Annonce
Navne

Poul Jeberg overrasket over at blive æresnisse

<p>Poul Jeberg er en kreativ julenisse. Her sammen med med-æresnisse Sven Eskildsen. Foto: Annelene Petersen</p>

Poul Jeberg fra Underværket anede intet på forhånd om sin kåring.

Annonce

Stumtjeneren på Poul Jebergs kontor i Underværket har de seneste dage båret en flot nissehue, nemlig det ydre udtryk for, at lederen af Underværket sammen med hoteldirektør Sven Eskildsen, Hotel Randers, er udnævnt til æresnisse 2015.

Poul Jeberg var aldeles uvidende om, at en hæder ventede ham i lørdags på det gamle rådhus. Han troede, at han sammen med sin faste makker på det felt, Niels Peter Christensen, skulle give den i rollen som bodyguard ved en vielse - men der var sat en anden dagsorden!

Nissehuen kommer til at sidde på et hovede, der er mere end almindelig kreativt. Den nu 63-årige Poul Jeberg har flere talenter og gør sig - absolut i god tid - også tanker om at bruge dem, når han ad åre takker af fra den stilling, har han haft de seneste 17 år.

Poul Jeberg kom til verden i Randers, boede de tre første dage af sit liv i Sjællandsgade for derefter at bo tre år på Runddelsvej og 12 år i Haderslev, hvor hans far havde fået en stilling. Og det var i Haderslev, at den kun 14-årige begyndte at spille rockmusik. Bandet hed Up & Down.

Da familien vendte tilbage til Randers, var det til et hus på Tømrervej og for sønnens vedkommende til mere rockmusik.

Det blev dog også til en HH-eksamen og til beskæftigelse hos Tøjeksperten i Middelgade, men musikken fyldte stadig meget.

Trods en manglende studentereksamen blev Poul Jeberg optaget på Aarhus Universitet og læste historie et år. Desuden tog han en eksamen i håndbogskundskab, som siden skulle vise sig meget nyttig.

Men det blev dramaturgi-studiet, Poul Jeberg derefter kastede sig over.

»Den beslutning ændrede faktisk mit liv - nu blev det sjovt at læse«, fortæller Poul Jeberg.

I 1986 bestod Poul Jeberg eksamen som dramaturg.

De følgende 13 år underviste Poul Jeberg flere steder - Randers Amtsgymnasium, Randers Statsskole og Paderup Gymnasium. Tidligere havde han gennem mange år undervist hos AOF og på Randers Ungdomsskole.

Men sideløbende, nemlig 1989, etablerede Poul Jeberg In'situ Danseteater og var desuden ansat på Teatret Mariehønen. Faktisk havde han i de år to-tre faste arbejdsplader samtidig.

In'situ skulle blive et hjertebarn for Poul Jeberg. Medvirkende var et tæt samarbejde med Sven Dalsgaard.

»Sven Dalsgaard er den ene af et par stykker, som virkelig har flyttet min hjerne«, siger Poul Jeberg.

Det kom også til et nært samarbejde med en anden lokal kunstner, Per Neble, men hvem In'situ Danseteater optrådte flere steder, bl.a. i Frankrig.

Poul Jeberg husker fra den tid, hvordan Per Neble havde skabt nogle tallerkener, hvori der var indsat dele af den væltede Berlinmur.

Et helt særligt kapitel var Poul Jeberg med til at skrive, dengang daværende museumsleder Finn Terman Frederiksen i 1992 havde hentet Yoko Ono og - ikke mindst - John Hendrix til udstilling i Randers.

Netop John Hendrix fik betydning for Poul Jeberg på niveau med Sven Dalsgaard.

Mere mere ventede. Sammen med sin hustru og daværende FOF-forstander Bent Olesen etablerede Poul Jeberg Idé-Express, Skolen for Ny Dans og Scenedesign. Der kom elever helt fra København for at blive undervist i Randers.

»Det var en forrygende tid«, konstaterer Poul Jeberg.

I 1998 blev stillingen som leder af Underværket opslået. Poul Jeberg blev den foretrukne, og lørdag den 14. oktober år 2000 kunne der kaldes til officiel åbning.

I dag går det fint for Underværket, som jo for den ene bygnings vedkommende er placeret, hvor Randers Dagblad havde trykkeri og redaktion.

Helt let er opgaven ikke, for Underværket fungerer ofte som en rugekasse for nyetablerede, som så finder andre steder hen, når det går dem godt.

I år kommer antallet af udlejninger op i nærheden af 600. Der er 28 faste lejere.

»Og en skøjtebane«, tillægger Poul Jeberg.

Ikke mindst samspillet med bestyrelsesmedlemmer som Svend Thøgersen og Christian Krogh er vigtigt for Poul Jeberg. Uden at forklejne andre kalder Poul Jeberg de tre for »et forrygende team«.

I sin fritid holder Poul Jeberg meget at at optræde.

»Nogle spiller golf - jeg spiller teater«, siger Poul Jeberg selv med den forklaring, at det giver ham luft og kræfter til det daglige arbejde at optræde.

Der er da også lagt nogle forberedende planer, når Poul Jeberg på et tidspunkt lader sig afløse - kodeordene er dans, musik og teater.

»Jeg »leger« allerede nu lidt med nogle folk, for der er tale om en langtidsprojekt«, fortæller Poul Jeberg.

Hustruen hedder Illona. Hun er oprindelig uddannet som tøjdesigner, men arbejder nu som lærer på Assentoftskolen. Bopælen er en lejlighed i Hospitalsgade.

Der er en søn og en datter i ægteskabet. Sønnen Kristoffer er på andet år elev på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus med trommer som instrument. Det samme har samboen John Riddell i øvrigt valgt.

Datteren Irenna går i 3.g på Paderup Gymnasium. Også hun har kreative evner som medlem af koret ved Sct. Mortens Kirke.

Poul Jeberg har ikke spor imod folk og tanker, der er anderledes. Det gælder også i hans rolle som udlejer i Underværket.

»Her skal der være plads til folk, der tænker anderledes«, fastslår Poul Jeberg, som selv lever fint op til målsætningen, hvilket enhver besøgende kan se - juletræet i Underværket hænger nemlig nedad med stjernen tættest på gulvet!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Testbilerne er klar når de store elever er tilbage i skole - Randers Kommune har mange corona-opgaver lige nu

Navne

Master i it

Annonce