Annonce
Randers

Politiker undrer sig i Ø. Bjerregrav: Hvorfor ligger her kommunal jord, der ikke er byggemodnet?

Randers Amtsavis var torsdag eftermiddag rykket til Ø. Bjerregrav med pølsevognen. Her ses et par sultne DF'ere: Frank Nørgaard og Nick Zimmermann, der får tilberedt hotdogs af Niels Bo Mandrup og chefredaktør Axel Præstmark fra avisen. Foto: Annelene Petersen
At byudviklingen er sat på pause i Ø. Bjerregrav, er et emne, som de fleste fra byen har en holdning til. Det spænder lige over "vanvittigt", "dybt tragisk" til "en god idé", forlød det, da avisen var på tur til byen med gratis pølser og politisk snak torsdag eftermiddag.

Ø. Bjerregrav: René Krebs, beboer i Ø. Bjerregrav, gav SF'eren Jens Kristian Laursen stof til eftertanke, da de to faldt i snak ved avisens pølsevogn, der torsdag eftermiddag var stillet op ved købmanden i byen.

- Jeg er lige blevet fortalt, at der er to kommunale stykker jord her i byen, som bare ligger hen og end ikke er blevet byggemodnet. Og formentlig dermed heller ikke kan ses er til salg. Hvorfor er de ikke det? Man kunne godt få den tanke, at det er fordi, der tilgodeses en vis anden investor, lyder det fra Jens Kristian Laursen, der på stedet besluttede at følge op på sagen ved hurtigst muligt at stille spørgsmål til byrådet og forvaltningen.

René Krebs (til venstre) gav byrådsmedlemmet Jens Kristian Laursen (SF) noget at tænke over, da han fortalte, at kommunen ejer to stykker jord i Ø. Bjerregrav, som endnu ikke er byggemodnet. Foto: Annelene Petersen

Emnet byudvikling er brandvarmt i byen efter byrådsmedlemmet Niels Erik Christensens (V) søn gerne ville sælge sin jord til nogle, der ville bygge huse. Men et flertal i byrådet har sendt sagen til hjørnespark og ønsker i stedet udarbejdet en strukturplan for, hvordan byen skal udvikle sig i fremtiden, så den ikke bare knopskyder dér, hvor nogle vil investere og bygge.

Annonce

Ingen dialog

- Der ville, uden at medtage den omtalte grund, kunne bygges de første 80 huse her, hvis man bare brugte de tomme grunde, der er i forvejen, blandt andet de to kommunale grunde, lyder det fra René Krebs, som er mest træt af måden, han syntes sagen er kørt på.

Chefredaktøren i hopla, mens han leverer gratis hotdogs til folk og politikere i Ø. Bjerregrav. Foto: Annelene Petersen

- For der har ikke rigtig været dialog. Det hele blev besluttet på virtuelt borgermøde, hvor jeg ikke var med. Det kan man så sige er for dårligt, at jeg ikke har holdt øje med, men det er for mig at se lidt nemt bare lige at beslutte et lille projekt herude, når man i samme hug er ved at beslutte 'Byen til Vandet' til over en milliard kroner. Det virker som om, det herude hos os lige skulle gemmes lidt af vejen, siger René Krebs.

Byrådsmedlemmet Niels Erik Christensen kalder sagen for dybt tragisk.

- Jeg forstår det ikke, men jeg har på fornemmelsen, at det er fordi, at det er min søn, der ejer jorden, og det så falder tilbage på mig, at det hele ender sådan her. Projektet bliver i bedste fald forsinket halvanden til to år, og det er den mest attraktive jord at bygge på her. Man kunne også bygge til den anden side, men så er det min jord. Er det mod øst, så har jeg en kostald, der ligger der. Og går man sydpå, så ligger Viborgvej i vejen. Derfor er det den bedste placering på min søns jord, efter min mening, siger politikeren, der understreger, at han sådan set er ligeglad med, om det er på andres jord eller hans søns jord. Bare der bliver bygget noget i en fart.

Annonce

Børnetallet falder

Niels Erik Christensen er nemlig bange for, at udviklingen sættes i stå, hvis ikke der snart kan blive bygget i byen.

Avisens pølsevogn var ganske godt besøgt. Især var mange sultne politikere mødt op. Foto: Annelene Petersen 

- Vi kan jo se, at børnetallet falder. Både i børnehuset her i byen og i O. Fussing. Havde vi ikke lavet tiltaget med Naturbussen, så ville der være under 10 børn i O. Fussing, og den er altså normeret til 46 børn, siger Niels Erik Christensen, der mener, at det haster med at kunne tilbyde børnefamilier nye huse.

Det er ikke udsigten hos Anne-Marie og Bjarke Nordentoft, det går ud over, og de er trætte af, at sagen syltes, som de siger.

Anne-Marie og Bjarke Nordentoft er kede af, at byudviklingen i deres landsby er stillet i bero, mens der udarbejdes en strukturplan. Det er der ikke tid til, for børnetallet falder i byen, lød det fra ægteparret. Foto: Annelene Petersen

- Jeg kan da godt forstå, at nogle bliver kede af det, hvis deres udsigt rammes. Men hvad skal man så? Starte helt forfra med en ny by ude på marken? Der vil jo altid være nogle, der rammes. Og det vil også være mere sexet at satse på byer, der vender mod Aarhus. Men det er altså her, vi har brug for nye boliger, hvis vi skal tiltrække nye børnefamilier, ellers går det hele i stå, siger ægteparret.

Annonce

Undersøgt ordentligt

Carsten Fuhlendorff, mener derimod, at det er godt, at man lige trækker vejret lidt.

- Det er en rigtig god idé at få det undersøgt ordentligt. Især fordi der jo er nogle, der rammes på udsigten. Jeg synes, man bør tage det hensyn at undersøge andre grunde her. Hvis man finder ud af, at den omtalte jord er den bedste at bygge på, jamen så går jeg 100 procent ind for det, siger Carsten Fuhlendorff, der selv bor i det område, nogle ønsker bebygget.

Carsten Fuhlendorff synes, det er en god idé, at alle muligheder for, hvordan Ø. BVjerregrav skal udbygges, undersøges. Foto: Annelene Petersen 

- Men jeg bor så langt nede, at min udsigt ikke vil blive berørt, siger han.

Annonce

Alt trækkes ind til de store byer

Bente Søndergaard er et smut i Ø. Bjerregrav for at handle. Hun bor i Ejstrup mellem Asferg og Fårup på en lille ejendom, hvor hun passer det hele selv.

- Jeg synes, det er vanvittigt, som alt skal trækkes ind til de store byer. Det er jo umuligt at få lov til at udstykke noget af sin jord. Jeg har to tønder land, hvor der jo godt kunne bygges et hus på, men det kan jeg ikke få lov til. Al udvikling skal jo ske i de store byer, siger Bente Søndergaard.

Flere politikere slog et smut forbi pølsevognen i Ø. Bjerregrav. Foto: Annelene Petersen

Kalle Brygger Jensen ved ikke rigtig, hvad han skal sige til det hele. På den ene side synes han, det er synd, hvis udviklingen sættes i stå, men omvendt er det også godt nok, at det undersøges, hvor det er bedst at bygge.

- Jeg synes, at det er svært at svare på. For der er mange initiativer og mange frivillige, der gør et godt stykke arbejde her, siger han.

Annonce
Randers For abonnenter

Premiere på Kina-kopi af Randers-rådhus udskudt igen-igen: - Vi nærmer os et tidspunkt, hvor vi godt snart vil se noget

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kommunaldirektør glæder sig til en restriktionsfri fremtid, men: -  Lige nu er vi pressede alle steder

Østjylland For abonnenter

Fantastisk udsigt: Gammel campingplads bliver til eksklusive sommerhusgrunde helt nede ved stranden

Sport

KB-træner ville være pædagog, men har pudset vinduer i 16 år: Timerne på stigen skaber friheden til fodbolden

Randers

Coronapas og mundbind forsvinder, men bekymringen varer ved: Selvom folk egentlig bare burde fyre den max af, så er det ikke det, der sker, siger restauratør

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Gøring

Randers

Publikum har ventet i fire år: Nu kan de langt om længe få lov til at opleve Ørkenens Sønner i Randers

Randers For abonnenter

Åh nej - pengekassen er tom: Årtiers laksesucces i de danske vandløb er truet

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Randers

Farvel til restriktioner får gourmetkro til at genoverveje nedlukning: - Det er næsten ikke til at tro

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Sport For abonnenter

Randers HK-træner glæder sig over tilgang af playmaker og storroser fremadstormende skytte: - Hun udvikler sig til et fyrtårn

Sport For abonnenter

Se videoanalysen: Unge Randers HK-løvinder er på klar fremmarch trods smalt nederlag i hovedstaden

Randers

Slut med restriktioner: - Det bliver SÅ dejligt!

Annonce