Annonce
Navne

Portræt: Erfaren togentusiast på ny opgave

Frits K. Sørensen løser fremover to opgaver for Mariager-Handest Veteran Jernbane. Arkivfoto: Lars Rasborg
Frits K. Sørensen skal bistå den nye MHVJ-driftsbestyrer i det administrative arbejde.

I forvejen har Frits K. Sørensen, Assens, posten som sikkerhedsansvarlig på MHVJ, Mariager-Handest Veteran Jernbane. Som kort fortalt i portrættet af den nye driftsbestyrer, Katrine Blåberg Andersen, skal han fremover også i rollen som leder af en nyoprettet sekretariatsfunktion aflaste driftsbestyreren i det efterhånden omfattende administrative arbejde, der følger med at drive en veteranjernbane.

Der kunne næppe heller findes en bedre kvalificeret til posten, som Fritis K. Sørensen i øvrigt er helt alene om at bestride.

Dels har Frits K. Sørensen gennem mange år arbejdet i den finansielle sektor, dels har han ikke færre end 40 års frivilligt virke ved veteranjernbanen bag sig.

Annonce

Frits K. Sørensen er til daglig ansat i Sparekassen Kronjyllands hovedsæde på Tronholmen i Randers. Her har han siden 2013 arbejdet i den afdeling, der internt hedder Kredit Insolvens. Det angår konkursboer, akkorder, dødsboer med videre og er, med Frits K. Sørensens egne ord, et fantastisk job, som er mere muntert, end navnet kunne antyde.

Frits K. Sørensen arbejder fire dage om ugen og kan derfor bruge en fridag på MHVJ hjemme i sin kælder. Han er i dag 62 år og planlægger at stoppe i Sparekassen Kronjylland med udgangen af marts 2022.

Mange års tjeneste

Frits K. Sørensen kender MHVJ gennem mange år.

Allerede i 1982 blev han i en alder af kun 23 år medlem af veteranjernbanens driftsudvalg og har siden, med enkelte afbrydelser, været aktiv i bestyrelsesarbejdet.

Helt bevidst gennemfører man i MHJV et glidende generationsskifte i denne tid.

- Lige nu er tre medlemmer af bestyrelsen personer under 40 år, fortæller Frits K. Sørensen. Bestyrelsen er udvidet fra fem til syv medlemmer, netop fordi man gerne vil have yngre kræfter ind i arbejdet.

Annonce

Tidlig interesse

Frits K. Sørensen kom til verden i 1959. Stedet var Glæsborg, i sin tid en station på privatbanen Ryomgård-Gjerrild-Grenå.

I 1959 var arbejdet med likvidation af Gjerrild-banen afsluttet, efter at banen var lukket tre år tidligere, så af gode grunde har Frits K. Sørensen aldrig kørt med den. Men han har skrevet en artikel i årbogen for Historisk Samfund for Randers Amt i 1976, og den er siden udkommet som særtryk. Desuden har han bistået den kendte jernbanehistoriker Asger Christiansen med dennes bog om Gjerrild-banen.

Som sikkerhedsansvarlig er det Frits K. Sørensens opgave overfor Jernbanetilsynet at stå inde for, at driften afvikles på en forsvarlig måde.

Annonce

Krokodillefængslet

I nogle år tjente MHVJ gode penge ved at køre på andre skinner. Således blandt andet som juletræstog fra Viborg mod Løgstør ad den nu nedlagte godsbane.

Der blev også tjent penge ved kørsel mellem Mariager og Randers.

- Faktisk blev vi af personalet på Randers Banegård kaldt "De små guldgravere". Man kunne jo se, hvordan der stod op mod 300 for at køre med os til Mariager, har Frits K. Sørensen siden fortalt.

Dengang standsede MHVJ-togene også ved Randers Regnskov. Den brød veteranbanens daværende driftsbestyrer, den meget partitro kommunist S.P. Laursen, sig bestemt ikke om - han kaldte den konsekvent for Krokodillefængslet!

En dag skulle Frits K. Sørensen være togfører for et MHVJ-tog og måtte afvente signal fra kontroltårnet på Randers Banegård med S.P. Laursen som tjenstgørende.

Da tilladelsen kom, skete det med ordene:

- Så er der ret ned mod Krokodillefængslet!

Vendingen ret ned er et normalt anvendt fagudtryk og betyder, at toget må køre frem.

Annonce
Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Først var der én, så to og nu falder de på stribe: Coronasmitten har fået has på mindst otte politikere i Randers

Randers FC For abonnenter

Venter der et salg eller 100 kampe mere for Vito i lyseblå? - Det er rent win-win, ligegyldigt hvad der sker

Norddjurs

Ø søger sygeplejerske: - Det er et fantastisk job, og vi kører ud til patienterne på en ATV

Randers

Villa stod i lys lue: - Bygningen er overtændt, og det brænder voldsomt derude

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Chefredaktøren mener For abonnenter

Et julebad er ingen selvfølge: Fattig behandling af syge og svage i Randers

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Østjylland

Udbyhøj Kabelfærge bliver slæbt hjem fra Fyn i weekenden: Den er klar på Randers Fjord mandag eftermiddag

Randers For abonnenter

Politiker kritiserer byrådskolleger for at sige nej til dagligt bad til ældre og udsatte borgere: Flertallet løber fra ansvaret og lader de ansatte stå med udfordringerne

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Annonce