Annonce
Mariagerfjord

Politiske efterdønninger i Mariagerfjord: Dansk Folkeparti overtager Radikale Venstres plads i økonomiudvalget

"Mig bekendt er der truffet beslutning om, at det bliver Dansk Folkepartis Jørgen Hammer Sørensen, der overtager Casper Hedegaard og Radikale Venstres plads i økonomiudvalget", siger Jens-Henrik Kirk, medlem af økonomiudvalget for konservative. PR-foto
Med under fire måneder til næste kommunalvalg skifter partifarven på en af pladserne i økonomiudvalget som resultat af, at Casper Hedegaard fra Radikale Venstre træder ud af byrådet.

Mariagerfjord: Ved kommunalvalget i 2017 blev Jan Thorbøll Andersen valgt til Mariagerfjord Kommunes byråd for Dansk Folkeparti og fik som led i konstitueringsaftalen en plads i økonomiudvalget. En plads, han tog med sig, da han blev løsgænger i 2018 og i december 2019 meldte sig ind i Venstre. En manøvre der nu skaber politiske efterdønninger i byrådet.

Ligesom Jan Thorbøll Andersen blev Casper Hedegaard fra Radikale Venstre valgt til byrådet i 2017, og han fik som en del af konstitueringsaftalen også plads i økonomiudvalget.

Nu flytter Casper Hedegaard til København, og da man skal være bosiddende i kommunen for at kunne være medlem af byrådet, har Radikale Venstre kort før årets kommunalvalg måttet finde en til at overtage hans plads i byrådssalen. Valget er faldet på Maren Sturis Tang.

Annonce

Ingen automatik i økonomiudvalget

Det betyder dog ikke, at Maren Sturis Tang også automatisk overtager Casper Hedegaards plads i økonomiudvalget. Det afgøres af den valggruppe, der i sin tid gav pladsen til Casper Hedegaard. En valggruppe, der består af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Beslutningen træffes i forbindelse med, at byrådet mødes ekstraordinært 5. august med det ene punkt på dagsordenen.

Formand for økonomiudvalget, borgmester Mogens Jespersen, vil ikke kommentere på, hvem der bliver nyt medlem af økonomiudvalget før det ekstraordinære byrådsmøde 5. august. "Men jeg kan sige så meget som, at det ikke bliver en fra Radikale Venstre", siger han. PR-foto

I Dansk Folkeparti er der delte meninger om, hvem der skal overtage pladsen. Jørgen Hammer Sørensen har tidligere meldt ud, at han vil holde døren åben for at overtage pladsen, mens hans partikollega, Pia Adelsteen, mener, at pladsen skal følge partiet. Hun vil derfor stemme for, at Maren Sturis Tang bliver nyt medlem af økonomiudvalget.

En holdning som Maren Sturis Tang ikke overraskende deler.

- Jeg synes, det er frygteligt ærgerligt, at der bliver indgået en aftale om, at Casper (Hedegaard, red.) skal sidde i nogle udvalg, men at i det øjeblik, han træder ud, er de pladser åbenbart til diskussion i stedet for, at hans suppleant som noget naturligt overtager dem, siger Maren Sturis Tang med henvisning til, at Casper Hedegaard også var medlem af udvalget for arbejdsmarked og undervisning.

- Hvis Radikale Venstre ikke kan beholde pladsen, ser jeg det som et udtryk for, at man ikke kan regne med de partier, man har indgået aftalen med, fortsætter hun.

Annonce

Konservativ: Afgørelsen er truffet

Selv om pladsens skæbne som nævnt afgøres på mødet 5. august er det kun formelt. Reelt er beslutningen truffet. Det fortæller Konservatives medlem af økonomiudvalget, 2. viceborgmester Jens-Henrik Kirk:

- Mig bekendt er der truffet beslutning om, at det bliver Dansk Folkepartis Jørgen Hammer Sørensen, der overtager Casper Hedegaard og Radikale Venstres plads i økonomiudvalget.

En beslutning han fuldt ud bakker op om, da det efter hans mening blot bringer tingene tilbage til den borgerlige konstitueringsaftale, hvor Dansk Folkeparti havde en plads i økonomiudvalget.

- Dengang var Radikale Venstre en del af gruppen omkring borgmester Mogens Jespersen, men midt i perioden valgte de at forlade gruppen, så der ikke længere var det samme borgerlige flertal i økonomiudvalget som ved konstitueringen.

- Nu hvor Casper Hedegaards plads er blevet ledig, synes jeg, det er helt naturligt, at vi, når vi har en borgerlig borgmester ved Mogens Jespersen, også sikrer, at der er et borgerligt flertal i økonomiudvalget ved at give pladsen til Dansk Folkeparti, siger Jens-Henrik Kirk.

Han tilføjer, at hvis man skal pege på, at der er nogen, man ikke kan regne med i forhold til indgåede aftaler, er det Radikale Venstre, da Casper Hedegaard midt i valgperioden meddelte, at han ikke længere var en del af den blå gruppe.

- Det var i det øjeblik, tingene ændrede sig.

- Man kan sige, at vinderen af rokaden er Venstre, der med Jan Thorbøll Andersens tilgang har fået et yderligere medlem af økonomiudvalget - og taberen er så Radikale Venstre, konstaterer Jens-Henrik Kirk.

Annonce

Ingen kommentar fra formanden, men…

Formand for økonomiudvalget, borgmester Mogens Jespersen, ønsker ikke at kommentere på Jens-Henrik Kirks udmelding om, hvem der bliver det nye medlem af udvalget før byrådsmødet 5. august.

- Normalt fortæller vi ikke den slags i pressen før, vi har holdt mødet. Jeg synes ikke, det er fair overfor dem, der bliver udpeget og dem, der ikke bliver, siger Mogens Jespersen.

- Men jeg kan sige så meget som, at det ikke bliver en fra Radikale Venstre, for det har aldrig været deres plads. I den aftale, vi indgik med Casper Hedegaard, fik han en af Venstres pladser, tilføjer han.

Annonce

Fortørnet på sit partis vegne

Udmeldingerne fra Jens-Henrik Kirk og Mogens Jespersen kommer ikke bag på Maren Sturis Tang.

- Jeg kunne forstå på det hele, at det ville gå den vej, så jeg havde regnet med, at det blev Jørgen Hammer Sørensen, der fik pladsen, siger hun.

Maren Sturis Tang vil dog ikke klandre Venstre for, at hun ikke bliver medlem af økonomiudvalget.

- Men etisk vil jeg sige: Hvorfor skal det gå ud over Radikale Venstre, at Dansk Folkeparti har et medlem, der vælger at hoppe fra partiet. Det er jo dem, der har et medlem, der ikke er tilfreds med forholdene, og det går nu ud over de radikale, at de mangler et medlem og en plads i økonomiudvalget, siger hun og tilføjer, at selv om hun anerkender, at det foregår helt efter reglerne, synes hun, det er ærgerligt.

- Ikke for mig personligt, men på Radikale Venstres vegne. Jeg ved, at min gruppe er rimelig fortørnet over det og tager det som et udtryk for, at man ikke rigtig regner med Radikale Venstre, siger Maren Sturis Tang.

Dansk Folkepartis Jørgen Hammer Sørensen overtager den radikale Casper Hedegaards plads i økonomiudvalget. Foto: Frank Pedersen
Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Udland

Advokat: Drabssigtet dansk statsborger samarbejder med politi

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Annonce