Annonce
Randers

Politikere frygter at ny struktur vil føre til ensomhed

Ældre borgere skal frem over selv transportere sig, hvis de bor i eget hjem og gerne vl deltage i åbne aktiviteter på plejecentrene. Bekymrende, mener flere politikere. Arkivfoto: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix
Demens-ramte og borgere med senhjerneskade prioriteres med en ny struktur på trænings- og aktivitetsområdet for ældre. Men en stor gruppe sårbare borgere risikerer at blive tabt, advarer et mindretal i byrådet.
Annonce

Randers: Et flertal i byrådet vedtog på mødet mandag en ny struktur for indsatsen for aktivitet og genoptræning. Forslaget betyder blandt andet, at borgere frem over selv skal transportere sig til og fra åbne aktiviteter på plejecentrene, for eksempel gymnastik, suppeaftner og andre aktiviteter.

Baggrunden for ændringen er, at der er sket en stigning i genoptræningsplaner efter hospitalsindlæggelse på omsorgsområdet med cirka 30 procent siden 2015. Desuden er der ved lov indført en frist for opstart af genoptræning på syv dage. For at nå det hele skal området effektiviseres og specialiseres. Desuden skal den nye struktur målrette tilbuddene til de mest sårbare borgere, for eksempel de, der er ramt af demens og senhjerneskader. Endelig skal der være et større samarbejde med med foreninger og frivillige.

Ny struktur

Forslaget til ny struktur for træning og aktivitet på omsorgsområdet, der træder i kraft i foråret, indeholder tre hovedspor:

1. Genoptræning samles, hvilket betyder, at borgerne tilbydes genoptræning i Sundhedscentret på Thors Bakke og Nellemann-bygningen på Tørvebryggen samt en anden lokation på omsorgsområdet.

2. Visiterede aktiviteter til borgere for at vedligeholde deres funktionsniveau, for eksempel træning, netværksgrupper og håndværk samles på fem enheder. Der prioriteres tilbud til borgere med demens, senhjerneskade og andre sårbare målgrupper.

3. Der vil fortsat være åbne og uvisiterede aktiviteter som suppeaftener og stolegymnastik på alle centre.

En del af ergo- og fysioterapeuterne tilknyttes distrikterne og centrene. Dette skal styrke rehabilitering i hverdagen og øge fokus på borgernes egne ressourcer.

Annonce

Mere komplekse behov

- Jeg er bange for, at det betyder, at vi kommer til at tabe mange borgere på gulvet. Det vil gå ud over forebyggelsen, og alt for meget lægges over på frivillige, sagde Kasper Fuhr Christensen (VL).

- Behovene ændrer sig, og kommende ældre har komplekse behov. Derfor er vi nødsaget til at effektivisere hele genoptræningsområdet. Vi specialiserer os indenfor demens og hjerneskader, men bringer også hjælpen tættere på vores borgere i forhold til for eksempel ergoterapeut-indsatsen, sagde Fatma Cetinkaya (S), der er formand for omsorgsudvalget. Hun påpegede, at udvalget vil følge sagen tæt, og inden sommerferien se en status på, hvordan det går.

- Det er en stor omlægning, og det skaber utryghed for personale og borgere. Den utryghed har vi tillid til, at forvaltningen formår at tage hånd om, sagde Liselotte Frier Pedersen (S).

Annonce

Ensomhed er farligt

- Vi glemmer ensomhed. Vi glemmer at tale om, hvor farlig og hvor stor en sundhedsbelastning ensomhed er, sagde Rosa Lykke Yde (SF). Hun var bekymret for om nogen vil blive forhindret, når de selv skal transportere sig til de åbne tilbud.

- Ensomhed er næsten lige så farligt som rygning og overvægt. Vi skal huske, at fællesskab er en behandlingsform for mennesker i denne situation. Det er kommunens ansvar, at alle der har behovet, kan nå frem, mente Rosa Lykke Yde.

- Hvis noget er uhensigtsmæssigt, må medarbejdere råbe vagt i gevær til os politikere. Så må vi justere på nogle skruer, sagde Mogens Nyholm (R).

Velfærdslisten, SF, Beboerlisten og Enhedslisten stemte imod den nye struktur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fem ting vi lærte af sejren i Hobro: Bundgaard-debut, karantænefare og et mirakel fra puljesejr

Annonce