Annonce
Randers

Politisk liste giver ny broanalyse dumpekarakter: Sjuskværk fem minutter i beslutningstid

Sådan ser den klimabro ud, som et stort flertal i Randers Byråd ønsker at etablere. Men broen er den forkerte løsning, mener den kommunalpolitiske liste, Østbroen, som kæmper for et andet alternativ. Illustration: Randers Kommune
Det er positivt, at der nu endelig er kommet en sammenligningsanalyse af klimabroen og østbroforbindelsen. Men i forhold til at lave en 'æbler til æbler'-sammenligning af konsekvenserne af de to projekter fejler man stadig fælt, mener den kommunalpolitiske liste, Østbroen, som allerede har fundet flere alvorlige kritikpunkter i den nye broanalyse.

Randers: Det er bestemt positivt, at Randers Kommune nu endelig har fået udarbejdet en fælles analyse af klimabroen og østbroen, hvor beregningsmetode og forudsætninger er ens, som det så længe er blevet efterlyst. Men det er bare stadig slet, slet ikke godt nok.

Sådan lyder meldingen fra den kommunalpolitiske liste, Østbroen, som først for få dage siden blev bekendt med den nye analyse.

- Vi har i oceaner af tid påpeget, at de hidtil fremlagte analyser ikke kunne bruges som sammenligningsgrundlag mellem klimabroen og østbroen. Derfor bekymrer det os rigtig meget, at når rapporten, der angiveligt kan gøre lige netop dét, så endelig kommer, så sker det lynhutigt fem minutter før beslutningstid – midt i påsken – og så er den gemt væk som et bilag til en dagsorden for et udvalgsmøde, der finder sted lige efter påske. Ingen som helst har haft mulighed for at kommentere på dens indhold, og vi har endda kendskab til flere byrådspolitikere, som slet ikke var klar over, at man havde sat det her arbejde i gang. Og det ligner en omgang sjusk, siger en af listens repræsentanter, Erik Bo Andersen.

Annonce

En fejl at genbruge rådgiver

Sammen med andre af listens medlemmer har Erik Bo Andersen her i påskedagene haft travlt med at granske den nye analyse. Og konklusionen er, at der er op til flere ting, der fremprovokerer dybe panderynker hos Østbroen.

Det allerførste, der stikker listen i øjnene, er, at analysen er udarbejdet af samme rådgiver som kommunens foregående, fejlfyldte analyser er blevet det.

- Dét er i sig selv bare ikke godt nok. Bondemanden sætter jo heller ikke ræven til at vogte høns, hvis den allerede én gang har fejlet og er kommet til at spise dem, siger Erik Bo Andersen.

Annonce

Er præmissen i orden?

Men derudover peger Erik Bo Andersen på flere ting i rapporten, som Østbroen mener at kunne fastslå som værende fejlagtige.

- Spørgsmålet er, om præmissen for analysen overhovedet er i orden. Vi kan jo konstatere, at den nye analyse stadigvæk fejler fuldstændigt i forhold til at lave en ’æbler til æbler’-sammenligning af konsekvenserne af de to projekter. For begge projekter defineres som samlede forbindelser, men det er jo ikke tilfældet, siger Erik Bo Andersen og uddyber:

- Klimabroen er jo stadig kun et halvt ringgadeprojekt, som munder ud i en trafikal blindgyde ved Udbyhøjvej, lige syd for Bækkestien. Hvis man skulle kunne gøre det sammenligneligt med østbroforbindelsen, så skulle man sige, at østbroforbindelsen kun skal gå fra det sydlige hængsel og op til Udbyhøjvej i stedet for helt op til det nordlige hængsel på E45. Men vi ved jo godt, at der er mere end dét i begge projekter, siger Erik Bo Andersen med henvisning til listens forventning om, at Bækkestien på et tidspunkt vil blive inddraget for at færdiggøre en fremtidig ringgadeforbindelse, der går helt op til Ringboulevarden.


Klimabroen er jo stadig kun et halvt ringgadeprojekt, som munder ud i en trafikal blindgøde ved Udbyhøjvej, lige syd for Bækkestien. Hvis man skulle kunne gøre det sammenligneligt med østbroforbindelsen, så skulle man sige, at østbroforbindelsen kun skal gå fra det sydlige hængsel og op til Udbyhøjvej i stedet for helt op til det nordlige hængsel på E45. Men vi ved jo godt, at der er mere end dét i begge projekter.

Erik Bo Andersen, Østbroen


Den tidligere fodboldspiller og nuværende projektudvikler, Erik Bo Andersen, står i spidsen for ny en politisk liste, Østbroen, der vil ind i Randers Byråd for at få afskaffet planerne om en klimabro. Og han er mildest talt ikke imponeret af den nye sammenligningsanalyse mellem klimabroen og østbroforbindelsen, som Randers Kommune har fået udarbejdet. Foto: Annelene Petersen

Dernæst undrer det listen såre, at den nye sammenligningsanalyse tildeler østbroforbindelsen en markant lavere samfundsøkonomisk gevinst end dén, der fremgik af en analyse, der ud fra Landstrafikmodellen blev lavet af projektet i 2017.

- Hvorfor er det, at fordi man bruger kommunens trafikmodel, så bliver østbroens samfundsøkonomiske gevinst så meget ringere? I dag er renten lavere end dengang og arbejdsudbudsforvridningen er sat ned fra 20 til 10 procent, hvilket alt andet lige også burde resultere i en bedre intern rente, så den samfundsøkonomiske gevinst burde være større i dag! Og hvorfor er det, at sådan noget som støj, forurening og CO2-udledning taler i negativ retning for østbroen ude på landet men positivt for klimabroen, som ligger inde midt i byen? Der er altså nogle alvorlige forklaringsproblemer i det her, mener Erik Bo Andersen.

Annonce

- Der fifles med tallene

Derfor har Østbroen heller ikke tænkt sig at lægge sig ned og acceptere resultatet af den nye sammenligningsanalyse. Tværtimod vil den kommunalpolitiske liste kun kæmpe mere indædt for at opnå sit mål om en uvildig analyse af de to projekter.

- Vi vil ikke acceptere egen trafikmodel. Hvis den viser så skæve tal, som den gør, så er der noget galt. Hvis østbroen kan blive så meget ringere af at bruge kommunens egen trafikmodel, så er der noget galt. Så fifles der med tallene, og det kan man simpelthen ikke arbejde med, for det er manipulation over for politikere og over for borgerne, siger Erik Bo Andersen og fortsætter.

PLUS_amtsavisen

Kære Læser.

Du læser lige nu en artikel, som normalt er forbeholdt vores abonnenter. Vi har helt ekstraordinært valgt at give fri adgang til artiklen, fordi vi gerne vil vise, hvad vores dygtige journalister skriver om de emner, som kan have værdi for dig og din hverdag. Vi arbejder hver dag benhårdt på at udvælge og skrive om de emner, som har størst interesse og betydning for folk i Kronjylland, på Djursland og det sydlige Himmerland. Uanset om det gælder politik, byggerier, infrastruktur, erhverv eller sport.

Vi håber, at du får gavn af artiklen. Husk, du altid er velkommen tilbage – uanset om du vil læse vores gratis artikler, eller om du ønsker at få lidt mere viden om og indblik i din og vores by og fælles interesser. Klik her, hvis du fremover vil have adgang til lignende artikler.

- Vi har flere gange påpeget, at vi vil have en uvildig analyse fra en uvildig instans, og det holder vi fast i. Vi vil have Vejdirektoratet til at lave to fulde modeller af klimabro- og østbroprojektet ud fra Landstrafikmodellen, som er de modeller alle andre større infrastrukturelle projekter kører efter i Danmark.

Derudover lover Østbroen, at man kommer til at bede om aktindsigt i både korrespondance og de præmisser, som indgår i den nye analyse, inden Randers Byråd skal træffe endelige beslutninger i forhold til den nye infrastrukturplan.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers FC For abonnenter

Seneste nyt før pokalopgør: Marxen misser møde med barndomsklub - sådan kan Randers FC stille op

Alarm 112

Kan risikere at brænde i dage: Voldsom brand hos trævirksomhed er stadig ikke under kontrol

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Randers

Politikere undrer sig og sender besked til hospitaler: - I må altså gerne ansætte medarbejdere på deltid

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Randers

Lone Andersen forlader Randers Statsskole - har fået nyt job

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Alarm 112

Har brændt siden i morges: Brandfolk fra hele Djursland kæmper med brand hos trævirksomhed

Annonce