Annonce
Debat

Politikerne selvopfundne topidræt

EM i fodbold med fire kampe i København og OL til sommer i Japan. Store sportsbegivenheder, der ikke er forbigået politikernes opmærksomhed.

Folketingspolitikerne går forrest i sporten med den vigtige disciplin "partihopperi" med store præmier.

Det ser tilsyneladende ud til, at partierne kæmper indbyrdes for at få flest afhopperpoint. De store partier har selvfølgelig en fordel med flest spillere, men andre følger godt med.

Stillingen er p.t.: Venstre: Fire point siden FT 2019. Alternativet: Fire point. Radikale: To point. Konservative: Et point. LA: Et point.

I afskedssalut - som et behændigt opfundet argument til lejligheden - fremhæver aktuelle Lars Løkke, Ida Auken og Britt Bager med henholdsvis 44.000, 22.000 og 10.000 personlige stemmer, at de på grund af deres høje stemmetal er i deres gode ret til at forlade det parti, de er indvalgt i, for derefter af forblive i Folketinget i andet parti eller som løsgænger.

Disse levebrødspolitikere vægter udsigten til at fortsætte med deres velbetalte månedlige vederlag (cirka 65.000 kroner) højere end at lade deres suppleant overtage mandatet, som jo er intentionen med valgsystemet.

Nogle partihoppere - særlig fra kriseramte partier - finder det nødvendigt at skifte parti for at opnå genvalg, og alle kneb gælder tilsyneladende for at beholde taburetten på tinge.

Det er ikke ulovligt, men totalt urimeligt at eksempelvis Britt Bagers 10.000 venstrestemmer nu bliver forvaltet af det konservative system. Disse vælgere står nu og ser måbende til, mens politikerleden øges.

Er det kun noget, der forekommer på folketingsniveau?

På ingen måde. Jeg googlede lige problemstillingen, og det ser ud til, at det forekommer lige så ofte i det kommunale niveau, hvis chancen for at opnå genvalg forbedres ved at skifte parti.

En løsning kunne være at forbyde partiskifte i valgperioden, men det kunne desværre afstedkomme, at der er nogle uengagerede politikere, der bliver for vederlagets skyld.

Er der andre løsninger?

Radikale i Randers Kommune modtager ikke partihoppere i en valgperiode, men alle medlemmer er velkomne til at blive sideordnet opstillet til kommunalvalget 2021.Folketingspolitikerne går forrest i sporten med den vigtige disciplin "partihopperi" med store præmier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce