Annonce
Randers

Praktik, fritidsjob og gåpåmod kan stadig bane vej til en læreplads

Frederik Blok Christensen, André Stenholt Schmidt og Mathias Sørensen er tre af de fire, unge randrusianere med en læreplads. Simon Stengaard Nielsen var ikke til stede ved fotograferingen. Foto: Annelene Petersen
Fire unge drenge er alle i den privilegerede situation, at de har deres lærepladser i hus – og at virksomhederne fastholder dem - trods corona-krisen.
Annonce

Randers: Regeringen og arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en aftale om en midlertidig løntilskudsordning til virksomheder, der har, eller vil tage, lærlinge. Aftalen tilfører et milliardbeløb til ordningen og er begrundet i den udbredte bekymring for, at den økonomiske nedgang som følge af corona-krisen vil resultere i en markant nedgang i antallet af lærepladser.

Det er en bekymring, der blev underbygget af børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der har oplyst, at antallet af elever, der fik en læreplads i marts 2020, var 50 procent lavere end det tilsvarende tidspunkt sidste år.

De kommende måneder vil så vise den faktiske effekt af aftalen, der også omfatter tiltag som bedre skolepraktik og styrket praktikindsats. Men usikkerheden og bekymringen i den offentlige politiske debat har slet ikke optaget de fire unge drenge – Frederik, André, Mathias og Simon – der er omtalt i anden artikel her på siden. De er nemlig alle i den privilegerede situation, at de har deres lærepladser i hus – og at virksomhederne fastholder dem - trods corona-krisen.

Fælles for de fire drenge er, at de har været aktive og opsøgende. De har på forskellig vis benyttet sig af mulighederne for at komme i praktik som en del af deres skolegang, de har fået fritidsjobs og har taget ekstra timer under corona-krisen. Alle fire har også aktivt brugt deres netværk og har haft modet til at gå i dialog med virksomhederne. Og det er virkemidler, der aldrig går af mode i jagten på en læreplads.

Selv om drengene fortæller, at det ikke var uden nervøsitet, at de tog samtalerne med arbejdsgiverne, er de enige om, at det helt basalt er vigtigt, at man tør møde op med en positiv attitude og gåpåmod.

Drengenes udsagn underbygges også af direktør for Tradium, Lars Michael Madsen.

- Det er fire rigtig gode rollemodeller, der her viser hver deres vej til at få en læreplads. Uanset den netop indgåede trepartsaftale får man altså ikke en praktikplads ved at sidde hjemme på sofaen, udtaler han og fortsætter.

- Med den nuværende situation på arbejdsmarkedet kan der i den kommende tid være usikkerhed i forhold til at finde en praktikplads, og for nogle brancher kan det tage lidt længere tid, før de er tilbage på normalt niveau for elev- og praktikpladser. Det har regeringen og arbejdsmarkedets parter heldigvis været opmærksomme på, og med den nye aftale er mulighederne blevet markant forbedrede. Samtidig ændrer den aktuelle situation ikke ved det faktum, at der vil være stor mangel på faglærte medarbejdere om få år. Der vil ikke mindst komme masser af spændende job i tilknytning til den grønne og bæredygtige omstilling af vores samfund, som er i fuld gang.

Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) i Randers

UU leverer sektoruafhængig uddannelsesvejledning.

Der er tilknyttet UU-vejledere til alle skoler i Randers.

Alle unge under 25 år tilbydes vejledning om valg af uddannelse og karriere.

Vejledningen omfatter bl.a. vurdering af uddannelsesparathed, kollektiv vejledning til uddannelsesparate elever, individuel vejledning til ikke-uddannelsesparate elever, vejledning til elever, der frafalder ungdomsuddannelse, opsøgende vejledning til unge uden uddannelse og målgruppevurdering til FGU.

UU holder til på Sct. Peders Gade 25, 8900 Randers.

Sammen med Jobcenterets Uddannelseshus udgør UU indgangen til den kommunale ungeindsats kaldet UUR. Mens UU’s primære mål er at vejlede alle unge fra 15-29 år i forhold til uddannelse og beskæftigelse, hjælper Uddannelseshuset unge i alderen 18-29 år, der er på Uddannelseshjælp.

UU kan kontaktes via mail, telefon, sms eller personligt møde.

Læs mere her https://www.randers.dk/borger/skole-og-uddannelse/ungeindsats-og-uddannelsesvejledning/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce