Randers: - Nogen har altså lavet nogle fejlberegninger. Der er blevet bygget og bygges jo stadig helt vildt herude, så det burde ikke komme bag på nogen, at der følger et behov for flere daginstitutionspladser. Det er jo ikke mindst børnefamilier, der flytter ind i de nye huse, siger Erik Blok Andersen om den aktuelle mangel på børnehave- og vuggestuepladser i Assentoft og nærmeste omegn.
Han stiller op for Østbroen og markerer således samtidig, at hans liste ikke udelukkende er optaget af at få droppet ideen om en klimabro til fordel for en østligere østbro.
- Jeg er socialliberal, siger Erik Blok Andersen, som mener, at man fremover bør sikre sig, at forvaltningen kan lave mere præcise prognoser på børnetallet og dermed behovet for daginstitutionspladser.
Socialliberal plejer folk Radikale Venstre at kalde sig selv, men det parti er altså, som det er fremgået af flere artikler her i avisen, uenige med Erik Blok Andersen, når det gælder broers placering.
Erik Blok Andersen får til gengæld opbakning til sin vurdering af problemets årsag på børnepasningsområdet fra flere andre partier.
Pavilloner kun af nød
- Det er helt rigtigt, som vi hører fra flere borgere, at udfordringerne med at få pasningsplads til sine børn herude er gamle. Jeg har selv oplevet det for otte år siden, siger Morten Lindberg, der stiller op for Venstre.
- Her og nu mener jeg, at midlertidige pavilloner må være løsningen, ligesom man kan se på, om det er muligt hurtigt at skabe rammer, så man kan øge børnetallet en smule i de eksisterende pasningstilbud, siger Morten Lindberg og understreger samtidig, at han anser pavilloner for at være en absolut nødløsning, som man kun skal gribe til, når det som nu brænder på.
- Pavilloner har det nemlig, viser erfaringerne, med at udvikle sig til at blive permanente, og der skal vi ikke hen. Børnene skal have ordentlige fysiske rammer. I øvrigt er problemet ikke isoleret til Assentoft og omegn, men findes også andre steder i kommunen, og generelt vil jeg arbejde for, at der løbende bliver holdt skarpt øje med blandt andet fødselstallet og tilflytningsraten, så vi fremover ikke kommer til at mangle pasningstilbud til børnene, siger Morten Lindberg.
Infrastruktur
Også Anker Boje (S), der modsat de før nævnte sidder i det nuværende byråd, mener, at pavilloner kunne være en midlertidig løsning, men siger også, at der naturligvis skal laves flere permanente pladser.
- Om man så skal bygge en helt ny institution eller renovere og udbygge den gamle, har jeg ikke noget skråsikkert svar på, men er åben for begge muligheder, siger han og peger på, at der i Assentoft også bør kigges på infrastrukturen.
Morten Lindberg, byrådskandidat for VenstreDet er helt rigtigt, som vi hører fra flere borgere, at udfordringerne med at få pasningsplads til sine børn herude er gamle. Jeg har selv oplevet det for otte år siden.
- Trafikken sander mere og mere til, så både af hensyn til fremkommeligheden, til borgerne, som er generet af den tiltagende trafik, og ikke mindst til børnenes sikkerhed, når de er på vej til eller fra skole, skal der findes bedre løsninger, siger Anker Boje.
Psykiatrien
Ved pølsevognen møder vi familien Karmark Pedersen fra Drastrup. Den består af mor Katharina, far Rico og tvillingerne Sofie og Signe i klapvognen.
- Vi er i den heldige situation, at vi har fået daginstitutionsplads til børnene, men jeg ved jo fra blandt andet mødregruppen og venner og bekendte, at knapheden på institutionspladser fylder og er en alvorlig stressfaktor i rigtig mange børnefamilier herude, siger Katharina Karmark Pedersen.
Udover at nyde en hotdog og fornemme stemningen ved vælgermødet omkring Amtsavisens pølsevogn er parret også kommet for at spørge ind til, hvordan nogle af politikerne ser på lokalpsykiatrien.
- Vi har psykiatrisk lidelse tæt på i familien, forklarer Rico Karmark Pedersen.
Han har blandt andet haft en snak med Gitte Færgemann (S), som blandt andet kan fortælle, at man lige nu arbejder på at udvikle og forbedre samarbejdet mellem Psykiatriens Hus og Psykiatrien under Region Midtjylland med henblik på at nedbringe det alt for store antal genindlæggelser af psykiatriske patienter.
- Det er noget, jeg er meget optaget af, ligesom det i det hele taget er vigtigt at vedligeholde og udvikle samarbejdet med Region Midtjylland omkring de psykiatriske patienter, siger Gitte Færgemann.
Forfald og telefoner
Der bliver både diskuteret men nok mest hyggesnakket foran pølsevognen om mange forskellige emner. Således erklærer Frits Andersen sig overordnet set ganske tilfreds med tingenes tilstand.
- Kommunen laver mange gode ting, men den glemmer at vedligeholde dem. Så tag jer nu sammen , så tingene ikke forfalder, lyder opfordringen til nuværende og kommende byrødder fra Frits Andersen.
På lignende vis er et håbløst, kommunalt telefonsystem eneste anke fra Carl Christian Brask fra Lund.
- Man bliver jo kastet rundt fra den ene afdeling til den anden, inden man havner hos den, man egentlig vil snakke med. Det må I se at få lavet om på, lyder det fra Brask.