Annonce
Randers

Politikere om flygtninge-problemer: Løsningen findes i Afrika

Folketingsmedlem Daniel Toft (tv) (S), havde sin kampagneleder Katrine Evelyn Jensen med, da han mødtes med radikale Michael Skaaning Johansen, konservative Jane Crhistensen og Claus Kvist Hansen (DF) ved avisens rullende vælgermøde i Ryomgård. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Avisens rullende vælgermøde besøgte Ryomgård, hvor fire politikere tog fat på nogle af de spørgsmål, der fylder rigtig meget i valgkampen, nemlig integration og flygtninge-politik. Partierne har meget forskellige opskrifter på, hvordan problemerne skal tackles.

Ryomgård: Hvem har ansvaret for, at integration lykkes? Og hvordan skaber man gode vilkår for integration? Det var nogle af de spørgsmål, der blev drøftet, da amtsavisens rullende vælgermøde onsdag eftermiddag kom forbi Superbrugsen i Ryomgård. Og der var langtfra enighed om, hvordan man skal gribe sagen an, blandt radikale Michael Skaaning Johansen, Claus Kvist Hansen (DF), Jane Christensen (K) og Daniel Toft (S).

- Det handler om tid. Vi kan, hvis vi vil. Vi skal alle hjælpe med til, at folk, der kommer hertil, skal i job fra dag ét, mente Michael Skaaning Johansen. Der skal gives støtte og samtidig stilles krav.

Daniel Toft var enig. Han understregede, at vi også skal huske på succeshistorierne om vellykket integration og ikke kun fokusere på de negative fortællinger.

- Job er afgørende. Og så skal flygtninge have en dansk ven. Langtidsholdbare relationer er vigtige. Efterskoler, højskoler og foreningslivet er vigtige i forhold til at få skabt relationer mellem mennesker, påpegede Daniel Toft.

Konservative Jane Christensen mente ikke, at Danmark som stat skal gøre så meget for at fremme integrationen.

- Flygtninge og indvandrere skal tilpasse sig vores samfund og værdier - for eksempel når det gælder kvindesyn. Hvis de ikke lærer dansk, skal kassen lukkes i. Forældre skal tage ansvar for, at deres børn integreres. Lærer de ikke dansk, får de ikke en krone.

Mange lagde vejen forbi avisens pølsevogn, der onsdag var stillet op ved Superbrugsen i Ryomgård. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Rige lande skal hjælpe

Claus Kvist Hansen var ikke i tvivl om, at ansvaret for at blive integreret påhviler den enkelte.

- Jeg tror ikke på, at man med statstilskud kan mase folk ind i samfundet, der måske i virkeligheden foragter Danmark. Det skal komme fra hjertet, sagde han.

Èn ting er, hvordan vi bedst får integrationen til at lykkes. Noget andet er, hvordan vi griber flygtninge-problemerne an.

De fire politikere var enige om, at den bedste løsning er, at asylansøgninger bør behandles i eller tæt på de lande, hvor mennesker flygter fra. På den måde forebygges risikofyldt menneskesmugling som koster liv, og som smuglere tjener stort på. Samtidig kan man hjælpe dem, der har mest behov. Men det kræver et tæt samarbejde i Europa, og det er ikke lige om hjørnet.

- Jeg mener, vi skal rulle tæppet ned over Europa og lukke for flygtninge. Så må de i stedet koncentrere sig om at skabe muligheder for et godt liv i deres eget land, mente Claus Kvist Hansen.

- Men selvfølgelig skal vi i de rige lande i Europa hjælpe med at løfte Afrika, og kvinders rettigheder er en nøgle til udviklingen i Afrika, tilføjede han.

- Det er vigtigt at hjælpe i nærområderne. Vi kan godt tage flygtninge i Danmark, sagde Daniel Toft - men mente, at det ville være bedst, hvis flygtninge blev fordelt via kvoter som FN står for, frem for at spontane flygtninge, der er kommet hertil med hjælp fra menneskesmuglere, får asyl. Det er nemlig ikke nødvendigvis dem, der har mest brug for hjælp.

Uddannelse og vækst i Afrika

Radikale Michael Skaaning Johansen mente, at det er vigtigt at investere massivt i Frontex, EU´s europæiske grænse- og kystvagt.

- At lave grænsekontrol ved den danske grænse nytter ikke noget, sagde han.

Til gengæld skal der investeres i Afrika, blandt andet i uddannelse, så kontinentet kan få gang i en positiv udvikling. Her kan ny teknologi være en løftestang, understregede han.

- Og vi skal støtte erhvervsvirksomheder, så de kan skabe vækst, mente Jane Christensen.

Uanset hvad, så er det opgaver, som det danske Folketing ikke kan løse alene.

Humøret var højt, selv om vejret ikke just var det bedste, da det rullende vælgermøde lagde vejen forbi Ryomgård. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Annonce