Annonce
Navne

Portræt: Hans Christian Øster har gjort det rigtig godt

Her ses Hans Christian Øster, da han taler ved et Rotary-møde i Letland. Blandt de lyttende er Letlands præsident og Rotarys verdenspræsident. Privatfoto
Den tidligere randrusianer har haft stor glæde af medlemsskabet af Rotary.

Til forståelse af denne artikels overskrift bør skrives, at da den i dag 76-årige Hans Christian Øster var elev på Randers Statsskole, måtte han gå en klasse om, og sin nysproglige studentereksamen tog han i Aarhus, hvortil hans mor var flyttet, da hun i 1963 var blevet enke.

Men det er blevet til en succesrig karriere i den akademiske verden, delt mellem Danmark, Sverige og Afrika, og desuden til en femtrædende placering i Rotary. Således var det Hans Christian Øster, som repræsentede Rotarys verdenspræsident, da Distrikt 1440 tidligere i år holdt konference i Randers.

Hans Christian Øster er lægesøn, født på adressen Storegade 8 i Randers som sidst af en flok på otte. De syv lever stadig. Blandt dem er gårdejer Jens Jacob Øster, der ikke mindst vil være kendt i bybilledet med sine skiftende hestekøretøjer. En søster er død.

Opvæksten fandt sted i et mindre hus lige ved Søren Møllers Gades Skole. Her havde Hans Christian Østers far, Jacob Øster, indrettet sin lægepraksis.

Der var på et tidspunkt ikke færre end tre læger med efternavnet Øster i Randers, nemlig foruden den allerede nævnte også børnelægen Jakob Øster - fornavnet altså stavet med k - og læge Rigmor Øster, gift med sognepræst Andreas Øster, der ikke mindst var kendt for sin indsats for frimureriet lokalt og i Danmark.

En slægtsgård på Samsø, som en søster hidtil har boet på, er netop solgt, og det var i forbindelse med noget praktisk her, at Hans Christian Øster velvilligt gav tilsagn om at lægge vejen forbi Randers til et interview og dermed tillige blive gæst ved et ordinært møde i Randers Søndre Rotary Klub på Restaurant Tronborg.

Annonce
Ved det nævnte møde i Rotary-distrikt 1440 tog Hans Christian Øster denne selfie af sig selv og artiklens forfatter

Varieret uddannelse

Hans Christian Østers uddannelse er varieret, fordi den er foregået både i Danmark og i Sverige. Han er således cand.mag, fra Københavns Universitet, men desuden - og her kommer nogle svenske titler - Fil. dr. fra Lunds Universitet og Teol. kand. 1985 fra samme universitet. Ydermere er Hans Christian Øster progfessor h.c. i komperativ religion, teologi, historie, psykologi samt dansk sprog og litteratur.

Han har undervist i Danmark, Sverige, Rusland, Ukraine samt i Vest- og Sydcentralafrika. Netop i Afrika var hans forældre en tid udsendt som danske missionærer. Hans Christian Øster er den dag i dag på besøg i Afrika nogle uger hvert eneste år.

Nogle af de talrige studieture for studerende, lærere og andre, som Hans Christian Øster har ledet siden 1971, er gået til den afrikanske stat Sierra Leone.

Det var under et arbejdsbesøg i det tidligere Sovjet, Hans Christian Øster traf sin nuværende hustru, Ludmilla Øster.

Blandt mange aktiviteter kan nævnes, at Hans Christian Øster i nogle år var ekstern eksaminator ved Ph.d.-forsvar. Fra 1986 og til 1999 underviste han som lektor på Linköping Universitet.

Han og hustuen bor privat i Mjölby i Östergötland.

Rotary

I arbejdsåret 2018-19 var Hans Christian Øster distriktsguvernør for Rotary i Distrikt 2410, Sverige og Letland. Han blev medlem af den verdensomspændende organisation i 1987.

- Rotary har åbnet mange døre for mig, siger Hans Christian Øster, der altid har benyttet arbejdsophold forskellige steder til at deltage i et lokalt møde. Faktisk har det kun været på Cuba, der ikke findes Rotary-klubber. I dag er der således mange i de tidligere kommunistiske lande.

Hans Christian Øster har også taget del i lokalt foreningsarbejde, idet han i nogle år var formand for menighedsrådet ved domkirken i Linköping. I samme boldgade kunne nævnes, at han har virket som gæsteprofessor ved teologi- og religionsstudiet ved universitetet i Malawi. Det kristne engagement er klart.

Politisk engangeret

Hans Christian Øster har også været politisk engangeret, mens han i nogle år boede i Danmark. Han underviste dengang på Fredericia Gymnasium. Han var formand for Venstre i Børkop og opstillet ved to folketingsvalg i perioden 1982-86.

Ved et af valgene manglede Hans Christian Øster kun omkring 80 stemmer for at blive valgt.

Apropos valget af Jakob Ellemann-Jensen til formand for Venstre kan Hans Christian Øster fortælle, at han var blandt dem, der ved et landsmøde i Herning gik på talerstolen og anbefalede den nye formands far, Uffe Ellemann-Jensen, til formandposten. Til nogen fortrydelse for en anden kandidat, nu afdøde Ivar Hansen.

Blandt de kandidater, der også opstillede i området dengang, var Britta Schall Holberg. En stadig aktiv politiker, Bertel Haarder, fik en særlig betydning for Hans Christian Øster. Bertel Haarder var som bekendt minister i mange år, og han havde forsynet Hans Christian Øster med nogle dokumenter, som skulle vise sig at give adgang, når han kom til diverse kontrolposter i afrikanske lande.

Ved Rotary-mødet i Randers Søndre kunne Hans Christian Øster i øvrigt gense en kammerat fra Randers Statsskolen, nemlig den nuværende præsident Erik Larsen, der er vokset op i Allingåbro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Randers FC For abonnenter

Kamp om pladserne til lokalbrag: Midtbanekreatør har beholdt selvtilliden over pausen

Randers

Fri adgang til nationale testcentre for corona: I Randers bestemmer lægens vurdering stadig

Annonce