Annonce
Randers

Farvel til stort og småt brændbart: Nu skal brugerne vænne sig til nye skilte på genbrugspladsen

Nu skal det ikke længere hedde småt og stort brændbart på genbrugspladsen, selv om de begreber efterhånden har brændt sig ind på nethinden af forbrugerne. Nu skal det i stedet hedde "Rest efter affald", for at tydeliggøre, at der her ikke er tale om alt affald, bare det kan brænde. Arkivfoto: Mette Mørk
Du kommer til at lede forgæves efter containerne til småt og stort brændbart på genbrugspladsen, for nu skifter det navn til "Rest efter sortering".

Randers: Randers Kommune har gang i navneskiftene på affald for tiden. For nyligt forandrede kommunen det grønne, organiske affald til madaffald, og nu skal småt og stort brændbart på genbrugspladsen hedde "Rest efter sortering". Det er ikke, fordi skidtet og skraldet har været til numerolog, men for at få folk til at ændre adfærd med deres efterladenskaber. Og gøre, så mere affald genbruges og mindre brændes af.

- Vi er glade for det nye navn, for det understreger, at her skal der først smides noget i, når man er færdig med at sortere det, forklarer Helle Jørgensen fra Affald og Genbrug ved Randers Kommune. Desværre må hun også skuffe dem med hang til onkel-vitser:

- Det har altid været en stående vittighed blandt de besøgende på pladsen, at alt jo kan brænde ved høje nok temperaturer, men nu kan man altså ikke længere joke sig uden om at sortere sit affald, siger hun.

Annonce

Mindre skal brændes af

Der bliver hvert år afleveret mere på genbrugspladserne, og så længe det går til genanvendelse er det også gode skridt i den rigtige retning. Men stigningen gælder også det, der bliver afleveret til forbrænding, og derfor bliver der nu sat ekstra fokus på de containere.

- Senest har vi lagt låg på vores deponicontainere og fået flyttet rigtigt meget affald, som godt kunne genanvendes i stedet for at blive deponeret. Nu er turen så kommet til containerne med brændbart, hvor vi har en forventning om, at vi kan redde 10 procent af affaldet fra flammerne. I løbet af et år, bliver det mellem 450 og 500 tons, lyder det fra Helle Jørgensen.

Borgerne i Randers Kommune er rigtig gode til at sortere deres affald, og genbrugspladserne er med til at sikre kommunen en plads blandt de bedste i landet til at genanvende ressourcerne i affaldet. Krav fra EU betyder, at 65 procent af alt affald skal genanvendes senest i 2035, men ambitionerne kan godt være højere end det, fortæller Helle Jørgensen.

- Vi mærker stor opbakning til affaldssorteringen og vores tiltag her i Randers Kommune, og vi mener helt klart, der er endnu mere potentiale. Når borgerne gerne vil sortere og leve mere bæredygtigt, skal vores ambitioner selvfølgelig også matche det ønske, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC

Nedtælling til pokalfinale: Husk at følge med, når vi går live med Ralf Pedersen

Randers FC For abonnenter

Tre pokaltitler, DM-sølv og 15 år på førsteholdet i Freja: Bankmanden fyldte trofækontoen helt op

Annonce