Annonce
Portræt

Præsten er en aktiv del af lokalsamfundet

Sognepræst Søren Dam Kjeldsen fylder 60 år. Privatfoto
Sognepræst Søren Dam Kjeldsen fylder 60 år og ser sit lokale engagement som en borgerpligt.

Sognepræst i Øster Bjerregrav-Ålum, Søren Dam Kjeldsen, 60 år torsdag den 13. juni, er kendt som en aktiv medspiller i lokalsamfundet, også uden for kirker og præstegård.

- Jeg mener faktisk, at det er en borgerpligt, siger Søren Dam Kjeldsen, der er helt på det rene med, at engagementet kan give knubs. Således oplevede han for nogle år siden, at et sognebarn hen over Brugens køledisk rent ud erklærede, at præsten burde rejse.

- Vi kan ikke lide dig, lød "dommen".

Ikke desto mindre er det blevet til næsten 20 år i embedet, og selv slår Søren Dam Kjeldsen fast, at han er groet sammen med området. Så det nævnte udsagn var nok mest for egen regning.

Søren Dam Kjeldsen er vokset op i et grundtvigsk liberalt funderet lærerhjem i Skive og nysproglig student fra Skive Gymnasium. På samme gymnasium hang på fremtrædende plads et billede af formand Mao - så i protest meldte den unge mand sig ind i hjemmeværnet og har fået masser af gode oplevelser her.

Søren Dam Kjeldsen havde valgt russisk som bifag, og de kundskaber kom siden ham til gode, når han skulle tyde russisksprogede meldinger for hjemmeværnet.

Den unge Dam Kjeldsen havde egentlig tænkt sig at blive middelalderarkæolog, men tvivlede på jobmulighederne. Så det blev i stedet teologi. Nok ikke tilfældigt kom hans hovedfag til at omhandle "Elmelundmesteren og hans forlæg i Biblia Pauperum":

- Det var en opgave, der beskrev kalkmalerværkstedet og dets brug af den udbredte billedbibel. Man malede efter den for ikke at begå fejl i Guds hus. Det var et spændende fagområde, som jeg arbejdede med i næsten to år, og jeg vil mene, at det er lykkedes mig at påvise, hvilken udgave af Bibelen, som værkstedet brugte blade fra, fortæller Søren Dam Kjeldsen.

Annonce

Mange job i Aarhus

Teologistudiet ved Aarhus Universitet trak lidt ud, for Søren Dam Kjeldsen havde mange former for sideløbende arbejde. Han var natportier på Hotel Marselis, var bartender og udsmider, pakkede kartofler og var bogopsætter. Men i 1990 blev han cand.theol., i øvrigt på hold med senere biskop Henrik Wigh-Poulsen, og fik i 1992 sit første embede i Thorsted-Uth ved Horsens for så i 2000 at skifte til det nuværende.

Med i beskrivelsen hører også aftjening af værnepligt ved livgarden for nu 40 år siden.

Hjemmeværnet er blevet en vigtig del af sognepræstens tilværelse. Allerede i studieårene i Aarhus blev Søren Dam Kjeldsen betroet vigtige opgaver. Han var således med i det såkaldte patruljekompagni, hvilket indebar øvelser i NATO-sammenhæng, og med rang af premierløjtnant var han delingsfører og fungerende kompagnichef.

I nogle år var Søren Dam Kjeldsen feltpræst ved Prinsens Livregiment i Viborg og ved Totalforsvarsregion Midt i Skive. Undervejs skulle han have været udsendt til Afghanistan, men måtte melde fra af helbredsgrunde.

Søren Dam Kjeldsen har taget initiativ til hjemmeværnets nytårsgudstjenester i Sct. Mortens Kirke i Randers og nu også til en gudstjeneste på De Udsendtes Dag. I sine sogne har han arbejdet med nye gudstjenesteformer, hvilket han i øvrigt allerede begyndte med i årene i Thorsted-Uth.

Herfra stammer også initiativet med rollespil for konfirmander, der har udviklet sig til det nuværende "Luther på spil", og som har bredt sig til hele landet. Lidt i samme boldgade finder man Søren Dam Kjeldsen som tekstforfatter, medvirkende og til tider instruktør ved lokale revyer i Øster Bjerregrav.

Interessen for film giver sig udslag i dannelse af en lokal filmklub og talrige forevisninger i den statelige præstegård, populært kaldt for Marienborg.

Foredrag om øl kan sognepræsten også tilbyde, og han er fast medvirkende ved fredagbaren i det lokale forsamlingshus. Jo, "Søren Præst" er en alsidig mand.

En særlig præstekone

Søren Dam Kjeldsens hustru hedder Sussi Borrits Kjeldsen og arbejder som røntgensygeplejerske på Regionshospitalet Randers. Også hun er aktiv i hjemmeværnet - en tid var hendes mand faktisk også hendes chef her - og som nok den eneste præstekone i landet kan hun betjene en dysekanon.

- Og ramme, slår Søren Dam Kjeldsen fast. Hustruen var i øvrigt én af de første kvinder, der fik en uddannelse i hjemmeværnet til kampsoldat.

Der er to børn i ægteskabet. Kathrine læser hf i Randers, mens Rasmus studerer til it-supporter i Aalborg.

Den tætbyggede Søren Dam Kjeldsen har en fortid som divisionsholdsspiller i rugby i Aarhus-klubben IHF. Han er kyndig på områder som karate og judo og hygger sig med floorball sammen med jævnaldrende, hvilket aktuelt har givet ham to bøjede ribben.

Der er åbent hus i præstegården på adressen Holmevej 2, Øster Bjerregrav, torsdag 13. juni fra klokken 8.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Kommunen støtter tv-sjov fra Christian Fuhlendorff og lokal instruktør med en million: Skal vise de gode sider af Randers

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Randers

Torsdagens færdselulykke ved Harridslev: 28-årig motorcyklist ramt af 57-årig bilist

Annonce