Annonce
Debat

Potentiale for landbrugseksport forløses gennem samarbejde

Når en dør lukkes, så åbnes der ofte en ny. Og ellers må man selv forsøge at sparke den op. For fødevareklyngen og agroindustrien er det en evig sandhed.

De seneste år har vi eksempelvis oplevet uro på flere centrale markeder i form af en russisk importembargo på fødevarer fra EU, udsigten til en hård Brexit, og protektionistiske meldinger fra USA. Det er derfor afgørende, at der hele tiden udvikles nye markeder, så den danske eksport ikke bliver for sårbar. Et af de markeder er Fjernøsten, hvor der lige nu ligger et stort potentiale.

I 2017 eksporterede den danske fødevareklynge således for 5,5 mia. kr. til Japan, og en analyse fra Landbrug & Fødevarer viser, at den vil kunne stige med 80 procent i løbet af de kommende 10-15 år. Vi har øget eksporten af fødevarer til Australien til en milliard kroner. Og i Vietnam og flere andre lande er der stor vækst og en stigende købedygtighed, som giver sig udslag i efterspørgsel efter fødevarer med høj sikkerhed og sporbarhed. Præcis de kvaliteter, som danske fødevarer er kendt for.

Potentialet er dog langt fra begrænset til eksport af fødevarer. Landene i regionen har en betydelig landbrugsproduktion, så der er også et marked for de danske teknologier, som reducerer spild i produktionen og gør den mere klima- og miljøeffektiv. I fødevaresektoren arbejde vi selv hårdt på at forløse mulighederne, men det lykkes kun via stærke indsatser fra EU og Danmark.

For et halvt års tid siden faldt EU’s handelsaftale med Japan på plads, og den blev for ganske nylig fulgt op af en aftale med Vietnam. Det er med til at bane vejen, men at få danske varer ud på hylderne i supermarkederne lykkes primært så godt på grund af et unikt godt samarbejde om at rejse ud og ”låse markeder op” mellem fødevareerhvervene og det offentlige, bl.a. i form af Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen.

Dette samarbejde er ekstremt vigtigt, og vi håber, at den nye regering vil prioritere det på finansloven 2020. Det er i høj grad med til at styrke Danmarks profil som fødevareproducent.

Annonce
Flemming Nør-Pedersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Smuk som et stjerneskud

Sjældent har vi set vores skønne Randers smukkere end netop nu. Mens vi nærmer os årets mørkeste dag, er der lys overalt i vores by. Lysets by skinner i vintermørket og lyser op i en måned, der ellers er mørk og våd og kold. Julebelysningen i gågaderne i vores hyggelige, historiske middelaldermidtby skaber varm stemning i Slotsgade, Torvegade, Sct. Mortens Gade, Brødregade og Houmeden. Selv på Rådhustorvet synes lyset i vinduerne i byrådssalen at være varmt. Bevæger vi os væk fra midtbygaderne, fremstår også området omkring havnen og åen som et julehyggeligt åndehul. Julebelysningen på havnekontoret og parkeringshuset stråler om kap med belysning, granguirlander og juletræer på stibroen, Randersbro og den blå bro. Sparekassen spiller smukt med på Tronholmen - i lighed med den lysende hest i Søndergade. Lidt længere mod vest lyser regnskovens kupler grangrønt i vintermørket. Smuk som et stjerneskud skinner vores by smukkere end mange andre julebyer. Den side af Randers skal vi også huske at se og huske at glæde os over og huske at dele med andre. Danmarks smukkeste juleby fortjener at få besøg fra andre byer, og derfor skal vi huske at fortælle vidt og bredt om byen, der er vores, byen, vi elsker at være en aktiv del af og leve vores gode liv i. Også selv om der er sager i vores by, der i særklasse mangler julefred. Her i mediehuset glæder vi os hver morgen over det smukke syn, der møder os, når vi møder på vores nye arbejdsplads på øverste etage af SCS-Huset på Randers Havn. Overalt i synsfeltet er broer og bygninger klædt i julehyggelig belysning, der giver os en glad begyndelse på dagen. Vores morgenoplevelse i denne decembermåned vil vi gerne dele med vores læsere, og derfor byder vi tirsdag, onsdag og torsdag 90 læsere indenfor, 30 hver morgen. Vi serverer et rundstykke, en kop kaffe og verdens smukkeste juleudsigt, og vi giver en lille julegave. Abonnenter kan gratis løse billet på Avisfordele.dk. Se det hele lidt fra oven. Og se Randers fra den smukke side.

Annonce