper. Hans erfaring - ikke mindst fra hans fem år i uropatruljen - gør, at han kan se på trafikanter, om de er påvirkede.

- Narkopåvirkedes pupiller reagerer anderledes på lys, og de laver ofte ufrivillige bevægelser. Narko giver også tørhed i mundvigene, forklarer Søren Wind-Hansen.

Han understreger, hvor fatale konsekvenser det kan have at sætte sig bag rettet med narko i blodet.

- Man er måske et nanosekund langsommere på bremsen, og det kan være de der fem meter, der gør, at man måske rammer personen, barnet eller hunden, siger Søren Wind-Hansen, der opfordrer alle til at holde sig fra narkotika. Uanset om man skal køre bil eller ej.

Sådan fungerer en narkotest i praksis

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tidligere Visit Randers-ansat bliver vigtig brik i ny turisme-satsning

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];